reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Trzymam również mocno kciuki za wasze pęcherzyki i udane iui.

U nas wczoraj wskoczyły wyniki kariotypów- wszystko jest ok. Teraz czekam na @, która powinna lada moment się pojawić i umawiamy się na konsultacje w sprawie in vitro. Podjęliśmy decyzję że nie podchodzimy do 3 próby iui. Chociaż zastanawiam się czy jest sens zaczynać wszystko w grudniu przy dużej ilości dni wolnych. No ale pewnie lekarz nam wszystko wyjaśni i podpowie.

reklama
Dziewczyny jestem podłamana podjęliśmy decyzje o podejściu do inseminacji mieliśmy od stycznia zacząć. Okazało się ze 40 dzień cyklu nie mam @ i prawdopodobnie był to cykl bezowulacyjny. Przyznam ze nigdy mi się to nie zdarzyło z hormonami miałam wszystko okej od dwóch lat jak się badam. Inseminacja ze względu na trochę słabsze nasienie M. Czy któraś z was tak miała ? Martwię się ze zanim wszystko znów się ureguluje minie sporo czasu. Jutro mam badania hormonalne i decyzje lekarza co robimy dalej...

Cześć dziewczyny

U mnie niestety też nie będzie prezentu na Gwiazdkę :( Dziś przyszła @... Czyli 3 IUI nieudana. Więcej już nic nie jestem w stanie zrobić pod opieką obecnego lekarza... Nowy Rok i nowe wyzwania. Muszę się przenieść do większego miasta, do jakiejś kliniki. I może też zacząć myśleć o in vitro. Chociaż jest to dla mnie jakiś kosmos. Nigdy bym się nie spodziewała, że będę musiała korzystać z takich opcji. Ale jak już podjęłam się inseminacji, to teraz trzeba walczyć dalej. Jest tu kilka osób, dla których in vitro skończyło się szczęśliwie, więc chyba warto wziąć się w garść i spróbować.

Wszystkim, którym udało się w tym roku spełnić swoje marzenie bardzo bardzo gratuluję! Pozostałym życzę wytrwałości w dalszej walce. Wszystkiego dobrego na święta i 2021 rok! :*

Cześć dziewczyny

U mnie niestety też nie będzie prezentu na Gwiazdkę :( Dziś przyszła @... Czyli 3 IUI nieudana. Więcej już nic nie jestem w stanie zrobić pod opieką obecnego lekarza... Nowy Rok i nowe wyzwania. Muszę się przenieść do większego miasta, do jakiejś kliniki. I może też zacząć myśleć o in vitro. Chociaż jest to dla mnie jakiś kosmos. Nigdy bym się nie spodziewała, że będę musiała korzystać z takich opcji. Ale jak już podjęłam się inseminacji, to teraz trzeba walczyć dalej. Jest tu kilka osób, dla których in vitro skończyło się szczęśliwie, więc chyba warto wziąć się w garść i spróbować.

Wszystkim, którym udało się w tym roku spełnić swoje marzenie bardzo bardzo gratuluję! Pozostałym życzę wytrwałości w dalszej walce. Wszystkiego dobrego na święta i 2021 rok! :*
przykro mi bardzo, że sie nie powidło teraz. Kiedyś, też nie dopuszczałam myśli o in vitro, a teraz to jedyna rzecz która daje mi nadzieję że może to wszystko dobrze się skończy.

U nas wczoraj wskoczyły wyniki kariotypów- wszystko jest ok. Teraz czekam na @, która powinna lada moment się pojawić i umawiamy się na konsultacje w sprawie in vitro. Podjęliśmy decyzję że nie podchodzimy do 3 próby iui. Chociaż zastanawiam się czy jest sens zaczynać wszystko w grudniu przy dużej ilości dni wolnych. No ale pewnie lekarz nam wszystko wyjaśni i podpowie.
Czyli teraz podejście do In vitro? Jestem trochę przerazona jak patrzę na te ceny pakietów.. Ale nie oszukujmy się, inseminacja też ciągnie kupę pieniędzy, a na poczatku myslalam ze bedzie taka dużą różnica finansowa, a tu dupa.
Ja też myślę nad 2 podejściami do AID,a później... Cóż chyba będziemy myśleć o adopcji. Mimo że pierwsza dopiero przed nami, ale dla mnie to jest zbyt duże obciążenie psychiczne. Nie daje rady, a to nie pomaga. Nigdy nie byłam tak słaba psychicznie jak teraz, nigdy. 😞

Ja mam dzisiaj dzień paniki.
Piersi przestały boleć i od razu mam złe myśli w głowie..
Innych objawów oprócz wzdęć nie miałam.. eh..

