reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki. Endokrynolog stwierdził u mnie hiperprolaktynemie czynnościowa, przepisany dostinex pół tabletki raz w tygodniu. Lekarz z kliniki to wyśmiał, mówi ze nie leczy się wyników badań i nie powinnam tego brać. Według niego jedyny objaw hiperprolaktynemi to mlekotok… kogo posłuchać?
Mam podobny zgryz, bo też u mnie stwierdzono hiperprolaktynemie czynnościową. Rozmawiałam o tym chyba z 5 różnymi lekarzami i 4 z nich twierdzi, że nie ma to żadnego wpływu na starania i żeby ten temat zostawić. Jeden lekarz powiedział, że to może mieć wpływ na owulację, tzn ja blokować, zwłaszcza przy dużym stresie (ja sie co chwilę stresuję), ale u mnie to w ogóle nie jest problem, bo owulacje są. Więc chyba pozostaje mi uwierzyć tej 4, chociaż dalej nie jestem przekonana.

Nie jest to prawda, że jedyny objaw to mlekotok. U mnie np. się to objawia powiększonym gruczolami mlekowym w piersiach i torbielami. I dużym bólem piersi w drugiej połowie cyklu.

reklama
Dziewczyny, ja mam pytanie z innej beczki. Endokrynolog stwierdził u mnie hiperprolaktynemie czynnościowa, przepisany dostinex pół tabletki raz w tygodniu. Lekarz z kliniki to wyśmiał, mówi ze nie leczy się wyników badań i nie powinnam tego brać. Według niego jedyny objaw hiperprolaktynemi to mlekotok… kogo posłuchać?
Kiedy lata temu postanowiliśmy z mężem starać się o dziecko pierwszym krokiem było odstawienie tabletek antykoncepcyjnych które brałam nieprzerwanie 10 lat
Czekałam aż cykle się unormują, a one trwały nawet po 50 dni. I tak sobie leciał czas aż w końcu lekarka zleciła badania. Miałam podwyższoną prolaktyne- już teraz nie podam Ci dokładnie o ile ale względem norm to było ledwie kilka jednostek- czyli na prawdę niewiele. A te bezowulacyjne długie cykle były tego jedynym objawem. Mi zbicie prolaktyny bardzo szybko przywróciły cykle normalnej długości, z owulacją. Brałam na początku bromergon (samopoczucie tragedia) później dostinex. Mleko z piersi nie wypływało więc to nie wyznacznik

A jakie masz zalecenia? W sensie kiedy badać? Bo ja słyszałam, że doktor S zaleca na przykład zbadanie 12h po zastrzyku
Miałam pierwszy raz zbadać po przyjęciu 4 dawek i dopiero w dzień, na który by przypadał kolejny zastrzyk (a robię co drugi dzień). Tak, żeby właśnie był odstęp. Teraz mi wypada kolejny, więc powinnam była zbadać dzisiaj rano. Ale skoro się nie udało, to pójdę w środę rano. Mam nadzieję, że sobie nie zaszkodzę.
Potem mam 2 razy w tygodniu robić, ale to jakoś turbo często mi się wydaje, bo to wychodzi co dwa zastrzyki 🫣 Badała któraś z Was tak często rzeczywiście?

Miałam pierwszy raz zbadać po przyjęciu 4 dawek i dopiero w dzień, na który by przypadał kolejny zastrzyk (a robię co drugi dzień). Tak, żeby właśnie był odstęp. Teraz mi wypada kolejny, więc powinnam była zbadać dzisiaj rano. Ale skoro się nie udało, to pójdę w środę rano. Mam nadzieję, że sobie nie zaszkodzę.
Potem mam 2 razy w tygodniu robić, ale to jakoś turbo często mi się wydaje, bo to wychodzi co dwa zastrzyki 🫣 Badała któraś z Was tak często rzeczywiście?
W zaleceniach miałam po całej ampułce. Wychodziło raz w tygodniu. Później już wydłużałam odstępy (mialam po 9tys leukocytów, na stałym poziomie wiec po prostu dałam sobie spokój i lekarka tez mnie później już tak nie męczyła. Na początku pilnowała i tu przyznam racje - nie wiadomo jak zareaguje organizm)

Wiem, że to marne pocieszenie, ale u mnie też było biało w 6dpt a beta powolutku ruszyła. Może zrób test z krwi dla pewności?
Nie będę robić bety bez sensu, jak nie ma ciąży to nie ma i nie ma co się łudzić.
Jeszcze brzuch mnie boli tak, że czuje, że gdyby nie cyclogest to już bym dostała okres.

reklama
Do góry