reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

In vitro 2024 - refundacja

Może faktycznie najpierw pokaże lekarce w klinice 🤔 tak widzę się z nią w poniedziałek. Długo staraliśmy się o dziecko, wyszło jakimś cudem naturalnie (1.5 roku) i ciąża książkowa 🤷‍♀️
U mnie przy poprzedniej ciąży też wszystko książkowo, potem problemy z inseminacjami i wyszły mi wszystkie trzy mutacje w hetero.
Lekarz to powinien bez problemu ogarnąć, bo cóż, do wyboru jest acard (75 lub 150) i/lub heparyna (przy hetero dają 0,4) to nie ma wielkiego pola do popisu w leczeniu.
Jeszcze są nowoczesne doustne antykoagulanty NOAC, ale tego się w ciąży nie stosuje podobno, chyba nie są przebadane w tym zakresie

reklama
U mnie przy poprzedniej ciąży też wszystko książkowo, potem problemy z inseminacjami i wyszły mi wszystkie trzy mutacje w hetero.
Lekarz to powinien bez problemu ogarnąć, bo cóż, do wyboru jest acard (75 lub 150) i/lub heparyna (przy hetero dają 0,4) to nie ma wielkiego pola do popisu w leczeniu.
Jeszcze są nowoczesne doustne antykoagulanty NOAC, ale tego się w ciąży nie stosuje podobno, chyba nie są przebadane w tym zakresie
Już jakiś czas temu dorzuciła mi profilaktycznie acard 75. No cóż , zobaczymy 💆🏻‍♀️

Dziewczyny jestem przed zakupem suplementów bo wszystko się pokończyło.
Co zamówić
Napewno ubichinol i metylowany kwas foliowy bo to już biorę i co do tego?
resveratol;inozytol?
I jakie witaminy dokupić?
Wit d, b12 biorę i co jeszcze dołożyć?
Wspomnę że czekam na rozpoczęcie procedury.

Raz rozmawiałyśmy z koleżanką na podobny temat. Jej znajoma z wątpliwości napisala do swojego lekarza czy moze jesc ser feta (chyba) . Lekarz odpisał jej krótko: jeść wszystko, żyć normalnie 😅
Może chodziło o ser plesniowy a on jest zakazany, tak samo surowe jajka chodzi o możliwość zarażenia się salmonella lub innymi dziadami niebezpiecznymi dla dziecka.

Dziewczyny jestem przed zakupem suplementów bo wszystko się pokończyło.
Co zamówić
Napewno ubichinol i metylowany kwas foliowy bo to już biorę i co do tego?
resveratol;inozytol?
I jakie witaminy dokupić?
Wit d, b12 biorę i co jeszcze dołożyć?
Wspomnę że czekam na rozpoczęcie procedury.
Ja bym dodała wit D i omega 3 (polecam omega 3 forte z alliness, ja mam zalecenie brania 3ech kapsułek dziennie od dietetyka)

Trzymam kciuki 🥰

Do 90 mg kofeiny można a koleżance co teraz była w ciazy lekarz mówił że jak tylko nie odpycha to pić. Ja piłam dwie filiznaki i dziecku nic nie jest. Zdrowe i przenoszone ;) jak pijesz dobrą kawę to ok, gorzej gdybyś energetyki piła.
A mnie te energetyki zastanawiają. Bo standardowo puszka 250 ml na 32mg kofeiny na 100 ml. Czyli generalnie dawka nie przekroczona. Ciekawe co w nich jest takiego złego- nie tylko pod kątem ciąży

Ogólnie to jak miałam 20 lat piłam energole na potęgę i skończyłam z zapaleniem żołądka i dwunastnicy 😵‍💫

reklama
Do góry