reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
reklama
Tylko tam nie ma numerków tylko literki :/ i nadal nie bardzo rozumiem, ale chyba ten zarodek z 3.3.3 ma mniejsze szanse...

"Ocena blastocyst uzyskuje ocenę w skali A, B, C. Najwyższy potencjał mają blastocysty, które uzyskały oceny AA, AB, BA, BB bez względu na stopień rozwoju mierzony w skali od 1 do 4. Ocena C w którejkolwiek z powyższych struktur (TE, ICM) świadczy o niskim potencjale blastocysty i nie powinna być transferowana i poddawana witryfikacji (szybkiemu zamrażaniu)"
"W dniu 5 i 6 ocenia się :

Stopień rozwoju danej blastocysty:

1 stopień: wczesna blastocysta,
2 stopień: blastocysta,
3 stopień: rozszerzona blastocysta,
4 stopień: wylęgająca blastocysta."

"Ocena blastocyst uzyskuje ocenę w skali A, B, C. Najwyższy potencjał mają blastocysty, które uzyskały oceny AA, AB, BA, BB bez względu na stopień rozwoju mierzony w skali od 1 do 4. Ocena C w którejkolwiek z powyższych struktur (TE, ICM) świadczy o niskim potencjale blastocysty i nie powinna być transferowana i poddawana witryfikacji (szybkiemu zamrażaniu)"
"W dniu 5 i 6 ocenia się :

Stopień rozwoju danej blastocysty:

1 stopień: wczesna blastocysta,
2 stopień: blastocysta,
3 stopień: rozszerzona blastocysta,
4 stopień: wylęgająca blastocysta."
Kurczę czyli 3.3.3 to jakby 3 cc chyba czyli najgorzej rokujący ale w takim razie po co zamrażali?

Dobra, zapytam jeszcze gin co ona myśli i czy podanie 2 jest sensowne i bezpieczne jeśli miałoby prowadzić do ciąży mnogiej...

Moze któraś z dziewczyn jeszcze się wypowie, ja akurat dopiero w srode mam transfer 🙂 ale tak na chłopski rozum wydaje mi sie, ze faktycznie 3 bedzie najsłabsza... ale mogę się mylić. Z drugiej strony... zawsze jest to zapłodnienie 🙂

Dziewczyny które miały in vitro pomóżcie proszę. Znalazłam właśnie kartę inf. po pierwszym transferze. Zarodek który został mi podany był z 5 doby 4.1.1. Zostały 2 z 6 doby 4.2.2 i 3.3.3. Możecie przetłumaczyć o co dokładnie chodzi z tymi oznaczeniami? Chciałabym aby w drugim transferze podali oba zarodki tylko pytanie czy są one 'dobrej' jakości bo te oznaczenia bardzo się różnią...
zarodek 4.2.2 jest bardzo dobrej jakości i ma duży potencjał implementacji pierwsza cyferka oznacza stopień dojrzałości zarodka a kolejne to oceny morfologiczne , drugi zarodek mówiąc kolokwialnie jest troszkę mniejszy i słabszy morfologicznie ale to nie znaczy że nie ma szans za zagnieżdżenie. Może po prostu potrzebować trochę więcej czasu 😀🤗 tak zrozumiałam tłumaczenie embriologa podczas mojego ivf.

zarodek 4.2.2 jest bardzo dobrej jakości i ma duży potencjał implementacji pierwsza cyferka oznacza stopień dojrzałości zarodka a kolejne to oceny morfologiczne , drugi zarodek mówiąc kolokwialnie jest troszkę mniejszy i słabszy morfologicznie ale to nie znaczy że nie ma szans za zagnieżdżenie. Może po prostu potrzebować trochę więcej czasu 😀🤗 tak zrozumiałam tłumaczenie embriologa podczas mojego ivf.
Dzięki :)

reklama
Kurczę czyli 3.3.3 to jakby 3 cc chyba czyli najgorzej rokujący ale w takim razie po co zamrażali?
3.cc to stare oznaczenia teraz stosuje się tylko cyferki ;) a co do mrożenia słabszych zarodków to zależy od kliniki. Te słabsze morfologiczne mogą mieć problem z rozmrożeniem . Pewnie w twoim laboratorium widzieli potencjał tego zarodka. Będzie dobrze, już teraz musi być 😘

Do góry