Myślałam, że jak sie uda zajść w ciąże to będzie spokój a tu takie eh...
Jestem panikarą, wielką. Nie chce myśleć o najgorszym

Dziewczyny :) ja sobie daję na wstrzymanie z postowaniem, ale postanowiłam się z Wami podzielić czymś co znalazłam i co uważam za najmądrzejszy i najbardziej wyważony tekst jaki ostatnio przeczytałam w kwestiach ciążowych...

'Pozwolę sobie na mały wykład bo mam jeszcze pół kubka kawki https://******************/vendor/vanilla/nbbc/smileys/bigsmile.gif'
Po pierwsze:

Przyrost beta HCG jest indywidualny dla każdej kobiety.

To oznacza, że u jednych kobiet (np. u mnie) hormon ten produkowany jest szybko i jest go dużo, na tyle, że testy ciążowe wychodzą mi już kilka dni przed okresem, a beta zwykle jest wysoka jak na tydzień ciąży, w którym jestem.

U mojej kuzynki, która również jest w ciąży hormon ten jest produkowany wolniej i w mniejszych ilościach, dopiero badanie z krwi pokazało jej ciążę, a testy domowe ciąży nie wykryły (nawet kilka dni po spodziewanym terminie okresu).

Po drugie:

Testy ciążowe domowe, te kupowane w aptece, mają określoną czułość: jedne wykrywają stężenie beta HCG w ilości 25 mlU/ml, a inne 50 mlU/ml, albo 100 mlU/ml.

Reasumując punkt 1 i punkt 2:

Jeśli kupisz pierwszy lepszy test, to może się okazać, że kupisz test mało czuły, a do tego Twój organizm produkuje mało hormonów i.. test wychodzi negatywny pomimo prawidłowo rozwijającej się ciąży https://******************/vendor/vanilla/nbbc/smileys/smile.gif

Po trzecie:

Test beta HCG z krwi (laboratoryjny)

Jeśli spojrzysz sobie na normy laboratoryjne stężenia beta HCG w zależności od tygodnia ciąży to zauważysz, że te normy są bardzo szerokie i nakładają się na siebie!

Dla przykładu:

5-6 tydzień ciąży - 850-20800 mlU/m
6-7 tydzień ciąży - 4000-100200 mlU/ml

źródło: Link do: beta hcg normy - Szukaj w Google

Stąd wynika, że są kobiety, które mają w 5-6 tygodniu ciąży stężenie ok 10-20 tysięcy mlU/ml, podczas kiedy inne w tym samym tygodniu nie mają nawet 1 tysiąca https://******************/vendor/vanilla/nbbc/smileys/smile.gif

Z drugiej strony mając betę np. 8000 mlU/ml możesz być w zarówno w 5-6 tygodniu ciązy jak i 6-7 tygodniu https://******************/vendor/vanilla/nbbc/smileys/smile.gif

Dzieje się tak bo ciąża to nie matematyka, a każdy organizm może działać w innym tempie https://******************/vendor/vanilla/nbbc/smileys/smile.gif

Po czwarte:

Twój wynik

Przy Twoim wyniku 82 mlU/ml można z całą pewnością stwierdzić, że ciąża jest, ale jest bardzo młoda 3-4 lub 4-5 tydzień.

Po piąte:

Co jest ważne?

Nie sam wynik beta HCG jest ważny, ale jego przyrost.

Jedna kobieta w 5 tygodniu ciąży może mieć beta HCG 3000 mlU/ml, a inna 200 mlU/ml. To nam nic nie mówi, poza tym, że obie są w ciąży.

