reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
reklama
Tylko tam nie ma numerków tylko literki :/ i nadal nie bardzo rozumiem, ale chyba ten zarodek z 3.3.3 ma mniejsze szanse...

"Ocena blastocyst uzyskuje ocenę w skali A, B, C. Najwyższy potencjał mają blastocysty, które uzyskały oceny AA, AB, BA, BB bez względu na stopień rozwoju mierzony w skali od 1 do 4. Ocena C w którejkolwiek z powyższych struktur (TE, ICM) świadczy o niskim potencjale blastocysty i nie powinna być transferowana i poddawana witryfikacji (szybkiemu zamrażaniu)"
"W dniu 5 i 6 ocenia się :

Stopień rozwoju danej blastocysty:

1 stopień: wczesna blastocysta,
2 stopień: blastocysta,
3 stopień: rozszerzona blastocysta,
4 stopień: wylęgająca blastocysta."

"Ocena blastocyst uzyskuje ocenę w skali A, B, C. Najwyższy potencjał mają blastocysty, które uzyskały oceny AA, AB, BA, BB bez względu na stopień rozwoju mierzony w skali od 1 do 4. Ocena C w którejkolwiek z powyższych struktur (TE, ICM) świadczy o niskim potencjale blastocysty i nie powinna być transferowana i poddawana witryfikacji (szybkiemu zamrażaniu)"
"W dniu 5 i 6 ocenia się :

Stopień rozwoju danej blastocysty:

1 stopień: wczesna blastocysta,
2 stopień: blastocysta,
3 stopień: rozszerzona blastocysta,
4 stopień: wylęgająca blastocysta."
Kurczę czyli 3.3.3 to jakby 3 cc chyba czyli najgorzej rokujący ale w takim razie po co zamrażali?

Dobra, zapytam jeszcze gin co ona myśli i czy podanie 2 jest sensowne i bezpieczne jeśli miałoby prowadzić do ciąży mnogiej...

Moze któraś z dziewczyn jeszcze się wypowie, ja akurat dopiero w srode mam transfer 🙂 ale tak na chłopski rozum wydaje mi sie, ze faktycznie 3 bedzie najsłabsza... ale mogę się mylić. Z drugiej strony... zawsze jest to zapłodnienie 🙂

Dziewczyny które miały in vitro pomóżcie proszę. Znalazłam właśnie kartę inf. po pierwszym transferze. Zarodek który został mi podany był z 5 doby 4.1.1. Zostały 2 z 6 doby 4.2.2 i 3.3.3. Możecie przetłumaczyć o co dokładnie chodzi z tymi oznaczeniami? Chciałabym aby w drugim transferze podali oba zarodki tylko pytanie czy są one 'dobrej' jakości bo te oznaczenia bardzo się różnią...
zarodek 4.2.2 jest bardzo dobrej jakości i ma duży potencjał implementacji pierwsza cyferka oznacza stopień dojrzałości zarodka a kolejne to oceny morfologiczne , drugi zarodek mówiąc kolokwialnie jest troszkę mniejszy i słabszy morfologicznie ale to nie znaczy że nie ma szans za zagnieżdżenie. Może po prostu potrzebować trochę więcej czasu 😀🤗 tak zrozumiałam tłumaczenie embriologa podczas mojego ivf.

zarodek 4.2.2 jest bardzo dobrej jakości i ma duży potencjał implementacji pierwsza cyferka oznacza stopień dojrzałości zarodka a kolejne to oceny morfologiczne , drugi zarodek mówiąc kolokwialnie jest troszkę mniejszy i słabszy morfologicznie ale to nie znaczy że nie ma szans za zagnieżdżenie. Może po prostu potrzebować trochę więcej czasu 😀🤗 tak zrozumiałam tłumaczenie embriologa podczas mojego ivf.
Dzięki :)

reklama
Kurczę czyli 3.3.3 to jakby 3 cc chyba czyli najgorzej rokujący ale w takim razie po co zamrażali?
3.cc to stare oznaczenia teraz stosuje się tylko cyferki ;) a co do mrożenia słabszych zarodków to zależy od kliniki. Te słabsze morfologiczne mogą mieć problem z rozmrożeniem . Pewnie w twoim laboratorium widzieli potencjał tego zarodka. Będzie dobrze, już teraz musi być 😘

Do góry