reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Cześć, prośba o podpowiedź. Byłam w drugiej klinice i z grubsza lekarz powiedział dokładnie to samo, że przy naszych parametrach tylko invitro, ewentualnie można popróbować inseminacji bo trzy miesiące w tą czy w tamtą nie robią różnicy. ale szanse marne. Poprosiłam więc o skierowania na badania (m.in. wymazy itd.). Z facetem rozmawiam, nadal jest na nie ale badania zrobi. Gdyby udało mi się go namówić to podchodzilibyśmy w listopadzie. Moje pytanie brzmi kiedy zrobić badania (krew, wymazy i całą resztę) aby były aktualne ? Teraz to chyba bez sensu ?

reklama
Cześć dziewczyny, jestem tu zupełnie nowa, bardzo interesuje mnie ten wątek, ponieważ z mężem chcemy podchodzić do IUI z nasieniem dawcy, nasienia męża niestety nie udało się podciągnąć nawet trochę od pol roku, jest któraś z Was w stanie polecić mi klinikę bądź lekarza z Bydgoszczy? Nie chce błądzić we mgle, bo czas jest tu ważny no i wiadomo - pieniadze.
Dzięki za wszelkie info i pozdrawiam Was wszystkie i życzę II kresek

Cześć, prośba o podpowiedź. Byłam w drugiej klinice i z grubsza lekarz powiedział dokładnie to samo, że przy naszych parametrach tylko invitro, ewentualnie można popróbować inseminacji bo trzy miesiące w tą czy w tamtą nie robią różnicy. ale szanse marne. Poprosiłam więc o skierowania na badania (m.in. wymazy itd.). Z facetem rozmawiam, nadal jest na nie ale badania zrobi. Gdyby udało mi się go namówić to podchodzilibyśmy w listopadzie. Moje pytanie brzmi kiedy zrobić badania (krew, wymazy i całą resztę) aby były aktualne ? Teraz to chyba bez sensu ?
Jak już badania zrobi to znaczy że mu zależy, powoli się przełamuje jak słodzona sarenkaco do terminów to nie podpowiem niestety bo u mnie wszystko szło bardzo szybko i nawet nie wiem ile badania są ważne.

Widzę że małymi kroczkami do przodu[emoji846][emoji123] a te badania to rozumiem że chcesz zrobić przed przystąpieniem do iui?

To ciężko powiedzieć bo różne badania mają swoją datę ważności. Z tego co ja pamiętam to moje badania z krwi hormonalne były ważne 6 miesięcy, badania infekcyjne to różnie od 2 do 6 miesięcy a biocenoza 2 miesiące. Ale takie były akurat wytyczne w mojej klinice

@Nowa1981 z tego co wiem to np na wymazy ja czekałam 3 tygodnie więc to się zaleca robić wczesniej i one są ważne 3 miesiące a badania krwi i hormonów to raczej najlepiej mieć swieze i one są ważne 6 miesięcy a takie badania jak cytologia amh czy nasienie to chyba 12 miesiecy. Więc musisz sobie tak mniej więcej przeliczyć kiedy zrobić żeby były świeże i wszystkie skompletowane przed tą glowna wizyta przed iui.

@Nowa1981 z tego co wiem to np na wymazy ja czekałam 3 tygodnie więc to się zaleca robić wczesniej i one są ważne 3 miesiące a badania krwi i hormonów to raczej najlepiej mieć swieze i one są ważne 6 miesięcy a takie badania jak cytologia amh czy nasienie to chyba 12 miesiecy. Więc musisz sobie tak mniej więcej przeliczyć kiedy zrobić żeby były świeże i wszystkie skompletowane przed tą glowna wizyta przed iui.
U mnie jeszcze lekarz chciał USG piersi, też ważne rok tak samo jak cytologia. Także trochę latania jest żeby te wszystkie badania zrobić w terminie... Ja robiłam u siebie w mieście w szpitalu odpłatnie to tego samego dnia miałam jeszcze wyniki. Wyjątkiem było jedno badanie hormonalne na które czekałam ok tygodnia.

Cześć dziewczyny, jestem tu zupełnie nowa, bardzo interesuje mnie ten wątek, ponieważ z mężem chcemy podchodzić do IUI z nasieniem dawcy, nasienia męża niestety nie udało się podciągnąć nawet trochę od pol roku, jest któraś z Was w stanie polecić mi klinikę bądź lekarza z Bydgoszczy? Nie chce błądzić we mgle, bo czas jest tu ważny no i wiadomo - pieniadze.
Dzięki za wszelkie info i pozdrawiam Was wszystkie i życzę II kresek
W Bydgoszczy nie ma kliniki jako takiej, jest oddział Invicty, ale i tak ostatecznie na inseminacje czy in vitro jedzesz do Gdańska. Ja jestem z Torunia i leczylam sie w Gamecie Gdynia.

Hej Dziewczyny! Jestem nowa na tym pokładzie, choć czytam posty na tym wątku już od kilku tygodni, bo przyznam szczerze, bardzo mi to pomaga. 14 września (ubiegły [poniedziałek) miałam pierwsza IUI (z 3 pęcherzykami) i z trudnością wyczekuje kolejnego poniedziałku, żeby moc wykonać pierwszy test. Tak w wielkim skrócie - staramy się z mężem o nasza pierwsza minuturke prawie dwa lata (w miedzy czasie 1 poronienie w 9 tyg). Ja mam obniżone amh, a nasienie męża tez idealne niestety nie jest (choć tragedii tez nie ma) - stwierdzona obniżona ruchliwość i zaburzona budowa (morfologia). Od lutego walczymy nieustannie z pomocą lekarza w klinice niepłodności, do tej pory głownie cykle stymulowane CLO / Letrozol / CLO + Letrozol. Zdecydowałam się napisać, bo sadze, ze nikt jak Wy Dziewczyny, nie zrozumie tego, co w takich sytuacjach się czuje, mimo najszczerszych chęci otoczenia. Mam nadzieje, ze wspólnie będzie nam łatwiej przejść przez ten trudny czas i proces, a w końcu wszystkie osiągniemy ten długo wyczekiwany cel! Szczególnie uśmiecham się tutaj do dziewczyn eij i Kolendra29 (co za wstyd, nie wiem jak Was oznaczyć :D, ale spokojnie, dojdziemy do tego), bo zdaje się, ze nasze testowania będą jakoś po sobie następować (tj. 23 wrzesień dla Kolendry i 30 wrzesień dla eij) :) Miłego, bądź co bądź, poniedziałku! i bez żadnego Monday Blues'a!

reklama
W Bydgoszczy nie ma kliniki jako takiej, jest oddział Invicty, ale i tak ostatecznie na inseminacje czy in vitro jedzesz do Gdańska. Ja jestem z Torunia i leczylam sie w Gamecie Gdynia.
Ja leczyłam się w Invicta w Bydgoszczy, lekarz Michał Augustyniak, bardzo sympatyczny, rzeczowy, z bardzo dobrymi opiniami i statystykami leczenia. Ja też miałam inseminacje nasieniem dawcy, w Bydgoszczy byłam prowadzona a na sam zabieg pojechałam do Gdańska. W trakcie inseminacja pani doktor powiedziała że pęcherzyk własnie pęka więc lekarz wstrzelił się idealnie 😉 a jaki będzie skutek dowiem się 30 września. Ale naprawdę polecam dr Augustyniaka

Do góry