Ważne jest jak stężenie tego hormonu się zmienia w czasie, a dokładnie po 48h, przyjmuje się, że po takim czasie beta powinna się podwoić (we wczesnej ciąży), aczkolwiek z tym też bywa różnie, bo ciąża to nie matematyka, ale generalnie powinien być widoczny znaczny przyrost.

I teraz może się okazać, że po dwóch dniach, czyli 48h ta kobieta co miała 3000 mlU/ml będzie mieć 3100 mlU/ml - czyli bardzo mały przyrost, rozwój ciąży został prawdopodobnie zatrzymany, a druga, ta co miałą 200 mlU/ml będzie mieć np. 380 mlU/ml, albo 400 mlU/ml i tutaj widać, że ciąża rozwija się prawidłowo https://******************/vendor/vanilla/nbbc/smileys/smile.gif

No, to tyle, mam nadzieję, że trochę rozwiały się Twoje wątpliwości https://******************/vendor/vanilla/nbbc/smileys/smile.gif

PS. Pierwsze objawy ciąży są identyczne z objawami okresu: skurcze, ból w kręgosłupie, ból piersi (masakryczny) - jest to całkowicie normalne. Jedyne co może Cię zaniepokoić to występujące przy tych objawach krwawienie lub plamienie z dróg rodnych - jeśli się pojawi to migiem na IP.'

I tego będę się trzymać :) także ja łapię oddech i będzie tak jak ma być a jeśli o trzymanie chodzi to nieustanie i niezmiennie za Was wszystkie kciuki :) Miłego Dnia!!!

Dziewczyny :) ja sobie daję na wstrzymanie z postowaniem, ale postanowiłam się z Wami podzielić czymś co znalazłam i co uważam za najmądrzejszy i najbardziej wyważony tekst jaki ostatnio przeczytałam w kwestiach ciążowych...

'Pozwolę sobie na mały wykład bo mam jeszcze pół kubka kawki
:D
'
Po pierwsze:

To oznacza, że u jednych kobiet (np. u mnie) hormon ten produkowany jest szybko i jest go dużo, na tyle, że testy ciążowe wychodzą mi już kilka dni przed okresem, a beta zwykle jest wysoka jak na tydzień ciąży, w którym jestem.

U mojej kuzynki, która również jest w ciąży hormon ten jest produkowany wolniej i w mniejszych ilościach, dopiero badanie z krwi pokazało jej ciążę, a testy domowe ciąży nie wykryły (nawet kilka dni po spodziewanym terminie okresu).

Po drugie:

Testy ciążowe domowe, te kupowane w aptece, mają określoną czułość: jedne wykrywają stężenie beta HCG w ilości 25 mlU/ml, a inne 50 mlU/ml, albo 100 mlU/ml.

Jeśli kupisz pierwszy lepszy test, to może się okazać, że kupisz test mało czuły, a do tego Twój organizm produkuje mało hormonów i.. test wychodzi negatywny pomimo prawidłowo rozwijającej się ciąży
:)

Po trzecie:

Jeśli spojrzysz sobie na normy laboratoryjne stężenia beta HCG w zależności od tygodnia ciąży to zauważysz, że te normy są bardzo szerokie i nakładają się na siebie!

Dla przykładu:

Stąd wynika, że są kobiety, które mają w 5-6 tygodniu ciąży stężenie ok 10-20 tysięcy mlU/ml, podczas kiedy inne w tym samym tygodniu nie mają nawet 1 tysiąca

Z drugiej strony mając betę np. 8000 mlU/ml możesz być w zarówno w 5-6 tygodniu ciązy jak i 6-7 tygodniu

Dzieje się tak bo ciąża to nie matematyka, a każdy organizm może działać w innym tempie

Po czwarte:

Twój wynik

Przy Twoim wyniku 82 mlU/ml można z całą pewnością stwierdzić, że ciąża jest, ale jest bardzo młoda 3-4 lub 4-5 tydzień.

Po piąte:

Co jest ważne?

