reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak pięknie się rozwijają listopadowe Maluszki

Na wstepie przepraszam za brak polskich znakow. :zawstydzona/y:
My juz tez zaliczylismy wizyty lekarskie : pediatre, ortopede i laryngologa. Malutka miala kontrole sluchu ze wzgledu na obciazenie w rodzinie; Cale szczescie wynik prawidlowy. Ortopeda zalecil szerokie pieluchowanie. Wynik USG bider: typ IIa. Ciekawa jestem jakie wy mieliscie wyniki. Od pediatry wzielam recepty na szczepionki: infarnix hexa i prenevar. Problem lezy w tym, ze nagle wszyscy zaczeli odradzac mi szczepienie 6 w 1 :no: i teraz juz nie wiem sama co mam zrobic. Im wiecej czytam tym mniej wiem.
Ninka tydzien temu wazyla 4800 g i mia ok 60 cm dlugosci. Duze to moje dziecko. :tak: Zaczyna tez byc bardziej ^kumata^. Ladnie dzwiga glowke. Na usmiech dla mamusi nadal czekam. Jest jeszcze jedna sprawa, ktora mnie zastanawia - ciemiaczko. U nas ma 0,5 na O,5. Polozna polecila odstawic wit D, lekarz kazal dawac dalej. :baffled: Masakra. Chyba bede dawac co drugi dzien.

reklama
dziewczyny ile powinno przybierać na wadze dziecko? czytałam że około 700 gram miesięcznie a u nas synek w miesiąc przybrał 1,5 kg a karmię tylko piersią, czy to normalne? czy rośnie mały grubasek? :)

ja slyszalam ze 200 na tydzien :) Amanda ostatnio przybrala 450 w niecale 2 tygodnie, ostantio nie wazylam jej. edytka lepiej ze przybniera niz jakby mial byc Malym niejadkiem :)

najlepsze jest to, że mimo że przybiera jak szalony to mi przynajmniej raz dziennie przechodzi przez głowę myśl, że mam za mało mleka, parodia :)

Edytka, nie martw się. Zgodnie z normami powinno dziecko przybrać od 600 do 800 g w ciągu miesiąca, ale nawet tu na forum chyba niewiele jest takich dzieci ;-) Większość przybrała dużo więcej. Podstawowa zasada przy karmieniu piersią jest taka, że dziecka na piersi nie da się utuczyć. Je tyle ile jego organizm uważa za potrzebne i tak ma być, o ile dieta matki jest prawidłowa (tzn. bez smażonego, półprzetworzonego, fast foodów, itd.). Natomiast tak czy siak, wiekszość tłuszczyku zgromadzonego w pierwszych miesiąca życia zniknie jak tylko dziecko stanie się bardziej mobilne. Oczywiście jeśli i wtedy będzie karmione zdrowo...

no właśnie ja też się martwiłam że mi rośnie mały grubasek, w 3 tygodnie przybrał 1100 g:) I w sumie pediatra kazała w dzień tak troszkę zwlekać z karmieniem, żeby było bliżej tych 3 godzin (u nas to nie wychodzi), i w nocy nie budzić, ale ja już dawno go nie budzę. Ale tak jak anbar pisze - na mleku mamy nie można dziecku zafundować nadwagi.

no właśnie ja też się martwiłam że mi rośnie mały grubasek, w 3 tygodnie przybrał 1100 g:) I w sumie pediatra kazała w dzień tak troszkę zwlekać z karmieniem, żeby było bliżej tych 3 godzin (u nas to nie wychodzi), i w nocy nie budzić, ale ja już dawno go nie budzę. Ale tak jak anbar pisze - na mleku mamy nie można dziecku zafundować nadwagi.
u NAs z tymi przerwami między karmieniem to tez baaardzo różnie
jutro idziemy na pobranie krwi i mały powinien być 2h po jedzeniu... niestety e jego przypadku to mało prawdopodobne i nie wiem co z tym zrobić :(

hej! :) u nas dzisiaj w nocy bylo 5 godz przerwy miedzy karmieniami :) wiem ze to nic nienormalnego ale Amanda zawsze musiala jadac co 3 godz ;) chocby na spiaco ale musiala!

a pozatym umie sie przekrecac z pleckow na boczek a z boczku na brzuszek (narazie ciagle ten sam bok). i zaczela tez soebi raczki do buzi wsadzac :) najczesciej jeszcze na spiaco jak sie przebudza i szuka smoczk ato zaczynna ssac paluczki zbey sie uspokoic :)

i juz nie mowiac o tym jaki mi ranu usmiech poslala :))) lezala sobie w lozeczku po jedzonku ja bylam w lazience i slyszalam ze juz mnie wola jak tylko podeszlam do lozka to tak sie ladnie usmiechnela :) i zawsze tez tak podskakuej i sapie wesolo jak mam ja na rece wziasc, wyglada jakby sie cieszyla ze zostanie wzieta ;)

reklama
dziewczyny ile powinno przybierać na wadze dziecko? czytałam że około 700 gram miesięcznie a u nas synek w miesiąc przybrał 1,5 kg a karmię tylko piersią, czy to normalne? czy rośnie mały grubasek? :)

Moja Lila zrobiła ostatnio normę dwutygodniową w tydzień J i waży już 5,6kg. A też miałam myśli że mleka mało bo piersi jakieś takie mniej pełne są.

Do góry