reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak długo karmić piersią?

Jak długo karmiłaś piersią?

• od 1 dnia do 1 miesiąca

Głosów: 17 5,6%
  • od 1 miesiąca do 3 miesięcy

Głosów: 33 10,8%
  • od 3 miesięcy do pół roku

Głosów: 35 11,5%
  • od pół roku do 9 miesięcy

Głosów: 42 13,8%
  • od 9 miesięcy do roku

Głosów: 50 16,4%
  • od roku do półtora roku

Głosów: 56 18,4%
  • od półtora roku do 2 lat

Głosów: 38 12,5%
  • dłużej

Głosów: 34 11,1%

• Wszystkich głosujących
    305
Ja wyznaje zasade, że dopóki mała nie "rozumie", trzeba ją odzwyczaić, czyli 9m, najpoźniej.
Zgadzam się, ale myślę że można to przedłużyć do 12 m-cy. Najgorzej jak dziecko zaczyna rozumieć i domaga się cycka w miejscach publicznych, traktuje to jako formę "zabawy"... miłego spędzania czasu z mamą albo formę uspokojenia nerwów lub "zabicie nudy" a z tego co zdążyłam się dowiedzieć to niestety często się tak zdarza... :tak: a potem takiemu dziecku trudno zrozumieć, że mama już mu nie chce dawać cycunia ;-) i "cyrki odchodzą"... płacz, histeria ;-)Oczywiście nie mam nic przeciwko mamom karmiącym swoje dzidzie dłużej, kilka lat... to jest ich sprawa, ich prawo... ;-) :-) ale dla mnie jest to troszke "dziwne" jak dziecko które już "rozumie", chodzi, mówi nadal jest karmione cycuchem ;-)
Oglądałam kiedyś film dokumentalny o karmieniu piersią i były w nim przedstawione kobiety, które dosyć długo karmiły piersią... i właśnie potem miały problem z odstawieniem bo dzieci się buntowały... a jedna karmiła córkę do 7 roku życia aż ta dziewczynka straciła zdolność ssania... to już uważam za jakieś zboczenie :baffled: :confused:

reklama
Oj, no mamy kłótnie. Każdy robi jak chce a ja tak upieram się, że takie ciamkanie 2 razy, cczy raz dziennie to nie żadne zbawienie dla dziecka, tylko dla mnei , że nie muszęo 5.30 wstawać i robić śniadania. Czemu to taki drażliwy temat. Złoty środek to rzeczywiście najlepsze rozwiązanie. A mleko mamy nie ma żadnych zbawczych właściwości dla 2 letniego dziecka, chyba tylko dla jego mamy. Karmienie uzależnia, jak kazda używka. To cudowne uczucie, ale bez przesady.

Oj, no mamy kłótnie. Każdy robi jak chce a ja tak upieram się, że takie ciamkanie 2 razy, cczy raz dziennie to nie żadne zbawienie dla dziecka, tylko dla mnei , że nie muszęo 5.30 wstawać i robić śniadania. Czemu to taki drażliwy temat. Złoty środek to rzeczywiście najlepsze rozwiązanie. A mleko mamy nie ma żadnych zbawczych właściwości dla 2 letniego dziecka, chyba tylko dla jego mamy. Karmienie uzależnia, jak kazda używka. To cudowne uczucie, ale bez przesady.
Komitet Upowszechniania Karmienia Piersi? - Sk?ad pokarmu
Naukowo udowodnione,że proporcje składników sie zmieniają,ale nie sam skład.
No i myślę,że to każdego indywidualna sprawa.
Mnie nie razi widok mamy karmiącego roczne,czy dwuletnie dziecko.
Dobrze piszesz"złoty środek"!:tak:

uważam, że nie ma absolutnej racji w tym, co napisałaś:no:. Dziecko rośnie, zmieniają sie jego potrzeby żywieniowe i mleko mamy naprawdę przestaje być takie zbawienne i niezastąpione. Później dochodzi do takich patologii o jakich dziewczyny wspominały. Matka dziecko na cycu niewiadomo ile trzyma:baffled::baffled:.
nie miałam na myśli,że trzeba karmić do 7 lat,tylko,że 9 miesięczne dziecko powinno sie nadal karmić i wiadomo,że nie dostaje tylko cyca,ale trzeba je dokarmiać.Mleko matki zawiera ciałka ochronne dla dziecka i nieważne,czy minęło miesiąc od porodu,czy 12-zawsze są.Wiadomo =,że im starsze dziecko tym większe ma potrzeby i na samym mleku nie będzie żyć.Wcześniej już napisałam,że mi sie nie podoba jak dziecko samo wyciąga cyca i w tym momencie przestawałam karmić,około 1,5 roku.

