reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Cześć laski:)

Hope jak dobrze, że się odzywasz do nas:tak: i u Ciebie widzę z podejściem też wszystko w porzo, a przecież swoje przeszłaś.
Enni witaj po urlopie:tak:

Smerfetka już w poniedziałek, po becie odstawiłam lutke i dupka i teraz czekam na @:crazy:, to bedzie chyba najdłuższy cykl w moim życiu!!!!

Jak tak czytam o in vitro, to narazie tego nie ogarniam:baffled:, za dużo tego na raz... właśnie wysłałam prośbę do kliniki o kopie wszystkich badań które miałam robione u nich 2008r. Jak pozbieram wszystkie wyniki, dostanę wkońcu @ i będe mieć kase to dobiero uderzę do lekarza..muszę się tylko zdecydować do którego:confused:

reklama
Nati tak sobie mysle,ze chyba mniej plakalam po nieudanym IVF niz po nieudanych IUI...a powinno byc odwrotnie haha...szybko sie pozbieralam moze dlatego,ze mam jeszcze troche dzieciaczkow po ktore mam zamiar niedlugo wrocic :)

Dziewczyny, właśnie sobie tak podczytuję w necie o IUI i czy to prawda, że pierwsze podejście jest mało skuteczne, a trzecie uważa się za najbardziej i potem znów szanse maleją? Od czegoś to zależy?

ENNI ja ogólnie nie stosuje żadnej diety po prostu w miarę możliwości jem posiłki o stałych porach (o 7:30 śniadanie, ok. 10:30 jabłko, 13:00 drugie śniadanie, 14:30 jabłko, 16:30 obiad i wieczorem jak jestem głodna to przeważnie jem jabłko) i dorzuciłam bieganie (na początku 1,50 km z przerwami, a teraz po 4 miesiącach robię ponad 2 km. bez przerwy, ale nie jakieś wyczynowe) lub jazdę na rowerze ;-)
PIASKA ja niestety na razie nie mogę nic powiedzieć bo miałam 1 iui i niestety nieudaną :no: zobaczymy czy uda się za drugim podejściem :tak:

Ostatnia edycja:
piaska nie wiem ile jest dokumentów do podpisania w Polsce, ale w UK była cała maaaaaasa, nawet takie że jak partner umrze, albo zachoruje na chorobę psychiczna to czy nadal chce zeby został ojcem. Mnóstwo deklaracji czy zgadzamy sie na pobranie spermy do badań naukowych, chyba z 50stron tych podpisów. Tez słyszałam, że każde kolejne IUI daje większe szanse, ale nie wiem dlaczego tak jest.

Asita ja teraz tą @ miałam okropnie bolesną, normalnie takich nie mam. Myśle, że to po stymulacji. Kiedy zaczynasz od nowa??

ja sie już powoli łapie w tych wszystkich ivfowskich sprawach jedynie te nazwy chyba jakosci zarodkow 2aa, 3b są dla mnie niezrozumiałe. O co w tym chodzi?

Piaska to nie jest powiedziane,ze sie nie udaje za pierwszym razem. Znam przypadkim wlasnie z Polnej,ze udalo sie dziewczyna po !IUI zajsc.
Uwazam,ze wszystko zalezy od tego gdzie tkwi problem...
Moja znajoma,ktora wlasnie leczyla sie u prof Jedrzejczaka nie miala w ogole owulacji. Tak ja w jednym stymulowal,ze udalo sie w koncu uzyskac choc jeden pecherzyk. Byli u niego na wizycie prv poznym wieczorem, nasienie gdzies wozili po lab w Poznaniu i IUI chyba miala ok polnocy haha...nastawieni byli,ze sie pewnie nie uda itd i co udalo sie :)

Takze nalezy wierzyc,ze sie udaja IUI moze nie dla kazdej jest to odpowiednia forma leczenie, inne potrzebuja IVF itd...

Aniolkowa ja jak nie mialam w planach jeszcze IVF tez malo wiedzialam...czlowiek z czasem do wszystkiego dojdzie...

OCENA BLASTOCYSTY

Stopień rozwoju
1 wczesna blastocysta
2 blastocysta
3 pełna blastocysta
4 uwalniająca się blastocysta
5 wynicowująca się blastocysta
ICM (inner cell mass - wewnetrzna masa komórkowa - stopień rozwoju)
A liczne komórki, ciasno ułożone
B nieliczne komórki, luźno ułożone
C pojedyncze komórki
TE (trophectoderm - stopień rozwoju komórek z których powstanie trofoblast)
A liczne komórki tworzące zwarty nabłonek
B nieliczne komórki tworzące luźny nabłonek
C bardzo nieliczne duże komórki

np. 3AA czyli: pełna blastocysta z licznymi komórkami, ciasno ułożonymi ze zwartym nabłonkiem

Nie wiem dokladnie jak jest z ocena 2,3 dniowych zarodkow bo ja od samego poczatku wiedzialam,ze beda hodowac do stadium blastocysty :)

ANIOŁKOWA MAMO możliwe że to faktycznie po stymulacji taka @ bolesna :-( mam nadzieje że następne już nie będą takie bolesne :tak:co do iui to 27 jadę do gin. zobaczyć czy mam jakiś pęcherz w lewym jajniku i może 2 lub 3 września uda mi się podjeść do drugiej iui :zawstydzona/y:
HOPE dzięki za wyjaśnienie tych skrótów :tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Dzięki, trochę rozjaśniłyście mi w głowie.:-)
Ale zaczynam się stresować. Jeszcze mam 6 dni do wizyty u gina i już coraz bardziej się nie mogę doczekać :tak:.

Do góry