Zwracam się z ogromną prośbą do Eksperta w sprawie żywienia o sprawdzenie czy jadłospis mojej 14 miesięcznej córeczki jest odpowiedni???
Jeśli trzeba coś zmienić to bardzo proszę o poradę i z góry serdecznie dziękuję. Moja córeczka w wieku 12 miesięcy ważyła 11 kg, ostatnio nie byłyśmy u pediatry, więc nie wiem, ale wygląda dobrze.
6:30 – Pierś (pije około 7 minut cały czas połykając)
8:20 – śniadanie:
· Jajecznica na parze/jajko gotowane (co drugi dzień) + chlebek z masełkiem+ pomidor bez skórki
· lub parówka + chlebek/bułeczka z masełkiem +świeży ogórek
· lub twarożek wymieszany z pomidorem i ogórkiem (pokrojone w kostkę)
10:20 – (około) pierś (4 minuty) przed snem
13:00 – obiad
około 200 gram gęstej wielowarzywnej zupki z mięskiem (ziemniaczki/makaron/ryż,marchew, seler, pietruszka, groszek, brokuł, kalafior, pomidor, czasem burak,szpinak, kasza gryczana/jaglana/jęczmienna, mięsko z piersi indyka/kurczaka lub schab wp., oliwa z oliwek, przyprawy: majeranek,pieprz ziołowy, bazylia, koperek) Gotuję różne zupki. Jednorazowe gotowanie wystarcza na 3 dni, bo córka czasem mało zjada. Najczęściej dodaję i ziemniaczki, jak również jakąś kaszę (3 łyżeczki), 50 gram mięska (na 3-dniową zupkę), różne warzywa i zawsze 2 łyżeczki oliwy z oliwek do wystudzonej zupki. Aha, do zupki dodaję jeszcze posiekany ząbek czosnku lub kawałek cebuli.
15:00 – przekąska
Mleczna kanapka lub wafle ryżowe, lub serek Danonek
17:30 – kolacja
Przeważnie owoce + około 80 ml kaszki mleczno-ryżowej na rzadko (więcej nie chce)
A owoce to najczęściej banan, winogrona, kiwi
19:30 – pierś (7 minut)
W ciągu dnia popija wodę, bo za herbatkami nie przepada. Jeszcze 2 pytania: Czy pierś w jej wieku należy traktować jako posiłek, czy raczej picie?? Bo córeczka rano godzinę po spożyciu mleczka z piersi, krzyczy: am am. II pytanie: Jak długo podawać jej witaminę D ?? ( czytałam że do końca 3 roku, ale moja bratowa ma 2-letnią córeczkę i już nie podaje jej tej witaminy.