UWAGA DROGIE MAMY! i ojcowie! chcecie dostawać dla swoich pociech świetne ubranka zabawki i nie tylko dla siebie także od ubran po sprzęt agd rtv i inne a moze masz cos zbednego co nie potrzebujesz innym sie przyda zapraszam na strone Gratyzchaty.pl - Oddam za darmo : ## STRONA G
reklama
MaMicurina
Fanka BB :)
ja liczę od dnia poczęcia...a ze dokladnie go znam nie ma problemu
Ja również od dnia poczęcia, bo akurat ten dzień znam dokladnie, więc pomyłka nie wchodzi w grę. Usg już przestałam wierzyć, bo wiarygodne było tylko do 3 m-ca, kiedy to wszystkie dzieciątka rozwijają się w miarę tym samym tempem, a potem już każde indywidualnie - mój maluch jest teraz np mniejszy w stosunku do pomiarów książkowych i "odmłodniał" o 2 tygodnie, tak więc i termin porodu się "zmienił". Ale lekarz trzyma się podanego przeze mnie terminu poczęcia, bo gdyby nastąpiło później lub wcześniej to chyba tylko za sprawą ducha świętego
I każdy miesiąc liczę jako cztery i pół tygodnia. Obecnie szósty
I każdy miesiąc liczę jako cztery i pół tygodnia. Obecnie szósty
Mum-to-be.
Aktywna w BB
A ja jestem w kropce, bo okazuje się,że nie wiem w którym dokładnie tygodniu ciąży jestem. Wizytę u nowego ginekologa mam za dwa tygodnie i muszę się jej podpytać dokładnie.
Byłam na 1 usg i wyszło,że jestem w 9 tc i 1 dniu. Za kilka tygodni poszłam na 2 usg i mało nie dostałam zawału, bo lekarz stwierdził,że ciąża jest za duża, by przeprowadzić takie badanie, jakie miał wykonać. Lekarka dzień wcześniej obliczyła, że jestem w 13 tc i 6 dniu. A on wklepał dane do swojego komputerka i wyszło,że jestem w 13 tc i 2 dniu. Gdy sprawdzam na naszym forum lub innych kalkulatorach ciążowych wychodzi różnie - np.że jestem w 14 tc lub nawet 15. Niektóre mi liczą,że dopiero w 12 i którymś tam dniu.
Jak to jest? Komu wierzyć? Liczyć sama z kalendarzem w ręku? Jeśli liczyć od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, to też wyjdzie inaczej niż u lekarzy.
Byłam na 1 usg i wyszło,że jestem w 9 tc i 1 dniu. Za kilka tygodni poszłam na 2 usg i mało nie dostałam zawału, bo lekarz stwierdził,że ciąża jest za duża, by przeprowadzić takie badanie, jakie miał wykonać. Lekarka dzień wcześniej obliczyła, że jestem w 13 tc i 6 dniu. A on wklepał dane do swojego komputerka i wyszło,że jestem w 13 tc i 2 dniu. Gdy sprawdzam na naszym forum lub innych kalkulatorach ciążowych wychodzi różnie - np.że jestem w 14 tc lub nawet 15. Niektóre mi liczą,że dopiero w 12 i którymś tam dniu.
Jak to jest? Komu wierzyć? Liczyć sama z kalendarzem w ręku? Jeśli liczyć od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, to też wyjdzie inaczej niż u lekarzy.
JaMamma
A ja jestem w kropce, bo okazuje się,że nie wiem w którym dokładnie tygodniu ciąży jestem. Wizytę u nowego ginekologa mam za dwa tygodnie i muszę się jej podpytać dokładnie.
Hej
rzeczywiście masz nie lada zagwozdkę
Odnośnie terminów porodu i to w którym tygodniu ciąży jestem to miałam podobnie przy pierwszym dziecku. Miałam chyba ze trzy rozbieżne terminy wyznaczone Ponieważ jesteś we wczesnej ciąży, myślę że bez nerw i stresu na kolejnych badaniach i wizytach będzie się klarować sytuacja. Masz dobrego lekarza prowadzącego ?
Ja teraz jestem w drugiej ciąży i wczoraj miałam wizytę. Pominę usposobienie ginekologa - szkoda gadać ...
