reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Iui - inseminacja w walce o pierwszą dzidzię

Po której Inseminacji zaszłaś w ciążę?

• Wszystkich głosujących
    295
Hej :) mam nadzieje, ze pisze w dobrym wątku. W tym cyklu chcemy podejść do inseminacji, lekarz powiedział ze jak w cyklach stymulowanych się nie uda to mam przyjść z kompletem badań i robimy inseminacje. No i się nie udało 😞 i teraz proszę Was o poradę kiedy się do niego umówić? Bo rozumiem ze przyjdę do niego z kompletem badań które zlecił mi zrobić przed inseminacja. On mnie zakwalifikuje do zabiegu i… ? Czy umawiać się do niego przed dniami płodnym czy w dni płodne, ale mogę wtedy przegapić owulacje. Jak u was wyglądała pierwsza wizyta ?

reklama
Hej :) mam nadzieje, ze pisze w dobrym wątku. W tym cyklu chcemy podejść do inseminacji, lekarz powiedział ze jak w cyklach stymulowanych się nie uda to mam przyjść z kompletem badań i robimy inseminacje. No i się nie udało 😞 i teraz proszę Was o poradę kiedy się do niego umówić? Bo rozumiem ze przyjdę do niego z kompletem badań które zlecił mi zrobić przed inseminacja. On mnie zakwalifikuje do zabiegu i… ? Czy umawiać się do niego przed dniami płodnym czy w dni płodne, ale mogę wtedy przegapić owulacje. Jak u was wyglądała pierwsza wizyta ?
Hej:)
U mnie bylo tak ze przed iui mialam robiona jeszcze droznosc jajowodow.
A potem dostawalam leki mialam letrozol i miovelia nac (od 3 do 7 dnia cyklu jesli dobrze pamietam) . W cyklu z inseminacja mialam wizyte ok 8-9 dnia zeby sprawdzic jak rosna jajeczka i ustany byl termin iui. Ja mam krotkie cykle wiec ok 12 dzien mialam iui, wczesniej tez dostawalam ovitrelle na pekniecie pęcherzyków (chyba 24h przed inseminacja musialam zrobic zastrzyk)

Najlepiej jak zadzwonisz w poniedziałek, pwiesz jakie masz zrobione badania, może jeszcze zleci jakieś dodatkowe żeby zrobić. Jeśli chodzi już o konkretne działania przed inseminacją, ja zawsze szłam na pierwsze USG między 1 a 3 dc. Tego samego dnia określane miałam hormony, estradiol, progesteron i lh. Od 3 do 8 dc brałam Aromek ( ale co do ewentualnego przyjmowania leków do stymulacji decyduje lekarz), później ok 11 dc miałam podgląd pęcherzyków na USG wraz z ponownymi badaniami hormonów. W zależności od wyników albo jeszcze jedna wizyta za 2,3 dni albo od razu ustalenie terminu inseminacji. Lekarz od razu kazał suplementowac witaminę D3 2000 j i prenatal Uno.

Najlepiej jak zadzwonisz w poniedziałek, pwiesz jakie masz zrobione badania, może jeszcze zleci jakieś dodatkowe żeby zrobić. Jeśli chodzi już o konkretne działania przed inseminacją, ja zawsze szłam na pierwsze USG między 1 a 3 dc. Tego samego dnia określane miałam hormony, estradiol, progesteron i lh. Od 3 do 8 dc brałam Aromek ( ale co do ewentualnego przyjmowania leków do stymulacji decyduje lekarz), później ok 11 dc miałam podgląd pęcherzyków na USG wraz z ponownymi badaniami hormonów. W zależności od wyników albo jeszcze jedna wizyta za 2,3 dni albo od razu ustalenie terminu inseminacji. Lekarz od razu kazał suplementowac witaminę D3 2000 j i prenatal Uno.
I jeszcze obowiązkowo przed inseminacją badanie drożności jajowodów, w na 36 h przed inseminacją zastrzyk Ovitrelle

Hej:)
U mnie bylo tak ze przed iui mialam robiona jeszcze droznosc jajowodow.
A potem dostawalam leki mialam letrozol i miovelia nac (od 3 do 7 dnia cyklu jesli dobrze pamietam) . W cyklu z inseminacja mialam wizyte ok 8-9 dnia zeby sprawdzic jak rosna jajeczka i ustany byl termin iui. Ja mam krotkie cykle wiec ok 12 dzien mialam iui, wczesniej tez dostawalam ovitrelle na pekniecie pęcherzyków (chyba 24h przed inseminacja musialam zrobic zastrzyk)
Dziękuje za opowiedz! Ja drożność już miałam, Letrozolum tez ale się nie udało. Czy mi najlepiej umówić się zaraz po zakończeniu miesiączki ?

Jeśli badania hormonów robiłam w sierpniu to teraz tez je powtórzyć w tym 3dc i później w 11? Bo mnie lekarz kazał tylko przynieść cytologię, usg piersi, badanie na chlamydii, toksoplazmozę, HIV różyczka i HCV i trombofilia

Jeśli badania hormonów robiłam w sierpniu to teraz tez je powtórzyć w tym 3dc i później w 11? Bo mnie lekarz kazał tylko przynieść cytologię, usg piersi, badanie na chlamydii, toksoplazmozę, HIV różyczka i HCV i trombofilia
Możliwe że będziesz musiała powtórzyć badanie zakaźne, w niektórych klinikach są ważne 3 m-ce, a w niektórych pół roku. Te badania które ja miałam to już typowe badania hormonalne do określenia owulacji.

Możliwe że będziesz musiała powtórzyć badanie zakaźne, w niektórych klinikach są ważne 3 m-ce, a w niektórych pół roku. Te badania które ja miałam to już typowe badania hormonalne do określenia owulacji.
Czyli z tego co rozumiem:
- drożność zrobiona
- stymulacja była i się nie udało
- hormony są ok robione w sierpniu (lekarz nie kazał powtarzać)
- cytologia ważna i badanie usg piersi.
- dzwonię w poniedziałek i umawiam się na resztę tych badań typu trombofilia itp i jeszcze przed płodnym umawiam się na wizytę ?

Czyli z tego co rozumiem:
- drożność zrobiona
- stymulacja była i się nie udało
- hormony są ok robione w sierpniu (lekarz nie kazał powtarzać)
- cytologia ważna i badanie usg piersi.
- dzwonię w poniedziałek i umawiam się na resztę tych badań typu trombofilia itp i jeszcze przed płodnym umawiam się na wizytę ?
Ja badań na tromofilie nie robiłam. W klinice napewno dadzą Wam zalecenia co macie zrobić i kiedy udać się na wizytę.

reklama
Dziękuje za opowiedz! Ja drożność już miałam, Letrozolum tez ale się nie udało. Czy mi najlepiej umówić się zaraz po zakończeniu miesiączki ?
Tak, ja bym sie umówiła zaraz po, a jesli chodzi o badania to kazda klinika ma inaczej i chyba co lekarz to wymaga innych badan, jedynie do iui niektore sa wymagane ustawowo wiec trzeba je miec

Do góry