MamaZblizną
Fanka BB :)
W Niemczech trzeba też spełnić jakieś warunki.. Nie orientuje się konkretnie jakie na pewno być po ślubie i jak się dobrze orientuje udokumentowane jakiś tam okres czasu starań.Strasznie niesprawiedliwe jest to, że tak jest utradniane leczenie niepłodności w Polsce. Przecież to takie samo schorzenie jak każde inne, które refunduje NFZ. pary są pozostawione same sobie, bez szans, chyba, że posiadają gruby portfel aktualnie jestem na etapie rozeznania jak to wygląda w Niemczech; tutaj bodajże refundowanych jest 8 IUI zwykłych + 3 stymulowane oraz in vitro 3 próby - 50% refundacji. W niektórych landach, gdzie jest mały przyrost naturalny dorzucają jeszcze 25%. Marne to pocieszenie, ale jeżeli bardzo Wam zależy, może warto rozważyć jakąś pracę za granicą? ja sama stanęłam przed ciężkim wyborem, nigdy nie myślałam, że wyjadę z Polski ale kredyt na mały biznes nas wykończył i w sumie w marcu będzie 4 lata jak jesteśmy poza Polską, miało być tylko pół roku.. Tęsknię ale możliwości są zupełnie inne. Nie namawiam oczywiście, to tylko pewna możliwość..
Nie dołuj się Kochana, trzeba myśleć pozytywnie, chociaż spróbuj. Przed Wami jeszcze dwie szanse, ja wierzę, że się uda.
Mieszkam w Niemczech od 10 lat, za wszystko płacimy sami.