madzialena_baby
Fanka BB :)
Dzięki za odpowiedziJeśli jest odpowiedni to tak ale jeśli jest za niski to może ciąża się nie utrzymać
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Dzięki za odpowiedziJeśli jest odpowiedni to tak ale jeśli jest za niski to może ciąża się nie utrzymać
No bez niego to ja nigdy w ciąże nie zajdę bo okres po owu to ja po 9 dniach dostaje. U mnie tylko po odstawieniu luteiny/duphastonu dostaje okres. Dobrze reaguje na progesteron z zewnątrz. Ale zdziwiłabyś się ze niewielki jest odsetek kobiet które dostają okres mimo brania tabletek z progesteronem bo to się kłóci. Raczej to słaba reakcja na progesteron w tabletkach
U mnie lekarz zalecił tę samą dawkę co u Ciebie ale ja miałam IUI w środę a zaczęłam brać dopiero w sobotę też przez 10 dni testuje 4 dni po odstawieniu i też się nad tym zastanawiałam bo często dziewczyny pisza ze do testowania biorą i w zależności od wyniku odstawiają lub biorą dalej [emoji848][emoji848][emoji848]
No ja też będę się stosować do zaleceń lekarza. Święta podobno czas cudów zobaczymy może i nam się taki mały cud zdarzy ❤Ja chyba zaryzykuje ( jeśli można tu mówić o jakimś ryzyku[emoji6]) i będę brała do 23.12 a 24 zrobię test.
Bo progesteron wspomaga nigdy nie jest go za dużo. Jeśli są problemy z zajściem to przepisują progesteron bo on wspomaga zagnieżdżanie.
Co do in vitro. Jestem już po punkcji i mamy 10 5dniowych zarodków zamrożonych. Ze względu na hiperstymulacje odroczyli mi transfer a teraz ze względu na problemy z tarczyca i brakiem okresu data transferu nadal nie określona. Ogółem miałam 36 pęcherzy - pobrali 22 komórki zapłodnilo się 11 a do 5 doby dotrwało 10 - mieszkam w Holandii i tu zapładniają wszystkie komórki które pobiorą
Skoro podchodzisz już do in vitro to może wiesz jak oni liczą procedurę? Jeden transfer to jedna procdura czy na jedna procedurę może składać się klika transferów? W sensie jak rozlicza to ubezpieczalnia?
Jedna procedura to stymulacja, punkcja i wszystkie transfery - tzn tyle ile masz zarodków. Kolejna procedura to kolejna stymulacja, punkcja itd. W Holandii 3 całe procedury pokrywa ubezpieczyciel. Jak dotąd przeszłam 2 stymulacje, ponieważ po pierwszej stymulacji nie doszło do punkcji także procedura została wyzerowana i podeszłam do drugiej stymulacji i cały czas to było pierwsze podejście. Po punkcji już podejście jest rejestrowane jako pierwsza procedura
Edit
Jak dotąd przez rok od podjęcia decyzji o ivf i pierwszej wizycie plus leki stymulujące wizyty usg - nie wydałam ani jednego euro tylko to co płace co miesiąc jako składkę
I pewnie Eigen risico . Zastanawiało mnie tylko właśnie jak są liczone te procedury, mrożenie też pokrywa ubezpieczyciel? Też mieszkam w Holandii i zapewne też będę musiała podejść do in vitro. Teraz mam miec 4 IUI a raczej na cud nie liczę. W której klinice podchodzisz ?
No eigen rosico zawsze płace 380e raz w roku resztę pokrywa ubezpieczyciel. Ja podchodzę w klinice Catherina ziekenhuis w Eindhoven a transfery przeprowadza klinika Elisabeth w Tilburgu. Niestety eindhoven chyba nie posiada sprzętu, laboratorium i embriologow do przeprowadzania zapłodnienia także mój mąż jechał z komórkami kiedy ja spałam po narkozie (byłam wyjątkiem bo normalnie robią punkcję na żywo tzn ba głupim Jasiu i przeciwbólowych ) do tilburga. Jakbyś miała pytania o ivf mogę służyć pomocą tyle na ile będę w stanie [emoji5]
Edit
A za mrożenie nic nie płacisz - tzn nic nie było zapisane w umowie takze nic niewiem żeby było płatne
Dziękuję, na razie to mnie trapiło najbardziej. Ja właśnie rozważam Tillburg albo Rotterdam. A dlaczego miałaś narkoze? Przeraża mnie to na żywo, a wiadomo że w tym kraju można nakłamac żeby dostać coś "extra"