reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
[MBQUOTE=post,21461047 [QUOTE="izzy_j, post: 21461047, member: 196378"]
Bety już nie badam. Za dużo stresu a przy tych wartościach nie musi się już podwajać co nie świadczy o tym że jest źle. Wczoraj byłam na IP pęcherzyk rośnie i na razie tyle. Wg mnie jest o wiele za mały jak na ten etap ciąży, ale nie pozostaje mi nic innego jak czekać na kolejne usg.
Niech sobie ładnie rośnie, a beta faktycznie stresuje bardzo jak się czeka na wyniki cały dzień. Czekamy grzecznie, a kiedy ta kolejna wizyta, nie pamietam 😽?
[/QUOTE]
W sob lub wt. W sob miało być takie spr tylko usg więc chyba poczekam do wtorku żeby minęło więcej czasu.

reklama
Hej dziewczyny, dawno mnie tu nie było-doba za krótka ostatnio🥺słuchajcie zrobiłam badanie na mutacje mthfr i wyszło: -2021 obecność wariantu c,677C>T (p,Ala222Val) w pojedynczym allelu genu MTHFR (gen reduktazy metylenotetrahydrofolianowej) – układ heterozygotyczny, zapis na poziomie cDNA: NM_005957,4:
Czy ktoras z Was ma podobny problem? Możecie mnie uspokoić w tym temacie, bo jestem przerażona😱
Wejdź na wątek ciąża po poronieniu. Tam dziewczyny dużo wiedzą. Samo mthfr nie jest z tego co kojarzę niczym strasznym zwłaszcza w hetero, podobno ma to większość ludzi tyle że o tym nie wiedzą. Ja mam kilka mutacji więc heparyna, acard i metylowane wit ale u Ciebie może być tak że nic specjalnego nie będzie konieczne. Najlepiej skonsultować z lekarzem - immunolog albo genetyk ale dziewczyny na wątku też dużo pomogą.

Wejdź na wątek ciąża po poronieniu. Tam dziewczyny dużo wiedzą. Samo mthfr nie jest z tego co kojarzę niczym strasznym zwłaszcza w hetero, podobno ma to większość ludzi tyle że o tym nie wiedzą. Ja mam kilka mutacji więc heparyna, acard i metylowane wit ale u Ciebie może być tak że nic specjalnego nie będzie konieczne. Najlepiej skonsultować z lekarzem - immunolog albo genetyk ale dziewczyny na wątku też dużo pomogą.
Dziekuje Kochana😊zaraz zajrzę do dziewczyn😊acard i metylowane wit tez już biorę. Tylko wkurza mnie fakt, ze powinno się to badać jeszcze przed rozpoczęciem starań, żeby od razu brac właściwie formę kwasy foliowego. A u mnie wychodzi ma to, ze przez 2 lata niepotrzebnie brałam zwykły kwas, bo i tak się nie wchłaniał prawidłowo😟totalna olewka u lekarzy dopiero jak się pojawia problem i już się straciło czas🤦‍♀️🥺

Dziekuje Kochana😊zaraz zajrzę do dziewczyn😊acard i metylowane wit tez już biorę. Tylko wkurza mnie fakt, ze powinno się to badać jeszcze przed rozpoczęciem starań, żeby od razu brac właściwie formę kwasy foliowego. A u mnie wychodzi ma to, ze przez 2 lata niepotrzebnie brałam zwykły kwas, bo i tak się nie wchłaniał prawidłowo😟totalna olewka u lekarzy dopiero jak się pojawia problem i już się straciło czas🤦‍♀️🥺
Ja prawdopodobnie przez trombofilię i te mutacje straciłam pierwszą ciążę i też mnie irytuje to że w klinikach zwłaszcza przed in vitro tego nie badają. Może jakbym od razu miała włączony acard i heparynę byłoby inaczej...

Niech sobie ładnie rośnie, a beta faktycznie stresuje bardzo jak się czeka na wyniki cały dzień. Czekamy grzecznie, a kiedy ta kolejna wizyta, nie pamietam 😽?
W sob lub wt. W sob miało być takie spr tylko usg więc chyba poczekam do wtorku żeby minęło więcej czasu.
[/QUOTE]
No tak im później tym więcej będzie widać, a we wt, który to będzie tydzień ?

Ja prawdopodobnie przez trombofilię i te mutacje straciłam pierwszą ciążę i też mnie irytuje to że w klinikach zwłaszcza przed in vitro tego nie badają. Może jakbym od razu miała włączony acard i heparynę byłoby inaczej...
Zgadzam się, ale chyba jest tak że pierwszy in vitro jest traktowane trochę po macoszemu i traktowane na zasadzie jak nie wyjdzie to wtedy będziemy badać. I ja tutaj nie obwiniam absolutnie żadnego lekarza, ani. Po prostu takie są wytyczne w klinikach.

Zgadzam się, ale chyba jest tak że pierwszy in vitro jest traktowane trochę po macoszemu i traktowane na zasadzie jak nie wyjdzie to wtedy będziemy badać. I ja tutaj nie obwiniam absolutnie żadnego lekarza, ani. Po prostu takie są wytyczne w klinikach.
Może, ale uważam że każdy przypadek powinien być traktowany bardziej indywidualnie biorąc pod uwagę różne wytyczne. W końcu idzie na to kupa kasy... a ja tak naprawdę większość rzeczy dowiedziałam się z tego forum a nie od lekarzy i sama badałam nie czekając na rekomendację bo mogłabym się nie doczekać.

Ale to nie powinny być wytyczne w klinikach niepłodności, tylko skoro mamy tak rozwiniętą medycynę w tym temacie i mniej więcej wiemy co może być najczęstrzą przyczyną nieudanych prób, a te "przyczyny" są filarami w staraniach (mam na myśli prawidłowe wchłanianie kwasu foliowego i wit. b12 oraz trombofilię) to niech badania tego będa w podstawowym pakiecie do zrobienia jeszcze przed rozpoczęciem starań. Nie tracimy wtedy bez sensu czasu.

reklama
Do góry