reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Jak długo karmić piersią?

Jak długo karmiłaś piersią?

• od 1 dnia do 1 miesiąca

Głosów: 17 5,6%
  • od 1 miesiąca do 3 miesięcy

Głosów: 33 10,8%
  • od 3 miesięcy do pół roku

Głosów: 35 11,5%
  • od pół roku do 9 miesięcy

Głosów: 42 13,8%
  • od 9 miesięcy do roku

Głosów: 50 16,4%
  • od roku do półtora roku

Głosów: 56 18,4%
  • od półtora roku do 2 lat

Głosów: 38 12,5%
  • dłużej

Głosów: 34 11,1%

• Wszystkich głosujących
    305
cześć dziewczyny jak karmiłam ponad dwa lata i nie żałuję:)było ciężko z odstawieniem ale sposób jednej z dziewczyn na tym forum mi pomógł:)Ja uważam, że każda matka powinna karmić tak długo, jak czuje tego potrzebę, wie co jest najlepsze dla jej dzidziusia

reklama
Hej,
Ja karmię na chwilę obecną 15 miesięcy. Boję się jak to potem będzie z odstawianiem, ale jakoś nie umiem synkowi odmówić. Lubię karmić, on też lubi jeść, więc tak jak napisała koleżanka powyżej-każda karmi tyle ile uważa za słuszne.

Karmiłam równo rok, siedem i pół miesiąca.
Córka jakoś po skończeniu roku sama odstawiła sobie cyca w dzień - to znaczy w ciągu dnia. Nadal pozostało karmienie po kąpieli, w nocy i rano. Córka pod koniec naszego karmienia strasznie nocki mi przesypiała - spałyśmy razem. Budziła się bardzo często. W końcu mąż zdecydował za mnie o odstawieniu od piersi - po kąpieli poszedł ją usypiać a ja się schowałam. Powiem szczerze, że myślałam o najgorszym a tu nie było aż tak źle! Popłakała trochę, ale nie jakoś bardzo, mąż z nią spał tej nocy. Na drugą noc jak się przebudziła poszedł do niej, a nad ranem ja już poszłam i nie szukała cycusia, nie targała za koszulę - nic z tych rzeczy, zwyczajnie się przytuliła i poszła spać dalej :) Po tygodniu jakby zapomniała o piersi :)
Naprawdę nie sądziłam, że tek łatwo nam pójdzie, tym bardziej, że córcia często ssała pierś, były dni, że nie chciała nic innego tylko cyca. A po odstawieniu jakby się uspokoiła, lepiej przesypia nocki :)
Trzeba wyczuć moment odstawienia, a na pewno nie pójdzie z tym aż tak źle :)
Pozdrawiam!

No ja karmię nadal (teraz jest to już 15 miesięcy i 2,5 tygodnia), ale od 3 tygodni juz tylko raz w dzień i raz w nocy, a w najbliższych dniach zrezygnujemy już z tego dziennego karmienia :-) Stas przechodzi przez to bezboleśnie, bo w końcu zaczął ładnie jeść inne rzeczy - odkąd skończył roczek nastapił wielki progres, bo zaczął w ogóle jesc co innego niż cyca (taa, przez rok żywił sie wyłącznie cycem, choć odkąd skończył 8 miesięcy zaczęlismy Mu włączać tez inne pokarmy, ale za Chiny nie chciał ich jeść ;-)) no i tak powoli powoli doszedł do obecnego etapu, kiedy je sporo :-D Do 8 miesiąca na samym cycu przybierał na wadze rewelacyjnie (z niecałych 3kg doszedł do 9kg), ale od 9-14miesiąca przybrał tylko 2 kilo - no a teraz znów przybiera, bo przez 1,5 miesiąca przybyło 700g czyli bardzo przyzwoicie :-) Ale co by nie mówić - jak dla mnie karmienie piersia jest cudowne - wiem, ze kolejnego Bobaska tez będę karmiła na pewno do czasu jak skończy roczek, może nawet dłużej :-) Wychodzę z założenia, ze optymalne karmienie wyłącznie piersią to 6 miesięcy, natomiast jako takie karmienie piersią to 12-18 miesięcy. Ale jak juz ktoś mądrze napisał - każdy do tego tematu podchodzi inaczej :-)

Podobnie myślę jak tinka107. Każda mama wie co jest dla jej pocieszki najlepsze. Ja karmię swoją pociechę do tej pory ale tylko już w nocy bo przez dzień je normalne jedzenie a jak chce pić to dostaje herbate albo soczek. Wstaję do niej od 3 do 4 razy w nocy. I powiem wam że Dorotka odkąd sie urodziła i jest na cycusiu to nie chorowała (miała tylko katarek).

ja też nadal karmię piersią-Zuzia ma 7 m-cy. Je już obiadki, ale nie lubi kaszek ani deserków...No i jak jestem w pracy, to 1-2 razy dostaje mm, ale to od 2 dni, bo pokończyły się zapasy odciągniętego mleczka, a nie mam siły i ochoty odciągać. No i zaczęło się gryzienie piersi...mam nadzieję, że przestanie, bo jak będzie gryźć i będą mnie sutki bolały, to pewnie odstawię...
choć jakoś sobie nie wyobrażam tego odstawienia...
szkoda mi będzie...a z drugiej strony...

Ja karmiłam 1,5 roku ;-)Od 4 dni nie karmię. Miałam 2 podejścia do odstawienia małego od piersi, ale dopiero za 3 się udało. Myślę, że najważniejsze to konsekwencja mamy. Trzeba być pewną, że się już chce zakończyć karmienie. Ja poprzednio nie byłam, ale do 3 razy sztuka ;-)Teraz oboje z synkiem się rozchorowaliśmy, ja dostałam antybiotyk na 3 dni i przez następne 2 nie można karmić, więc stwierdziłam, że to dobry moment na odstawienie. Do tego Kubulek jak miał katar, to sam nie chciał cyca, bo nie miał jak oddychać noskiem. Także myślę, że dobry moment na odstawienie, chociaż szkoda, że tyle się musieliśmy męczyć z przeziębieniem.

Przez trzy miesiące karmiłam wyłącznie piersią. Od czwartego m-ca zaczęłam wprowadzać owoce, warzywa, soczki, kaszkę, ale pierś i tak jest numerem jeden. Myślę do roku będę karmić na pewno. Potem też bym chciała, bo również lubię karmić, a i synek lubi tak zasypiać. Według mnie karmienie piersią daje wiele radości.

O jak dobrze wiedzieć, że niektórzy od 4miesiąca wprowadzają nowości do menu maluszka :) Bo akurat jak Oliwka będzie kończyła 4 miesiące ja wracam na studia i takie urozmaicenie z pewnością się przyda. Oczywiście piersią też będę karmiła tak często jak się da :p

reklama
Witam,
Synka karmiłam moim mlekiem trochę ponad rok. Córcię nadal karmię, ale też około roku chcę ją odstawić.
Wydaje mi się, że rok to taki optymalny okres.

Do góry