reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
reklama
Ok zapytam się . Mam pytanie bo dziś czytałam i się wystraszyłam bo na jednym z forum było napisane skoro przyjmuję się Euruthox to nie można przyjmować innych preparatów zawierających jod bo niby może podwyższyć TSH . W pregna Plus które biorę jest jod 200. Pytałam się w klinice jak byłam 16 marca czy to może szkodzić odpowiedział , że chyba nie. Wiesz coś na ten temat ? ☺️ Nie do końca też wierzę bo skoro przy niedoczynności tarczycy to mamy chyba za mało jodu i mi się wydaje , że jeżeli w jakichś tabletkach jest jod to tylko może pomóc ale mogę się mylić . Teraz martwię się czy czasem sobie jeszcze nie pogorszylam....

Ostatnia edycja:
Dziewczyny,
Wy również przyjmujecie euthyrox/ letrox mimo że Mialyscie tsh w normie?
Ja od ok roku biorę jedna tabletkę. Mialam wcześniej tsh nie pamiętam dokładnie wyniki ale w normie ale bliżej granicy górnej...
Powtórzyłam badania wczoraj i wyszło że teraz mam w drugą stronę, mam nadczynność wynik to 0,013...
Czytałam że po przedawkowaniu może właśnie wystąpić nadczynność....
Wkurzyłam się trochę bo przez rok mi nie zlecil nikt żebym skontrolowała te wyniki aż do teraz...
Wiecie ile może trwać unormowanie tarczycy?
Wizytę u gin mam dopiero 6 kwietnia, w pon dopiero spróbuję się umówić do jakiegoś endokrynologa... Dzisiaj już nie wzięłam tego letroxu jak zobaczyłam wyniki...
Dodam że FT3 3,62
FT4 1,51
Anty tpo <9
A Ty tg 11,4
Więc chyba w normie?

Ok zapytam się . Mam pytanie bo dziś czytałam i się wystraszyłam bo na jednym z forum było napisane skoro przyjmuję się Euruthox to nie można przyjmować innych preparatów zawierających jod bo niby może podwyższyć TSH . W pregna Plus które biorę jest jod 200. Pytałam się w klinice jak byłam 16 marca czy to może szkodzić odpowiedział , że chyba nie. Wiesz coś na ten temat ? ☺️ Nie do końca też wierzę bo skoro przy niedoczynności tarczycy to mamy chyba za mało jodu i mi się wydaje , że jeżeli w jakichś tabletkach jest jod to tylko może pomóc ale mogę się mylić . Teraz martwię się czy czasem sobie jeszcze nie pogorszylam....
Ja biorę thyrozol 5mg x 2 i moja gin była zła że przed ciążą przerwałam (na polecenie endo) i powiedziała że teraz będę brać chyba do 10-12 tyg a pregnę mam brać tak czy inaczej ale każdy organizm jest inny i może inaczej reagować...a jeśli o tarczycę chodzi to ciężko cokolwiek porównywać bo to mega indywidualna kwestia. Zapytaj gina i chyba trzeba będzie regularnie badania hormonów powtarzać.

Dziewczyny,
Ja od ok roku biorę jedna tabletkę. Mialam wcześniej tsh nie pamiętam dokładnie wyniki ale w normie ale bliżej granicy górnej...
Powtórzyłam badania wczoraj i wyszło że teraz mam w drugą stronę, mam nadczynność wynik to 0,013...
Wkurzyłam się trochę bo przez rok mi nie zlecil nikt żebym skontrolowała te wyniki aż do teraz...
Wizytę u gin mam dopiero 6 kwietnia, w pon dopiero spróbuję się umówić do jakiegoś endokrynologa... Dzisiaj już nie wzięłam tego letroxu jak zobaczyłam wyniki...
Dodam że FT3 3,62
FT4 1,51
Anty tpo <9
A Ty tg 11,4
Więc chyba w normie?
Mój endo stwierdził że skoro wyniki ok tzn że lek jest dobrze dobrany więc nic się nie zmienia, biorę bez przerwy już ok 7lat.

Ja biorę thyrozol 5mg x 2 i moja gin była zła że przed ciążą przerwałam (na polecenie endo) i powiedziała że teraz będę brać chyba do 10-12 tyg a pregnę mam brać tak czy inaczej ale każdy organizm jest inny i może inaczej reagować...a jeśli o tarczycę chodzi to ciężko cokolwiek porównywać bo to mega indywidualna kwestia. Zapytaj gina i chyba trzeba będzie regularnie badania hormonów powtarzać.
Ok dziękuję. No właśnie teraz idę w poniedziałek powtórzyć wyniki zobaczymy co tam wyjdzie ☺️

Dziewczyny,
Dodam że FT3 3,62
FT4 1,51
Anty tpo <9
A Ty tg 11,4
Więc chyba w normie?

Ostatnia edycja:
hej 😥
nie dobrze, mam usg 6.04, ale znowu mam plamienia i boję, się, że nie dotrwam do usg. jeśli się nie uda i poronię, to na jakiś czas zawieszam moje największe marzenie zostania mamą. wykorzystałam już całe nasienie dawcy, a zmówić mogę min. 4 słomki, więc na razie stopuję. koszt nie jest duży bo ok. 1200€. przyznam się, że od pół roku od kiedy się staramy straszanie się zapuściłam. przytyłam, zaniedbałam się, chodzące nerwy i depresja, nic mnie nie cieszy, tylko chodzę na paluszakch by nic mi się nie stało, śpię kiedy tylko mam okazję 😥dramat. wiem, że te niepowodzenia mogą być bezpośrednio moją zasługą, ale oczywiście nie muszą. podziwiam was wszystkie, że tak ciężko walczycie. ja muszę najpierw zadbać o siebie zanim będę w stanie zadbać o kogoś innego. serce mi pęka, ale przed rzeczywistością nie ucieknę.

Nie wiem co robić...plan był na 4 IUI a potem ewentualnie IVF. Aktualnie nie mam siły...zastanawiam się, bo nigdy mi tego żaden ginekolog nie wytknął, ale moje BMI jest bliskie 30 i nie wiem czy nie odpuścić i trochę schudnąć. Choc już tyle razy próbowałam, ze nie wiem czy to nie strata czasu :(
no właśnie ja mam już powyżej 30. u mnie w rodzinie wszyscy są otyli. moja mama ma skrajną otyłość 3 stopnia, a urodziła 4 zdrowych dzieci 🤷 ja wiem, że są kobiety otyłe, które nie mają problemów z zajściem w ciążę, ale ja mam gdzieś z tyłu głowy, że to jest coś co mogę zmienić by choć troszk3 zwiększyć szansę na sukces a tego nie robię. 😥

reklama
Hmmm to zależy jaką dokładną wartość miałaś rok temu . Ja przed inseminacją miałam 2,5 lekarz stwierdził że bez leków. Gdy zaszłam w ciążę TSH skoczyło mi do 4,6 potem do 3,1 . Przyjmuję Eurythox 50. TSH lubi często wariować a przy braniu leków pewnie też dosyć często się zmienia. Błąd lekarza , że też nie kazał Tobie tego kontrolować po braniu tych leków.... Będzie dobrze ważne żebyś trafiła do dobrego endokrynologa on na pewno coś zaradzi ☺️
Właśnie nie pamiętam wyniku sprzed roku, a nie moglam znaleźć wyników badań,
Mam nadzieje ze szybko uda się wrócić do normy:) ale przyznam że zestresowałam się bardzo jak zobaczyłam że teraz taki niski wynik a ja brałam leki na obnizenie

Do góry