reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Jak i kiedy ściągać pokarm??(laktatory i podgrzewacze)

reklama
Mam pytanie, jak mam odciagnac pokarm "na wyjscie" i tak zeby nie zwiekszyc laktacji. Karmie dopiero tydzien i 3 dni.

Narazie maluszek nie wyjada z obydwu piersi podczas jednego karmienia, ale boje sie ze jak bede odciagac to zwieksze laktacje a juz teraz mi leci z cycuchow.
Chce odciagnac pokarm na sytuacje awaryjne.

Witam wszystkich serdecznie. Urodziłem się w czerwcu tego roku,w 34 t.c. i wazylem ledwo ponad 2kg. Byłem bardzo ciekawy jak wyglądają moi rodzice i dlatego przedwczesnie wyskoczylem z brzuszka mamy:)
Mama tez ściaga pokarm, ale trzyma go wyłącznie w lodówce (i lekko podgrzewa-zeby nie zagotowac i nie zabic wszystkich wartosci odzywczych).

Mam pytanie-podaje mojemu dziecku swoje mleko oraz Nan (moje nie wsytarcza). Od kilku dni ma kolke-czy ktos równiez wspomagal karmienie swojego wczesniaczka i czy podobne obajwy wystąpiły (a moze to NAn jest powodem-warto zmianic mleko na inne?)

co do terminów ile można trzymać to są rozbieżności, bo wszędzie podają inaczej
wiem, ze w temp pokojowej 12h (przy upałach - 6h), lodówka do 48h (czasem można przeczytać 24h lub 72h, więc tu sa robieżności spore), zamrażalnik lodówki - tydzień (lub dwa, więc znów rozbieżności), zamrażarka w lodówce (osobne drzwiczki -14st) 3m-ce, zamrażarka wolnostojąca -18st (-20st) 6m-cy

raz podgrzanego nie wolno ponownie podgrzewać (jak juz pisała paula), niedopitego nie podawać ponownie (podobnie jest z mieszankami) i rozmrożone mleko należy zużyć w przeciągu max 9h

o ile mi wiadomo - jeśli kolka ma wystąpić, to i tak wystąpi:-( polecam sab simplex do butelki z mlekiem, lub najpierw zmianę mleka i sprawdzenie reakcji
no i niestety przy butli często występują kolki, ważne, żeby nie wstrząsać mieszanki w celu jej sporządzenia, tylko wymieszać (nie tworzą się wtedy pęcherzyki powietrza) i po jedzeniu dziecku powinno się odbić

rozpisałam się i dopiero teraz widzę, że post już trochę stary:zawstydzona/y:, ale nie kasuję tego co napisałam ;-)

jeśli chcesz dolewać, to ściągnij i wstaw od razu do lodówki. następną porcję też. jak będą miały tą samą temperaturę to możesz połączyć. ja tak czasem robię jak nie ściągnę tyle, żeby Misiek miał na raz (ok 100-120ml, większych porcji nie opłaca się mrozić). jak już uzbieram z kilku razy to pakuję do zamrażarki

reklama
Ja mam takie pytanka. Jak podgrzewacie sciagniety pokarm?
Jak stoi w lodowce w wysterylizowanej buteleczce to mozna w tej samem podgrzewac i podawać maluszkowi?
Czy należy po wyjeciu z lodowki podgrzewac tylko do temperatury 36 stopni?

Do góry