Cytuje: Niewielkie ilości jogurtu dla niemowląt mogą trafić do menu dziecka już w 7. miesiącu życia. Jogurty naturalne można natomiast zacząć podawać nieco później – wedle schematu żywienia dopiero w 11. miesiącu życia dziecka.
Jogurty dla niemowląt to produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego, o składzie dostosowanym do potrzeb i możliwości żołądków małych dzieci. Choć również są to produkty na bazie mleka, ich skład jest zmodyfikowany – jogurty dla niemowląt mają obniżony poziom białka (co zapobiega zbytniemu obciążeniu nerek dziecka), są za to wzbogacane m.in. w wapń, cynk czy magnez. Dzięki temu można je podawać dzieciom już w 7. miesiącu życia.
Ja bym nie dawała normalnego, a podawanie paru łyżeczek i tak nie zastąpi posiłku mlecznego.
I pisałam o miodzie i kakao jeśli NIE ma alergii bo tylko o to chodzi że opóźnia sie ich podawanie.
A tak wogole to wg obecnych wytycznych takie zabiegi ni jak się mają do rozwiniecia alergii. Myślę że wiem coś o tym bo mam w domu męża i dziecko alergika.
Każda zrobi i tak co uważa za słuszne, a to były tylko MOJE sugestie.
I na marginesie, mój syn mimo różnych alergii właśnie na kakao i miód nie ma