Takj do końca nie wiedziałam kiedy nastąpiło zapłodnienie, domyślałam się ale nie wiem na 1000 % celowaliśmy praktycznie 3 cykle i jak już sobie dałam na luz udało się I wiesz co wpisałam sobie w kilka kalkulatorów w necie i wyszło mi niemal tak samo i data poczęcia i termin porodu Nie traktowałam kalkulatorów poważnie, ale ten - Kalkulator ciąży i porodu Pokrył się całkowicie z tym co podał mi lekarz po badaniu i usg i wyliczeniu Także termin 14 czerwiec! :-)
A miesiące to sobie tak liczę ze ściągi:
[h=3]Miesiące i tygodnie ciąży[/h] Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
- 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
- 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
- 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu.
[h=3]Jak obliczyć, który to tydzień i jaki jest wiek ciąży?[/h] Jeśli masz regularne 28-dniowe cykle policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.
Jeśli masz krótsze cykle np. 27-dniowe to policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i od otrzymanego wyniku odejmij 1 dzień (bo 28-27=1).
Jeśli masz dłuższe cykle np. 30 dniowe to policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i do otrzymanego wyniku dodaj 2 dni (bo 30-28=2).
Jeśli znasz datę poczęcia to policz, ile tygodni i dni minęło od tego momentu i dodaj jeszcze 2 tygodnie.
Na podstawie obliczeń określisz wiek swojej ciąży np. jeśli wyjdzie Ci 6 tygodni i 2 dni to znaczy, że jesteś już w siódmym tygodniu ciąży.
Mum-to-be.
Aktywna w BB
JaMamma dzięki za odpowiedź. Co do lekarza prowadzącego, to opisałam już swój problem. Za tydzień idę do nowej lekarki i wejdę do gabinetu z Mężem. Można tak? Na usg wiem,że można, natomiast na wizytę? Chodzi o to,że chcemy dowiedzieć się kilku rzeczy, a jeszcze na żadne z naszych pytań/wątpliwości nie usłyszałam konkretnej odpowiedzi.
Co do liczenia, to będę sugerować sie badaniami usg.
Co do liczenia, to będę sugerować sie badaniami usg.
maaadziarka
mum to be według prawa możesz wziąć ze sobą na badanie kogo chcesz, ale lekarz ma prawo odmówić w niektórych przypadkach, np. gdy uważa że obecność dodatkowej osoby może zaszkodzić. Czyli ogólnie zależy od lekarza
reklama
ana_83
Mama Natalki
Witam!
Mam tez do Was pytanie odnosnie tc. Okazuje sie,ze znow jestem w ciazy ( po ciazy biochemicznej( ). NIe doczekalam sie okresu po krwawieniu z poronienia. Testy wskazuja ciaze.Wiem,ze jest wczesna napewno. 10.11 ide do ginekolog,zeby zobaczyla czy wszystko w takeij sytuacji jest w srodku ok.
Tylko,ze przeciez ja nie moge sobie obliczac tc z OM,bo to jest nieadekwatne do tego co sie dzialo.
JAk w takiej sytuacji policzyc tygodnie? Wim,ze po usg poda mi jakis przyblizony termin,ale 10.11 jeszzce bedzie za wczesnie,zeby cos konkretnego tam zobaczyla.
Jestem najzwyczajneiej ciekawa,moze ktoras z Was miala podobny przypadek,ale sie orientuje w takiej dziwnej sytuacji...?
Mam tez do Was pytanie odnosnie tc. Okazuje sie,ze znow jestem w ciazy ( po ciazy biochemicznej( ). NIe doczekalam sie okresu po krwawieniu z poronienia. Testy wskazuja ciaze.Wiem,ze jest wczesna napewno. 10.11 ide do ginekolog,zeby zobaczyla czy wszystko w takeij sytuacji jest w srodku ok.
Tylko,ze przeciez ja nie moge sobie obliczac tc z OM,bo to jest nieadekwatne do tego co sie dzialo.
JAk w takiej sytuacji policzyc tygodnie? Wim,ze po usg poda mi jakis przyblizony termin,ale 10.11 jeszzce bedzie za wczesnie,zeby cos konkretnego tam zobaczyla.
Jestem najzwyczajneiej ciekawa,moze ktoras z Was miala podobny przypadek,ale sie orientuje w takiej dziwnej sytuacji...?