reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

In vitro 2024 - refundacja

Ahhh :( ale pech. To jest strasznie wkurzające. Załatwiałaś badania wcześniej i kombinowałaś a i tak wyszło jak wyszło :( ściskam mocno!
No dokładnie, w tym toczyłam walkę z luxmedem, żeby mi zrobili brakujące badania, później zgubili moj wymaz, później u męża nie zrobili kiły i finalnie wyszło na to że mogłam spokojnie siedzieć na 🍑 bo badania mam ale wyszło co innego i leci ich ważność... Ehh...

reklama
Dostałam wewnętrzne szpitalne skierowanie, a problem polegał na tym, ze ja nie chciałam w tym szpitalu robić. Ale problem zażegnany. W kolejnej ciazy będę mądrzejsza i tez poproszę od razu, a nie zacznę się organizować tuż przed badaniem, bo to niepotrzebny stres
A na czym polega prenatalne? Wykonuje je lekarz do którego chodzić czy jak?

A na czym polega prenatalne? Wykonuje je lekarz do którego chodzić czy jak?
do badań prenatalnych lekarz musi mieć uprawnienia więc nie wszędzie je robią. Teraz od czerwca każdy może zrobić je na NFZ (często kliniki prywatne mają właśnie kontrakty z NFZ na prenatalne). Skierowanie musisz dostać od ginekologa i to już obojętnie czy ciążę prowadzisz na NFZ czy prywatnie ginekolog może Ci dać skierowanie do placówki na badanie. Badanie I trymestru to test papa i bhcg + USG ok 11-14 tydzień, później w okolicy 18-22 tyg USG II trymestru.

Z tego co się orientuję to allo mlr nie można robić w obojętnie jakim laboratorium bo mają dziwne sprzęty i wyniki są nieinterpretowalne. Najlepiej robić w szpitalu na Prokocimiu w Krakowie, ale to musisz sprawdzić czy mają sprzęt już naprawiony i w jakie dni konkretnie przyjmują pacjentów. Albo w APC w Łodzi lub jakimś labo które tam wysyła. Kiedyś diagnostyka tam wysyłała ale coś się chyba zmieniło i już nie wysyłają. Sama nie robiłam, jest to wiedza wyczytana w internetach :)
Właśnie immunolog S. mówił że w diagnostyce zrobię w Krakowie .
I znalazłam na stronie Diagnostyki placówki co wykonują te badanie ale te placówki takie średnie opinie mają tylko nie wiem czy to kwestia obsługii pacjenta czy co.
I nie wiem czy się tym sugerować czy nie.
Mówisz o szpitalu uniwersyteckim?

Mi lekarka powiedziała, że ogólnie oni chcieliby przez pierwszy trymestr widzieć pacjentkę co dwa tygodnie. Ale z racji ze tych wizyt już nie obejmuje program no to mój wybór czy sobie znajdę już innego lekarza prowadzącego ;)
A Tobie już dali cały plan schodzenia z leków, czy to Twój lekarz prowadzący z medi będzie ogarnial?
Nie dała, pójdę na wizytę 20.11 to zobaczymy co powie lekarz. Najwyżej pójdę do niej raz bo ona prywatnie ma swój gabinet

Ja to bym poszła pewnie w ciągu tygodnia :D

Ale ja chyba w całym życiu nie byłam na tylu usg w sumie co tylko w tej ciąży
W Norwegii oficjalnie jest 1 usg na całą ciążę. W 19tc a w 16tc uznają dopiero ciążę. Tam miałam test ciepliwosci. Przed podróżą do Polski zrobiłam usg jechałam 4h w jedną stronę płaciłam 5 lat temu 500zl, i w Polsce jak byłam na odwiedzinach to robiłam. Ale w sumie najdokładniejsze miałam tam w tym 19tc, chyba godzinę trwało a płeć to po ułożeniu żył powiedziały.

reklama
Właśnie immunolog S. mówił że w diagnostyce zrobię w Krakowie .
I znalazłam na stronie Diagnostyki placówki co wykonują te badanie ale te placówki takie średnie opinie mają tylko nie wiem czy to kwestia obsługii pacjenta czy co.
I nie wiem czy się tym sugerować czy nie.
Mówisz o szpitalu uniwersyteckim?
Nie szpital prokocim to inny szpital, szpital uniwersytecki już jest w większości przeniesiony na Jakubowskiego w Krakowie (za szpital w prokocimiu) ale oddzial polozniczy, ginekologiczny jest jeszcze ma Kopernika.

Do góry