reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Jak często kąpiecie swoje niemowlaki?

reklama
Rozwiązanie
Jak w tytule jak często kąpiecie swoje niemowlaki? I w jakim są wieku? Jakich używacie kosmetyków?
Hej, moja właśnie skończyła 3 miesiące i myje ją codziennie już, bo pcha wszystko do buzi, łapie kłaczki z ubrań i robi się coraz cieplej. Używam płynu z tesco fred&flo emolient, ale teraz nie ma go już w moim sklepie ;( jak mała była noworodkien i tylko leżała bezwladnie to kapalam ją 2-3 razy w tygodniu. Ale miałam też zimno w mieszkaniu.
A co myślicie dziewczyny o chusteczkach Waterwipes? Są nasączone wodą w 99%. Czy mogą na codzień zastąpić waciki z wodą?
Na neonatologii pani mówiła by najlepiej miska z wodą i bawełniane płatki. Szczególnie ważne u dziewczynek by dobrze myć pupe po kupię. Ja robiłam tak już z synem. Bo chusteczki podrażniały mu pupe. A po kupce w domu myje pupę szarym mydłem. U nas tylko płatki bawełniane. Tych z wodą też próbowałam. Sprawdzają się na wyjazdy

reklama
A co myślicie dziewczyny o chusteczkach Waterwipes? Są nasączone wodą w 99%. Czy mogą na codzień zastąpić waciki z wodą?

Ja je lubię i polecam. Ale czy mogą zastąpić to zależy od preferencji mamy.
Przykladowo ja je używam do pupy i raczek za dnia. Ale jak widzę, ze łapki upackane równo a buzia niczym górnik na przodku (Bułek raz wyjął sobie węgiel z kominka i obgryzal w najlepsze zanim go przyłapałam na przestepstwie) to idę pod kran i myje łapki i buzie. Synek ma obecnie osiem miesięcy a ja już chyba od dwóch używam wody jeśli sytuacja tego potrzebuje.
Z córka było podobnie. Z chwila kiedy wiedziała co to woda to myłam buzie i raczki pod kranem. Chusteczek używałam tylko do pupy i jakichś tam drobnych zabrudzeń.

Co dwa dni, chyba że przeziębienie to rzadziej. Urodziłam na jesieni i planujemy kąpać częściej przy letnich upałach.
Kosmetyków używam jak najmniej. Płyn do kąpieli początkowo emolient, teraz już co wpadnie w ręce. Nie kremuje, nie oliwie, pupę nasmaruje w załamaniach Bepanthen, Sudocream lub czymkolwiek przeciw odparzeniom jeśli nie zapomnę i dziecko się nie drze przy ubieraniu.
Co do Waterwipes to ponoć dobry skład i z używania wiem, że rzeczywiście niemal ociekają wodą.

Kąpiel codziennie, plus po każdym siku mycie wodą i płatkami, za wyjątkiem sytuacji kryzysowych (podróż itd). Jesteśmy po jednym zakażeniu układu moczowego i mamy świra na punkcie czystej pupy i siusiaka :) Syn 1,5 roku .

Kąpiel codziennie, plus po każdym siku mycie wodą i płatkami, za wyjątkiem sytuacji kryzysowych (podróż itd). Jesteśmy po jednym zakażeniu układu moczowego i mamy świra na punkcie czystej pupy i siusiaka :) Syn 1,5 roku .
A jakie były objawy u dziecka zakażenia moczowego? I co w wynikach moczu wskazuje na zakażenie, infekcje?

A jakie były objawy u dziecka zakażenia moczowego? I co w wynikach moczu wskazuje na zakażenie, infekcje?

Maluszek miał wtedy 7 tygodni. U nas nałożyło się 2 rzeczy: rotawirus i zakażenie układu moczowego. Dzień wcześniej był bardziej śpiący, a to było dla naszego dziecka akurat dziwne. Myślałam, że ja głupieję i się doszukuję. Ale rano wysoko zagorączkował, płakał tak że nie dało się go uspokoić, oddał 1 rzadki zielony stolec. Właściwie tyle. Zgłosiliśmy się do pediatry, zrobiliśmy badania z krwi i moczu i pokierowano nas do szpitala. Dostał antybiotyk dożylnie i przebiegło to u nas bardzo łagodnie. Już nie gorączkował, nie miał nudności, apetyt mu dopisywał i był radosny, trochę męczyliśmy się z luźnymi stolcami, ale nie był odwodniony.
U małych dzieci zakażenia układu moczowego są bardzo niecharakterystyczne. Dlatego często się o nich myśli kiedy mamy gorączkę bez przyczyny. Badanie moczu u niemowlaka to trudna sprawa, bo woreczki mogą dać nieprawdziwe wyniki, lepiej wyników samemu nie interpretować, tylkk zdać się na pediatrę. O zakażeniu świadczy duża liczba leukocytów w moczu, lub opis usiane pole widzenia albo w zlepach, oraz duża liczba bakterii. Poza badaniem ogólnym moczu robi się posiew moczu.
Po zakażeniu nigdy nie mieliśmy nawrotu. A robiliśmy mocz co miesiąc, zawsze czyściutki. Trauma dla nas, zwłaszcza że tego rota nie my przynieśliśmy dziecku, bo oboje z mężem mieliśmy objawy później niż syn. A gdyby nie to rota, to może i infekcji w układzie moczowym by nie było. A tak to USG brzucha, kontrolne mocze, łażenie po poradniach, nasz niepokój, dziecko wymęczone. Bo to zawsze boją się czy nie ma jakieś wady jak była infekcja w tak wczesnym wieku. Ale szcześliwie nic złego nie wyszło :)

A w te dni co nie kąpałas dziecka to przemywałas pupke chusteczkami czy wacikami z wodą?
Ogólnie to przemywałam dziecko całe pieluszką wilgotną, pupcie wacikami ale później jak starsza była córka to poprostu do wanny i prysznicem szybciutko, czasami się "kąpala" w ten sposób kilka razy dziennie, do teraz przy tatusiu tak jest bo inaczej kupy nie lubi zmieniać:p

Jeżeli chodzi o higienę intymną dziewczynek to jak to w końcu jest- trzeba rozchylac wargi sromowe i wymywac dokładnie wszystko to co się tam zbiera, tą maź, serek jakby? Czy nie, czy to jest ochrona?
Mi położna mówiła żeby nie ruszać że to co się zbiera w srodku przy wargach sromowych mniejszych chroni dziewczynkę. Mamusie dziewczynek wypowiedzcie się proszę jak Wy robicie

reklama
Jeżeli chodzi o higienę intymną dziewczynek to jak to w końcu jest- trzeba rozchylac wargi sromowe i wymywac dokładnie wszystko to co się tam zbiera, tą maź, serek jakby? Czy nie, czy to jest ochrona?
Mi położna mówiła żeby nie ruszać że to co się zbiera w srodku przy wargach sromowych mniejszych chroni dziewczynkę. Mamusie dziewczynek wypowiedzcie się proszę jak Wy robicie
Ja rozchylam i przemywam. Robiłam tak od urodzenia bo niestety i kupa czasami sie tam znalazła.

Do góry