reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Dziewczyny skąd wy to wiecie wszystko o tych kirach? Dla mnie to magia 😱 próbowałam rozszyfrować ale za pierona nie dałam rady.
A ogarniacie co gdy kir bx u mnie ale brakuje KIR 2DL5 (grupa 2), 2DS3, 2DS4, a hlac mam C1C2
Do grupy C1 należy: HLA-C*03 Do grupy C2 należy: HLA-C*04
A u męża brak alleli C1 , do C2 należy hla-c 05 i 17?
Czy do ok czy nie bardzo i męczyć o leki?
Tylko tych 3 KIR u Ciebie brakuje? Jeśli tak, to na pewno masz Bx z brakiem 3 aktywujących, ale te najważniejsze są. W takim przypadku HLA-C nie ma znaczenia 🙂

reklama
Tylko tych 3 KIR u Ciebie brakuje? Jeśli tak, to na pewno masz Bx z brakiem 3 aktywujących, ale te najważniejsze są. W takim przypadku HLA-C nie ma znaczenia 🙂
Tak tylko te mam wymienione jako nieobecne. W obecnych mam: 2DL1, 2DL2, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4 del, 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS2, 2DS4 (del-22bp), 2DS5, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1 norm, 3DP1 var
A widzisz dziękuję ❤️ bo już mnie zmartwił chat gpt na etapie interpretacji hlac plus właśnie kir nieobecnych że prawdodopodne są problemy z implantacją, ryzyka związane z układem krążenia, poronieniami z tym związanymi itd

Tak tylko te mam wymienione jako nieobecne. W obecnych mam: 2DL1, 2DL2, 2DL3, 2DL4 norm, 2DL4 del, 2DL5 (grupa 1), 2DS1, 2DS2, 2DS4 (del-22bp), 2DS5, 3DL1, 3DL2, 3DL3, 3DS1, 2DP1, 3DP1 norm, 3DP1 var
A widzisz dziękuję ❤️ bo już mnie zmartwił chat gpt na etapie interpretacji hlac plus właśnie kir nieobecnych że prawdodopodne są problemy z implantacją, ryzyka związane z układem krążenia, poronieniami z tym związanymi itd
właśnie próbuje się dogadać z chatem gpt odnośnie kirów... Kurde, trudne to jest 🤯

Jeszcze raz wróciłam sobie do tych Twoich wyników i tam miałaś nieobecny 2DS4, a przy nim chyba jest dopisek „norm”, nie? On też jest uznawany jako ten kluczowy, ale u Ciebie wygląda to na podobną sytuację jak u @anela92, bo obie macie 2DS1, który sobie radzi z tym C2 i pomaga zwiększać tolerancję immunologiczną u matki.

A konsultowałaś się już z jakimś immunologiem?

Jeszcze raz wróciłam sobie do tych Twoich wyników i tam miałaś nieobecny 2DS4, a przy nim chyba jest dopisek „norm”, nie? On też jest uznawany jako ten kluczowy, ale u Ciebie wygląda to na podobną sytuację jak u @anela92, bo obie macie 2DS1, który sobie radzi z tym C2 i pomaga zwiększać tolerancję immunologiczną u matki.

A konsultowałaś się już z jakimś immunologiem?
Tak faktycznie jest dopisek norm, przeoczyłam go. Jeszcze nie konsultowałam. Zrobiłam te badania prawie rok temu i wsadziłam do szuflady. Ostatnio odgrzebałam jak zaczęłam wszystko przygotowywać sobie pod transfer i jakoś za 2 tyg mam teleporade z immunologiem.

Ps. Myślicie że immunolog też ogarnia te mutacje w Pai itp? Czy to raczej hematolog?

Ale wiecie dziewczyny, my to sobie możemy próbować rozkminiać i roszyfrować, ale koniec końców najlepiej konsultować z immunologiem. Zwłaszcza w przypadku kolejnych niepowodzeń z implantacją. Było tu już kilka dziewczyn, które mimo KIR AA szczęśliwie zaszły w ciążę i ją utrzymały bez leków. A jak widać, nawet Bx nie daje gwarancji, że będzie dobrze, mimo że jest uznawany za ten „lepszy”, a i tak lekarz wdraża leki 🤷🏻‍♀️

Ostatnia edycja:
Tak faktycznie jest dopisek norm, przeoczyłam go. Jeszcze nie konsultowałam. Zrobiłam te badania prawie rok temu i wsadziłam do szuflady. Ostatnio odgrzebałam jak zaczęłam wszystko przygotowywać sobie pod transfer i jakoś za 2 tyg mam teleporade z immunologiem.

Ps. Myślicie że immunolog też ogarnia te mutacje w Pai itp? Czy to raczej hematolog?
U Ciebie kojarzę, że była cp, ale nie kojarzę czy jakiś biochem się zdarzył? Albo nieudane transfery? Jeśli tak, to warto skonsultować, chociaż na pierwszy rzut oka nie wygląda to źle.

Immunolog, u której byłam, w zaleceniach dodatkowych badań wpisała mi też właśnie te mutacje PAI1, V Leiden itd. Będę jej dosyłać, bo już je zrobiłam, ale z tego wnioskuję, że immunolog też byłby w stanie ogarnąć.

U Ciebie kojarzę, że była cp, ale nie kojarzę czy jakiś biochem się zdarzył? Albo nieudane transfery? Jeśli tak, to warto skonsultować, chociaż na pierwszy rzut oka nie wygląda to źle.

Immunolog, u której byłam, w zaleceniach dodatkowych badań wpisała mi też właśnie te mutacje PAI1, V Leiden itd. Będę jej dosyłać, bo już je zrobiłam, ale z tego wnioskuję, że immunolog też byłby w stanie ogarnąć.
Tak, dobrze kojarzysz :) ale poza tą cp nic więcej nie było, ani biochemia, transferów też nie bo nie mieliśmy zarodków.

Ok to w takim razie już w pakiecie wyśle poza kirami też badania w kierunku trombo. Niech się wypowie całościowo :)

reklama
Tak, bazując na tym, co nam tu wkleiła @amusedxxx to jest szansa na prawidłową implantację bez wsparcia lekami. Ale immunolog zapewne patrzy na to całościowo. Przypomnij na kiedy udało Ci się umówić? Szukałaś przez LuxMed (masz w pakiecie?) czy na ZL prywatnie?
To jest nadzieja, że może jakimś cudem się uda przy piątkowym transferze. O ile moje przeziębienie nie pokrzyżuje nam planów 🥴

Mam wizytę na 02.06, przez ZL, bo Luxmed zażądał skierowania od internisty, a przecież który mi wyda skierowanie ze względu na niepłodność, której oni nie leczą. Beznadziejny ten luxmed, w życiu bym za niego nie płaciła prywatnie bo do niczego prawie się nie przydają, co to za dyskryminacja chorób. Opłaca pracodawca, więc jest bo jest.

Do góry