Jedna kobieta w 5 tygodniu ciąży może mieć beta HCG 3000 mlU/ml, a inna 200 mlU/ml. To nam nic nie mówi, poza tym, że obie są w ciąży.

Ważne jest jak stężenie tego hormonu się zmienia w czasie, a dokładnie po 48h, przyjmuje się, że po takim czasie beta powinna się podwoić (we wczesnej ciąży), aczkolwiek z tym też bywa różnie, bo ciąża to nie matematyka, ale generalnie powinien być widoczny znaczny przyrost.

I teraz może się okazać, że po dwóch dniach, czyli 48h ta kobieta co miała 3000 mlU/ml będzie mieć 3100 mlU/ml - czyli bardzo mały przyrost, rozwój ciąży został prawdopodobnie zatrzymany, a druga, ta co miałą 200 mlU/ml będzie mieć np. 380 mlU/ml, albo 400 mlU/ml i tutaj widać, że ciąża rozwija się prawidłowo

No, to tyle, mam nadzieję, że trochę rozwiały się Twoje wątpliwości

PS. Pierwsze objawy ciąży są identyczne z objawami okresu: skurcze, ból w kręgosłupie, ból piersi (masakryczny) - jest to całkowicie normalne. Jedyne co może Cię zaniepokoić to występujące przy tych objawach krwawienie lub plamienie z dróg rodnych - jeśli się pojawi to migiem na IP.'

I tego będę się trzymać :) także ja łapię oddech i będzie tak jak ma być a jeśli o trzymanie chodzi to nieustanie i niezmiennie za Was wszystkie kciuki :) Miłego Dnia!!!

Trzymaj sie kochana! Dużo szczęscia i spokoju w najbliższych dniach :)

Kochana ty nasza cieszę się że ten tekst ci pomógł uspokic głowę bo to bardzo mądry tekst[emoji3590][emoji256]

'Pozwolę sobie na mały wykład bo mam jeszcze pół kubka kawki
:D
'
Po pierwsze:

Po drugie:

Jeśli kupisz pierwszy lepszy test, to może się okazać, że kupisz test mało czuły, a do tego Twój organizm produkuje mało hormonów i.. test wychodzi negatywny pomimo prawidłowo rozwijającej się ciąży

Po trzecie:

Dla przykładu:

Stąd wynika, że są kobiety, które mają w 5-6 tygodniu ciąży stężenie ok 10-20 tysięcy mlU/ml, podczas kiedy inne w tym samym tygodniu nie mają nawet 1 tysiąca

Z drugiej strony mając betę np. 8000 mlU/ml możesz być w zarówno w 5-6 tygodniu ciązy jak i 6-7 tygodniu

Dzieje się tak bo ciąża to nie matematyka, a każdy organizm może działać w innym tempie

Po czwarte:

Twój wynik

Po piąte:

Co jest ważne?

I teraz może się okazać, że po dwóch dniach, czyli 48h ta kobieta co miała 3000 mlU/ml będzie mieć 3100 mlU/ml - czyli bardzo mały przyrost, rozwój ciąży został prawdopodobnie zatrzymany, a druga, ta co miałą 200 mlU/ml będzie mieć np. 380 mlU/ml, albo 400 mlU/ml i tutaj widać, że ciąża rozwija się prawidłowo

No, to tyle, mam nadzieję, że trochę rozwiały się Twoje wątpliwości

reklama

Oczywiście, ze jest sens! 🙂 Patrząc na kalendarz, tak naprawdę w grudniu jest tylko 1 dzień wolny, tj. 25 grudnia (piątek) + 1 dowolny dzień 'do odbioru' za 26 grudnia. Lekarz na pewno wszystko zaplanuje tak, żeby było dobrze. Głowa do góry! ☺️ Dużo zależy od tego, jaki protokół dla Ciebie wybierze, jakie już badania masz, a jakich Ci brakuje. Moim skromnym zdaniem nie należy tego jedynego w swoim rodzaju marzenia odkładać choćby o miesiąc, jeśli tylko masz możliwości (finansowe i psycho-fizyczne). ✊

Do góry