Pierś piersią...
a co mają zrobić kobiety, które nigdy nie karmiły? bo nie mogły, bo nie chciały itp. gorsze jakieś są? niesądze. Tak więc zostawmy tą sprawę każdej z nas z osobna. Każda jest inna i ma inne potrzeby i inne życie. Zazwyczaj to właśnie życie dyktuje karmienie. Ja mam dobrze, bo siedzę i pracuje w domu przy kompie, moge małą zawsze przystawić. A mamy na etatach mają gorzej. A mamy które dobrze się z typsychicznie nie czują?powinny się zamęczać? Nie sądzę. A mamy które chcą karmic 2 letnie dziecko powinny się zastanowić komu to bardziej potrzebne. Takie mam zdanie i nie zmienię :-)

czesc !jestem za karmieniem piersia .ja swojego syna karmilam 2 lata i3 miesiace.teraz ma prawie5 lat i wyrosl na fajnego madrego chlopaka.Obecnie karmie piersia 5 miesiecznego synka ale niewiem ile czasu wytrwam.:-)jestem za tym zeby karmic przynajmniej do 1 urodzinek,sa to wspaniale chwile spedzone z dzieckiem no i oczywiscie zaoszczedzone pieniadze przecierz mleko modyfikowane jest drogie.;-). STARSZY SYN MA ALERGIE I LEKARZ POWIEDZIAL ZE NAJLEPSZE CO MOGLAM ZROBIC DLA NIEGO BYLO KARMIENIE PIERSIA. :-)ZYCZE WYTRWALOSCI WAM I SOBIE ROWNIEZ.POZDRAWIAM.

witam mamusie.moja corka wogole nie akceptowala butli i zadnego innego napoju oprucz mojego mleczka obecnie od paru dni pije soczki i od 2ch dni pije mleczko modyfikowane.Ma prawie 6 m-cy, a jak miala 3 m-ce moje mleko nie wystarczalo jej i okazalo sie ze mala sie nie najadala nawet dwoma piersiami wiec zaczelam podawac jej jabuszko tarte i lyzeczka wode.Mysle ze to czy matka karmi piersia rok czy dluzej czy krocej to zalezy od niej a mleko jak dziecko konczy 6 m-cy nie ma juz zadnych wartosci odzywczych i to ze dziecko ciagnie cyca to tylko z przyzwyczajenia i lubi bo tak na prawde to juz sie tym mleczkiem ani nie najada ani go tak na prawde nie ma za duzo:-).Szacunek i podziw mamusiom, ktore karmia dluzej niz 6 m-cy piersia bo my juz konczymy powoli a malej pasuje mleczko modyfikowane.Obie jestesmy szczeliwe a to jest najwazniejsze:laugh2:

Ja właśnie skończyłam karmić a mój synek ma 8 miesięcy z hakiem. Myślę, że do roku to jest najdłużej jak powinno się karmić. Niedawno kuzynka mi powiedziała, że karmiła swoją córkę do 2 lat i 3 miesięcy ale moim zdaniem to już chore karmić takie duże dziecko :(

reklama
Moje dziecko piło mleczko do konca 11miesiaca i juz nie chciało:no:na szczescie zasmakowało jej bebiko i pije je rano i wieczorem.I wiecie co?bardzo mi było smutno ze Julcia nie chce juz mojego mleczka:-(Dopiero jak przestałam ja karmic i musiałam wstawac zeby zrobic mleczko modyfikowane zaczełam wspołczuc mamom ktore nie moga karmic i musza przygotowywac mieszanke..Jezeli mozecie dziewczyny to karmcie:tak:jest to dobre dla maluszka i dla was wygodniejsze i tansze niz szykowanie sztucznego mleczka:tak:

Do góry