Tylko tam nie ma numerków tylko literki :/ i nadal nie bardzo rozumiem, ale chyba ten zarodek z 3.3.3 ma mniejsze szanse...Link do: Klasyfikacja zarodków | InviMed Blog na samym dole fajnie jest opisane
reklama
Kropka3333
Fanka BB :)
Tylko tam nie ma numerków tylko literki :/ i nadal nie bardzo rozumiem, ale chyba ten zarodek z 3.3.3 ma mniejsze szanse...
"Ocena blastocyst uzyskuje ocenę w skali A, B, C. Najwyższy potencjał mają blastocysty, które uzyskały oceny AA, AB, BA, BB bez względu na stopień rozwoju mierzony w skali od 1 do 4. Ocena C w którejkolwiek z powyższych struktur (TE, ICM) świadczy o niskim potencjale blastocysty i nie powinna być transferowana i poddawana witryfikacji (szybkiemu zamrażaniu)"
"W dniu 5 i 6 ocenia się :
Stopień rozwoju danej blastocysty:
1 stopień: wczesna blastocysta,
2 stopień: blastocysta,
3 stopień: rozszerzona blastocysta,
4 stopień: wylęgająca blastocysta."
Kurczę czyli 3.3.3 to jakby 3 cc chyba czyli najgorzej rokujący ale w takim razie po co zamrażali?"Ocena blastocyst uzyskuje ocenę w skali A, B, C. Najwyższy potencjał mają blastocysty, które uzyskały oceny AA, AB, BA, BB bez względu na stopień rozwoju mierzony w skali od 1 do 4. Ocena C w którejkolwiek z powyższych struktur (TE, ICM) świadczy o niskim potencjale blastocysty i nie powinna być transferowana i poddawana witryfikacji (szybkiemu zamrażaniu)"
"W dniu 5 i 6 ocenia się :
Stopień rozwoju danej blastocysty:
1 stopień: wczesna blastocysta,
2 stopień: blastocysta,
3 stopień: rozszerzona blastocysta,
4 stopień: wylęgająca blastocysta."
Kropka3333
Moze któraś z dziewczyn jeszcze się wypowie, ja akurat dopiero w srode mam transfer ale tak na chłopski rozum wydaje mi sie, ze faktycznie 3 bedzie najsłabsza... ale mogę się mylić. Z drugiej strony... zawsze jest to zapłodnienie
Kropka3333
Ja np będę miec 2 podawane ;-) lekarz tłumaczył to tak, że zawsze jak jedno się nie uda to większa szansa jest w 2 ;-)
zarodek 4.2.2 jest bardzo dobrej jakości i ma duży potencjał implementacji pierwsza cyferka oznacza stopień dojrzałości zarodka a kolejne to oceny morfologiczne , drugi zarodek mówiąc kolokwialnie jest troszkę mniejszy i słabszy morfologicznie ale to nie znaczy że nie ma szans za zagnieżdżenie. Może po prostu potrzebować trochę więcej czasu tak zrozumiałam tłumaczenie embriologa podczas mojego ivf.Dziewczyny które miały in vitro pomóżcie proszę. Znalazłam właśnie kartę inf. po pierwszym transferze. Zarodek który został mi podany był z 5 doby 4.1.1. Zostały 2 z 6 doby 4.2.2 i 3.3.3. Możecie przetłumaczyć o co dokładnie chodzi z tymi oznaczeniami? Chciałabym aby w drugim transferze podali oba zarodki tylko pytanie czy są one 'dobrej' jakości bo te oznaczenia bardzo się różnią...
Kropka3333
No to już jesteśmy mądrzejsze
Dziękizarodek 4.2.2 jest bardzo dobrej jakości i ma duży potencjał implementacji pierwsza cyferka oznacza stopień dojrzałości zarodka a kolejne to oceny morfologiczne , drugi zarodek mówiąc kolokwialnie jest troszkę mniejszy i słabszy morfologicznie ale to nie znaczy że nie ma szans za zagnieżdżenie. Może po prostu potrzebować trochę więcej czasu tak zrozumiałam tłumaczenie embriologa podczas mojego ivf.
reklama
3.cc to stare oznaczenia teraz stosuje się tylko cyferki a co do mrożenia słabszych zarodków to zależy od kliniki. Te słabsze morfologiczne mogą mieć problem z rozmrożeniem . Pewnie w twoim laboratorium widzieli potencjał tego zarodka. Będzie dobrze, już teraz musi byćKurczę czyli 3.3.3 to jakby 3 cc chyba czyli najgorzej rokujący ale w takim razie po co zamrażali?
Podziel się: