w moim przypadku robione było badanie kariotypów, ponieważ wyszło poprawne u mnie i u męża, do tego nie mamy obciążeń rodzinnych to lekarz nie widział konieczności przeprowadzenia badań genetycznych zarodków. ( Mam 30 lat) .Hej Dziewczyny,
Chwilę mnie tu nie było, bo po 3 nieudanej IUI nic się ciekawego nie działo. Przygotowuję się do IVF, powinnam zacząć brać antykoncepcję 2/3 kwietnia. Zmieniłam klinikę, ta w której aktualnie jestem badania genetyczne ma obowiązkowe co znacznie zawyża cenę. Skontaktowałam się z jeszcze jedną kliniką, która daje prawo wyboru co do badań genetycznych i wtedy różnica w cenie to kilka tysięcy $$ (przypominam że mieszkam w USA). Wiem, że jest tu kilka dziewczyn po in vitro, robić czy nie robić genetyczne ? Mam już 36 lat.
I jeszcze jedno pytanie, jaki jest koszt leków do in vitro w Polsce? - bez refundacji. Tutaj koszta są ogromne. Dowiedziałam się, że polskie apteki realizują amerykańskie recepty, akurat lecę do kraju za 3 tyg. i chciałabym wykupić leki u nas.
Jeśli chodzi o refundację to zależy to rodzaju leku i dawek jakie będziesz musiała przyjąć, bez refundacji w moim przypadku byłyby to koszt 3 tyś. Zł ( Brałam menopur i gonapeptyl)