Staraczka1990
Fanka BB :)
Ja uważam podobnie jak eij. Pik LH i rosnący estradiol wskazuja, ze zbliża się owulacja i myśle, ze wtedy precyzyjniej można wybrać termin IUI. U mnie pecherzyki pękały przy rożnej wielkości i samo usg mogłoby nie wystarczyć. Poza tym moja ginekolog mi zawsze tłumaczyła, ze poziom estradiolu wskazuje mniej więcej czy w ogóle w pęcherzyku jest komórka jajowa (wiadomo, ze o tym czy są w pęcherzykach komórki jajowe można się dowiedzieć tylko podczas in vitro), ale można coś wysnuć na podstawie poziomu estradiolu. Jak poziom estradiolu jest bardzo niski przed owulacja (poniżej normy), to może oznaczać, ze coś jest nie tak z komórkami. U mnie poziom estradiolu sprawdził się, miałam dwa pecherzyki i pekl tylko jeden i rzeczywiście poziom estradiolu wskazywał na jedną komórkę jajowa (drugi pecherzyki nie pekl i przekształcił się w torbiel, podejrzewam, ze był pusty). Chociaż tak jak pokazuje przypadek Cukierkowej20pare skuteczna IUI może być tez bez pomiaru hormonów pewnie też dużo zależy od szczęścia.