reklama
Hope84
Fanka BB :)
Jak patrze na brzusie Wasze a swojej szwagierki, ktora na marzec ma termin to ona wyglada jakby byla w 3-4mc hehe....ja tam chcialabym miec duza pilke...moze i ciezko pozniej z nia ale nacieszyc sie tymi okraglosciami bo ja tez taki chuderlak....
kwiatuszekq20
genna u mojego emka stwierdzono to samo na poczatku ruch A+B mial 15% a poznioej juz tylko ruch B2% a A 0% brał tamoxifen i undestor ale nie pomogło nic i trzeba uwazac bo niektórym te leki szkodza masakryczne skutki uboczne,mamy wskazanie do ivf, teraz odstawil wszystkie leki i łyka same witaminy bo po tych lekach sie oby pogorszyło wiec liczymy ze cos sie poprawi
jak masz jakies pytania to pytaj
a i morfologia spadła z 7% tez na 0
genna
Lilonko to z listopada badanie z 7.4 mln to formy prawidlowe 2% a 98% nieprawidlowe,a to z 9 mln to hmmmm nie mam , mam tylko coś o formach patologicznych: głowki nieregularne i witki zawinięte ok 20% plemników a żywotność po 24 h 3% plemników (norma8-10%) wiec nie wien
genna
kwiatuszeq to co piszesz przeraża mnie!!!! własnie jestem zielona z badaniem nasienia bo nie musieliśmy się o to martwić,więc dziękuję za wszystkie wasze odpowiedzi, ale że leki bardziej szkodzą niż poprawiają to szok!!! dam znać co lekarz przepisał eMkowi skonsultuje z Wami
a skutki uboczne to jakie?
a skutki uboczne to jakie?
lilonka
Smerfikowa mama
genna u mojego emka stwierdzono to samo na poczatku ruch A+B mial 15% a poznioej juz tylko ruch B2% a A 0% brał tamoxifen i undestor ale nie pomogło nic i trzeba uwazac bo niektórym te leki szkodza masakryczne skutki uboczne,mamy wskazanie do ivf, teraz odstawil wszystkie leki i łyka same witaminy bo po tych lekach sie oby pogorszyło wiec liczymy ze cos sie poprawi
Mój też brał tamoxifen i proviron. Na początku trochę parametry się poprawiły, ale potem chyba organizm się przyzwyczaił i nie wiele to dało.
Genna - te twoje badania spermy są jakieś dziwne. Powinnaś mieć tak:
wygląd, czas upłynnienia, lepkość, aglutynacja, ph
Ruchliwość ogółem: ruch a, b,c,d
Żywotność - teraz norma jest pow 50%
Hos-test
i jeżeli jest z morfologią - to ogolnie plemniki o prawidlowej budowie i plemniki o patologicznej budowie (a potem rozbicie gdzie jest patologia - glówka, witka, wstawki itd)
lilonka
Smerfikowa mama
Samą ruchliwość plemników da radę poprawić preparatami. Niestety gorzej jest z morfologią. Jeśli masz kilka parametrów poniżej normy np. żywotność, ruchliwość i jeszcze do tego kiepską morfologię - to jest już gorzej. Bo np 3% z 40 mln, to tylko 1,2 mln. A jak weźmiesz pod uwagę inne parametry to się robi jeszcze mniej ciekawie. Najlepiej skonsultować to z andrologiem, chociaż z doświadczenia wiem, że leczenie męskiej niepłodności daje marne rezultaty.
Cześć Dziewczyny: tak czytam o tych normach i wynikach i zaczęłam myśleć czy u nas jest ok: a wyniki sa takie:
Objętość:3,50, czas upłynnienia: 10min, ph: 7,50, wyglądrawidłowy,lepkosc +, aglutynacje -, wynik testu HOS: 60%, żywe plemniki: 62%, koncentracja: na ml 23mln, na ejakulat 80,51 mln, morfologia 2%, indeks teratozoospermii: 1,47
Nie znam sie na tym jak myślicie sa dobre?
Objętość:3,50, czas upłynnienia: 10min, ph: 7,50, wyglądrawidłowy,lepkosc +, aglutynacje -, wynik testu HOS: 60%, żywe plemniki: 62%, koncentracja: na ml 23mln, na ejakulat 80,51 mln, morfologia 2%, indeks teratozoospermii: 1,47
Nie znam sie na tym jak myślicie sa dobre?
lilonka
Smerfikowa mama
Dagna91 - mąż ma obniżoną morfologię, ale sporą ilość więc jakiejś tragedii nie ma. A jak z ruchem (a+b)?
reklama
Ilonka: właśnie oglądałam Wasz nowy wątek!! i od razu poprawił mi sie humor!
A co do wyników to właśnie plemniki ruchliwej( P+NP) ilosc 275- 60,71%- 13,97mln/ml- 48,88mln/ejakulat
Ruch postepowy (P) ilosc 220- 48,57%- 11,17mln/ml- 39,10 mln/ejakulat
Ruch niepostepowy(NP) ilośc 55- 12,14%- 2,79mln/ml- 9,78mln/ejakulat
Nieruchliwe(NR) ilośc 178- 39,29%- 9,04mln/ml- 31,64 mln/ejakulat
Z tego nic nie rozumiem?
A co do wyników to właśnie plemniki ruchliwej( P+NP) ilosc 275- 60,71%- 13,97mln/ml- 48,88mln/ejakulat
Ruch postepowy (P) ilosc 220- 48,57%- 11,17mln/ml- 39,10 mln/ejakulat
Ruch niepostepowy(NP) ilośc 55- 12,14%- 2,79mln/ml- 9,78mln/ejakulat
Nieruchliwe(NR) ilośc 178- 39,29%- 9,04mln/ml- 31,64 mln/ejakulat
Z tego nic nie rozumiem?
Podziel się: