reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak i w co ubrać maluszki

:-)Ja tez mieszkam za granica i czapke synkowi zakladam tylko w chlodne dni, w sloneczne rowniez, ale nie na uszy. Jesli jest cieplo i dziecko jest w cieniu lub nie ma slonca nie zakladam czapek, bo jest w nich zbyt cieplo.:-) "Przewianie" - tak sie utarlo, nie wiem czemu, bo choroby uszu maja zazwyczaj podloze bakteryjne.Zapalenie ucha środkowego, eRodzina.com | Wady słuchu | Wysiękowe zapalenie ucha środkowego - najczęstsza przyczyna niedosłuchu u dzieci w wieku szkolnym, Wirusowe białko przeciw zapaleniu ucha środkowego - Medycyna, i wiele innych o tej tematyce, nigdzie nie doczytalam o przewianiu, od lekarzy rowniez.:tak:

reklama
Zawsze można poszukać czegoś w rodzaju opaski z daszkiem widziałam kiedyś coś takiego. Ja osobiście naszemu półrocznemu synkowi zakładam bardzo lekką czapeczkę z osłonkami na uszy.
Trzeba uważać żeby nie przegrzać główki maluszka ale i nie wyziębić i by nie zawiało uszu bowiem od przewiania też niestety może przyplątać się bardzo bolesne zapalenie ucha - myślę że odrobina zdrowego rozsądku i intuicja też pomogą ;)

Pozdrawiam
Ikka :)

w upalny dzien tylko kapelusik nie koniecznie przykrywajacy uszy, chyba ze jest duzy wiatr, chodzi o to zeby dziecku nie nagrzewała sie głowka i nie przenikały promienie ultfarfioletowe.

ja nie zawsze zakładam czapeczkę jeżeli jest bardzo ciepło i nie ma mocnego wiatru to nie widze potrzeby dziecko poza tym jest zazwyczaj osłonięte budą od wózka często jeszcze parasolka dochodzi tak więc wiatr tam nie hula a dziecku też jest gorąco. Nakładam czapeczkę z nausznikami bo akurat taką mam na taką pogodę jeżeli wieje dosyć mocno i Kuba nie choruje nie mieliśmy nigdy problemu z zapaleniem ucha:-D

W upały ma przede wszystkim chronić główkę przed słońcem, dorosłym też nie zaszkodzi, chodzi o udar słoneczny ( nie cieplny, bo ten może się zdarzyć jak za ciepło się ubierze ). Dlatego najlepiej przewiewną płócienną i nie musi zakrywać uszu. Rzeczywiście myślę, że warto mieć kilka czapeczek na różną pogodę. Maleństwu zakładam także po to by chronić oczy czyli z daszkiem :-), nie udało mi się kupić wygodnych i małych okularków p/słonecznych dla niego ( jeszcze nie siedzi ). Uwielbia się rozglądać a słońce mu w tym przeszkadza.
Natomiast mam pytanie co ze skarpetkami, nie zakładam w te upały i wszystkie dotychczas spotkane mamy patrzą na mnie ze zdziwieniem i zgrozą, :baffled:.

reklama
Co do czapeczek, to ja na razie zakładam bawełniane, przewiewne i z nausznikami... po prostu często zawiewa jak jesteśmy na dworze...
Jak będzie upalnie i bezwietrznie, to nic nie założę lub opaskę, bo jestem bardzo przewrażliwiona na punkcie zapalenia uszów:tak::-)
Jeśli chodzi o skarpetki, to ja zakładam na spacerki, a w domu jest cieplutko więc bez nich sobie leży

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry