reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Może faktycznie najpierw pokaże lekarce w klinice 🤔 tak widzę się z nią w poniedziałek. Długo staraliśmy się o dziecko, wyszło jakimś cudem naturalnie (1.5 roku) i ciąża książkowa 🤷‍♀️
U mnie przy poprzedniej ciąży też wszystko książkowo, potem problemy z inseminacjami i wyszły mi wszystkie trzy mutacje w hetero.
Lekarz to powinien bez problemu ogarnąć, bo cóż, do wyboru jest acard (75 lub 150) i/lub heparyna (przy hetero dają 0,4) to nie ma wielkiego pola do popisu w leczeniu.
Jeszcze są nowoczesne doustne antykoagulanty NOAC, ale tego się w ciąży nie stosuje podobno, chyba nie są przebadane w tym zakresie

reklama
U mnie przy poprzedniej ciąży też wszystko książkowo, potem problemy z inseminacjami i wyszły mi wszystkie trzy mutacje w hetero.
Lekarz to powinien bez problemu ogarnąć, bo cóż, do wyboru jest acard (75 lub 150) i/lub heparyna (przy hetero dają 0,4) to nie ma wielkiego pola do popisu w leczeniu.
Jeszcze są nowoczesne doustne antykoagulanty NOAC, ale tego się w ciąży nie stosuje podobno, chyba nie są przebadane w tym zakresie
Już jakiś czas temu dorzuciła mi profilaktycznie acard 75. No cóż , zobaczymy 💆🏻‍♀️

Dziewczyny jestem przed zakupem suplementów bo wszystko się pokończyło.
Co zamówić
Napewno ubichinol i metylowany kwas foliowy bo to już biorę i co do tego?
resveratol;inozytol?
I jakie witaminy dokupić?
Wit d, b12 biorę i co jeszcze dołożyć?
Wspomnę że czekam na rozpoczęcie procedury.

Raz rozmawiałyśmy z koleżanką na podobny temat. Jej znajoma z wątpliwości napisala do swojego lekarza czy moze jesc ser feta (chyba) . Lekarz odpisał jej krótko: jeść wszystko, żyć normalnie 😅
Może chodziło o ser plesniowy a on jest zakazany, tak samo surowe jajka chodzi o możliwość zarażenia się salmonella lub innymi dziadami niebezpiecznymi dla dziecka.

Dziewczyny jestem przed zakupem suplementów bo wszystko się pokończyło.
Co zamówić
Napewno ubichinol i metylowany kwas foliowy bo to już biorę i co do tego?
resveratol;inozytol?
I jakie witaminy dokupić?
Wit d, b12 biorę i co jeszcze dołożyć?
Wspomnę że czekam na rozpoczęcie procedury.
Ja bym dodała wit D i omega 3 (polecam omega 3 forte z alliness, ja mam zalecenie brania 3ech kapsułek dziennie od dietetyka)

Trzymam kciuki 🥰

Do 90 mg kofeiny można a koleżance co teraz była w ciazy lekarz mówił że jak tylko nie odpycha to pić. Ja piłam dwie filiznaki i dziecku nic nie jest. Zdrowe i przenoszone ;) jak pijesz dobrą kawę to ok, gorzej gdybyś energetyki piła.
A mnie te energetyki zastanawiają. Bo standardowo puszka 250 ml na 32mg kofeiny na 100 ml. Czyli generalnie dawka nie przekroczona. Ciekawe co w nich jest takiego złego- nie tylko pod kątem ciąży

Ogólnie to jak miałam 20 lat piłam energole na potęgę i skończyłam z zapaleniem żołądka i dwunastnicy 😵‍💫

reklama
Do góry