reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Rasta spotkałyśmy się w pokoju "starania po raz pierwszy"
Bardzo mi przykro ze się Tobie nie udało :hmm: Tulę mocno.

Czy ty miałaś robione IUI bez sprawdzenia drożności???

Ja właśnie też dostaje @ i umawiam się na sono-HSG...podobno nie boli za bardzo, ale niech się wypowie ktoś kto to przezył

reklama
tak myslałam ;) Hera tak miałam IUI bez badania drożnosci poniewaz u nas powodem IUI było słabe nasienie męża.... wiec z lekarzem postanowilismy ze probujemy 3 razy i dopiero HSG. u mnie niby wszytko jest ok... no ale po badaniu zobaczymy... myślałam ze uda mi sie zrobic HSG jeszcez w tym miesiacu ale u dziewczyn ze staranek dowiedziałam sie ze najpierw musze zrobic posiew i cytologię, więc w grudniu tez mi sie chyba nie uda bo @ wypadnie mi chwile przed swiętami, wiec chyba zostaje mi styczeń. a co u Ciebie? zastanawiałam sie dlaczego nie ma Ciebie na staraczkach. znalazłas sie na temacie o IUI wiec podchodzisz? podchodziłas? trzymam kciuki ;)

rastafarianka u mnie niezaleznie po ktorej stronie jest wina przed IUI robi sie droznosc nawet jak nie ma do tego powodu bo.... po co sie masz stymulowac jesli nie jestes drozna albo po co wydawac kase na IUI jesli i tak nie wyjdzie z powodu braku droznosci? tak samo przed kazda stymulacja lekarze robia najpierw badanie nasienie zeby kobiety niepotrzebnie nie faszerowac lekami...
zrob jak najszybciej :) oby bylo drozne, nie boli, ja miala sono hsg i pikus... bol taki jak przy malym okresie :)

Błonka my tez sie kiedych chyba spotkałysmy ;) ja na poczatku nie wiedziałam co to za badanie, lekarz nic mi nie powiedział.... zalecil IUI wiec tak zrobilismy.... duzo przeszlismy ale ciagle sie czegos dowiadujemy ;) a Ty podchodziłąs juz do IUI? pozdrawiam

Do badania HSG nie jest konieczne wykonanie posiewu i cytologii-tą ostatgnią równie dobrze mogłaś zrobić przed IUI- najlepiej zadzwoń do lekarza i z nim o tym porozmawiaj, bo każda z nas to inny przypadek. U nas też był kłopot z nasieniem M, ale mimo to mój lekarz najpierw zrobił mi HSG, by mieć pewność, że nic nie stoi na przeszkodie. Ja to badanie bardzo źle przeszłam, tzn. bolało mnie bardzo następnego dnia- ale są dziewczyny którym nie było ok- każda z nas to inny przypadek choć siła ta sama- chęć macierzyństwa.

Rasta nie siedze już na staraniach bo tam same zaciażone kobity siedzą, nie ma już z kim pogadać jak jest cięzko jak każda się chwali swoimi dolegliwościami ciażowymi itp.

Jeśli chodzi o mnie to u nas jest wina po stronie M., ale przed IUI lekarz kazał zrobić badanie na drożność- bo jak są niedrożne to po co IUI?? szkoda kasy i czasu. Posiewu przed badaniem droźności też nie robie, tylko antygen HBs (w końcu to "inwazyjny"zabieg więc klinika chce się zabezpieczyć przed ewntualnym ryzykiem o domniemane roszczenia)
Czy będe miała robiony posiew przed IUI to nie wiem...może Sony mi powie??

A jaką "metodą" będziesz miała robioną droźność??
Sylha jakTy miałaś badaną drożnosć?

powiem szczerze ze troche zwariowałam bo tam dziewczyny mowia ze posiew i cytologia to podstawa, mi lekarz tego nie kazał robic.... sama nie wiem.... i jaką metodą tez nie mam pojecia.... mam skierowanie do kliniki ktora wykonuje taki zabieg ale jaką metodą to nie mam pojęcia.... szczerze powiem ze nawet nie wiem jakie sa metody.... tak zgadzam sie z Tobą co do tamtego fora.... co wypowiedz to w suwaczku odliczanie tygodni ciązy.....ciesze sie ze szcześcia dziewczyn ale jakos patrzenie na te suwaczki mi nie pomaga a wrecz odwrotnie.....

Przed Sono HSG trzeba zrobić posiew, bo te badanie może przenieś bakterie które mamy w pochwie do macicy. Więc jest zalecane, ale wiadomo jak kobieta nie chce to nikt jej zmuszać nie będzie. Badanie cytologiczne miałam ostatni raz robione w 2009 roku i jakoś przed IUI nie powtarzałam. Dla świętego swojego spokoju trzeba te badania zrobić. Ja miałam jeszcze wymazy na Chlamydie i Ureopazmę, ale to wszystko mi robiła dr Michalska, i dopiero z wszystkimi badaniami trafiłam do dr Cholewy.

Ostatnia edycja:
przed chwilą rozmawiałam z moim magikiem...spytałam jeszcze czy jakies badania trzeba, czy jakoś się przygotować...powiedział że mam być na czczo i mam wziąć wyniki badań na żółtaczki....i tyle...żadnych posiewów, wymazów.
badanie mam na przyszłą środe, a jak dobrze pójdzie to pierwsze IUI będę miała zaraz przed świętami :-)

reklama
Dlatego każde kolejne posunięcie najlepiej skonsultować ze własnym lekarzem, bo niby do tego samego dążymy, ale każda z nas to inny przypadek, inne dolegliwości.
Ja badanie drożności jajowodów miałam na podstawie kontrastu.
Cytologię miałam robioną w zeszłym roku w sierpniu i wynik był ujemny. Teraz gdy będziemy mieć invitro lekarz postanowił powtórzyć badanie, bo rok minął i co: coś jest nie tak!!!!!!!

Do góry