reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Z wymienionych przez Was potraw, choć nie wszystkie występują u nas na wigilijnym stole, jedynie nie znałam pierozkow drożdżowych z makiem, a jedyne co mogę wymienić takiego innego, o czym Wy nie wspominalyscie, jest zupa na słodko. Robiona jest z kompotu z suszu, z owocami, zaprawiona śmietaną, z przypraw króluje w niej goździk i podawana jest z makaronem własnej roboty :) jak dla mnie pyszności :)
Co do grochu z kapustą, serwuje to teściowa i co roku mówi że jej nie wyszedł. Chyba to prawda bo smakuje to tragicznie ;)

Anika nie smutaj się bo los jest zmienny, wszystko się zmieni i będziesz cieszyć się wysoką beta. Jeszcze rok temu ryczalam po dzieleniu się oplatkiem, w sylwestra siedziałam w domu i pół nocy przeryczalam. Wiary w powodzenie zero, a jednak udało się. Nie znasz dnia ani godziny, ale szczęście przyjdzie, tylko nie rezygnuj, przyjdzie czas :)

Ostatnia edycja:
reklama
A ja z Górnego Śląska pochodzę, choć moja rodzina (moi dziadkowie, tak że strony mamy, jak taty) tam "napłynęli" w latach 60., więc u nas może nie wszystkie typowe śląskie potrawy, ale część tak. Więc w moim rodzinnym domu w wigilię od rana je się postnie śledzie ze śmietaną i cebulą, a na kolację są 2 zupy: grzybowa i barszcz z uszkami, ryby różne (w tym karp symbolicznie, bo jego amatorów w rodzinie brak), kapusta z grzybami, kompot z suszu i pierogi. Pierogi są najbardziej wyczekiwanym przez wszystkich daniem, podawane celowo na koniec ;-) Takie trochę oszukane, bo z kapustą, grzybami i podsmażoną kiełbaską (wszystkie składniki farszu zmielone i dobrze wymieszane i przyprawione), takie robi się chyba tylko w mojej rodzinie - szaleję za nimi. Po kolacji jest jeszcze typowo śląska moczka. Śląskie potrawy to jeszcze na pewno zupa rybna i makówki, ale u nas się nie robi i nie jadłam.
Moi znajomi w Poznaniu natomiast często do barszczu zamiast uszek podają paszteciki. No i są jeszcze makiełki.
A my w tym roku Święta spędziliśmy tylko w trójkę, więc było inaczej niż zawsze. Uszka np. były z pesto pietruszkowym dla Szymka, ale paszteciki z mięsem też zjadł ;-) Nie było niestety boskich pierogów, bo zabrakło sił przerobowych :-(
Queen, trzymam mocno kciuki za Twój waleczny zarodeczek i wierzę &&&&&&
Anika, tak jak Smerfeta napisała, wszystko się odmieni. Ja zeszłoroczne Święta spędziłam już w "radosnym oczekiwaniu", ale pamiętam dobrze jak było wcześniej i wierz mi, nie było fajnie. Ściskam kciuki za owocną stymulację i czekam na dobre wieści z podglądanka.

Smerfeto ta zupa owocowa to kiedy? I jako co deser?
Yoanno to widze, ze u mnie jak u Ciebie.
Tez śledzie w śmietanie zanim sie zasiądzie do Wigilii, z postnymi ziemniakami czyli w łupkach gotowanymi.
Potem barszcz z uszkami i karp, ktorego ze smakiem je tylko jedna osoba...
No i pierogi, pierogi, pierogi. U mnie farsz siekany i tez o mocnym intensywnym smaku.
Ale widze, ze kutia tylko u mnie.

Co to moczka? Makielki i makówki?

A w pierwszy dzien swiat zawsze ale to zawsze pieczona kaczka i czerwona kapusta. Do tego zamiast ziemniaków jest sałatka ziemniaczano-fasolowo-ogórkowa.
Moje dziecko jest miłośnikiem kaczki pieczonej. Wydaje mi sie, ze troche za wcześnie na takie ciężkostrawne danie, ale On nie da sie odpędzić od stołu, aż nie dostanie swojego. W swoim krótkim zyciu załapał sie juz na 6 kaczek i na każda otwierał buzie jak rasowy dziób...

Ło matko, ale Was dziewczyny wzięło na kulinarne zwierzenia:)

Pole, kluski z makiem sa dziełem mojej babcie (94 w lutym skonczy i nikt inny takich jak ona nie potrafi zrobic). Robi się je z takiego ciasta, jak do makaronu rosołwoego, ale kroi w paski około 1cm i gotuje, potem miesza się z mielonym makiem, odobiną miodu i czegos jeszcze:) ja amatorem teg dania nie ejstem, ale tradycyjnie zjem:)

no i co do postnej Wigilii, to u nas też śledź w śmietanie i ziemniaki w mundurkach (śledzi nie jem, nie lubię w takiej postaci), a po kolacji słodkości przeróżne, owoce, orzechy itp

Smerfeta, Joanna, dziękuję! wiem, że nie jestem pierwsza i nie ostatnia, już lepiej:) nie nastawiam się, idę na żywioł :)

Pole, Joanna, to ja widzę, że Wasze chłopaki już sobie gust kulinarny kształtują:) super! ciekawe, co z wielkanocnych specjałów zasłuży na ich uznanie ;)

Pole ta zupka na koniec wigilii trafia na stół, czyli w sumie jako deser. U mnie w rodzinie wigilia jest jakby mocno rozciągnięta i powoli wnosimy kolejne dania. Najpierw tak jakby przystawki, czyli tu ryba w galarecie, śledzie w śmietanie, w oleju itp. Uwielbiam śledzie z ziemniakami więc do tego oczywiście są ziemniaki ;-) Jako przystawki idą po prostu dania na zimno. Później jest karpik na ciepło, pierogi, barszcz itd... aa na koniec na ciepło zupka owocowa

Yoanna też jestem ciekawa moczki :happy2:

Pole, Yoanna Wasze chłopaki niedługo roczek skończą, ale ten czas leci :happy2: Macie już plan imprezy?

Anika idź na żywioł a my trzymamy kciuki :tak:

Dziewczyny, jestem po wizycie - dwa ładne pęcherzyki (21 i 19mm) i jeden mniejszy (17mm) , wiec WOW! dzisiaj biorę ovitrelle 1,5opakowania i w środę rano iui. od dzisiaj biorę też antybiotyk (na 14dni), w razie ewentualnych nieprzewidzianych okolicznosci, ktorych nie bedzie!

nie ma żartów, kciuki trzymać! :)

Anika to ja też kciuki trzymam &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&& i posyłam fluidków całą pakę ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~:tak:

reklama
Do góry