reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak dbamy o siebie w ciąży

heh...ja również gorącolubna jestem. teraz kapiel u mnie szybka bo mi zaraz zimno...taka niby ciepla woda to zero radości, czasami nie wytrzymuje i też dolewam gorącej /oczywiście z umiarem/ ale to nie to samo. przed ciąża to zawsze wychodziłam z wanny czerwona, niemalże sparzona gorącą wodą...taka uwielbiam...

reklama
Też uwielbiam baaardzo ciepłe kąpiele, ale nie mam z tym teraz problemu - w wynajmowanym przez nas mieszkanku mamy tylko kabinę prysznicową, a to nie to samo. Więc myję się raz-dwa i nie mam dylematu. A woda jest ciepła - nie potrafię się myć w letniej - zaraz bym kataru dostała.

heh...ja również gorącolubna jestem. teraz kapiel u mnie szybka bo mi zaraz zimno...taka niby ciepla woda to zero radości, czasami nie wytrzymuje i też dolewam gorącej /oczywiście z umiarem/ ale to nie to samo. przed ciąża to zawsze wychodziłam z wanny czerwona, niemalże sparzona gorącą wodą...taka uwielbiam...

aniii - ja mam to samo, uwielbiam gorące kąpiele i prysznic, ale ponieważ teraz nie mogę, a przy niższej temperaturze wody mi nieco zimo w łazience to - najpierw wysyłam męża pod pysznic i sama idę dopiero gdy nagrzeje się dobrze w środku. Swoją dogą to chyba też spora oszczędność wody, bo nie leję jej tak długo aż się nagrzeje w środku i ja będę mocno rozgrzana bo już w momencie wejścia do łazienki jest mi cieplutko. Odzyskałam przyjemność z mycia;) - no i mąż zadowolony, bo jemu chłody prysznic wystarcza a wcześniej ciągle narzekał, że za gorąco.

Dziewczyny, ja też tęsknię za ciepłymi kąpielami. Biorę tylko prysznic teraz (ale za to ciepły!), chociaż przeczytałam , że kąpiel do 38 stopni jest bezpieczna i że tak naprawdę, jeśli temp. robi się niebezpieczna dla płodu- kobieta instynktownie sama wychodzi z wanny, bo jej się w takiej temp robi słabo.
Słuchajcie, a co u Was ze spaniem- przeczytałam, ze w ciąży mozna tylko na lewym boku, ale nie wiem czy to już teraz, czy w bardziej zaawansowanej ? Bo mnie spanie tylko na jednym boku całą noc już wykańcza...

hehe, fascynujace! A czemu akurat na lewym boku? Ja mam ogólnie problem ze spaniem, wieczorami jestem straszliwie zmeczona, a kręcę sie w kółko i nie mogę zasnąć. W kazdej pozycji jest mi niewygodnie :( Może dlatego, że wcześniej spałam na brzuchu, a teraz to niemozliwe... Poza tym zwykle wieczorem mam najwieksze mdłości i przez to nie mogę zmrużyć oka.

Oto co właśnie znalazłam na ten temat:
" w ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku żyły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. JNa lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków.
Jeśli z jakiś powodów nie możesz spać na lewym boku, nie oznacza to, że coś złego się stanie. Wiele kobiet nie wie o zalecanej pozycji i wybiera dla siebie najwygodniejszą (czasem nawet na plecach) i nic złego się nie dzieje. Jeśli pozycja jest niekorzystna to zaczynasz się w niej po prostu źle czuć."

Czyli czasem chyba można na prawym, co za ulga:)

cóż...ja zwykle zasypiam na plecach...a to chyba nie za dobrze. Zobaczymy, może uda mi się przeżyć :)

Niedobrze będzie, kiedy będziesz miała duży brzuszek - w pozycji na plecach będzie uciskał narządy i nerwy. Ale zawsze pozostanie wybór, który bok dzisiaj ;)

Dziewczyny, a uczęszczacie może na jakieś zajęcia dla przyszłych mam? Ja chcę się zapisać na basen [co gorąco popiera moja dr] - znalazłam dwa, które prowadzą gimnastykę w wodzie dla ciężarówek.

reklama
ja byłam na basenie w sobotę i było fantastycznie. Rozluźniłam się i w końcu przestał mnie boleć brzuszek:))zamierzam więc raz w tyg. chodzic. Do tego od 12 tyg. będę chodziła na jogę w ciąży- też raz w tygodniu. I postaram się więcej pospacerować, bo ostatnio to siedzę albo z książką, albo przed kompem albo przed tv :zawstydzona/y:
Traschka, może za jakiś czas przestaną boleć i będziesz mogła na boku, na razie maleństwo takie małe, że chyba tam nic nie uciska i można na wznak:)

Ostatnia edycja:
Do góry