reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona

Bett Marta to bardzo ładne imię i wydaje mi się, że częściej spotykane wśród starszych dziewczyn/kobiet, przynajmniej w moim regionie. Też pracowałam z dziećmi i z takim imieniem spotykałam się niezwykle rzadko. Mnie też podoba się dla chłopca imię Dawid i Tomek, ale u nas nie znamy płci i debata wciąż trwa z dnia na dzień nam się odmienia, pomimo, że mamy różne typy imion to w kilku się zgadzamy. Dla dziewczynki podoba nam się Klaudia, Zuzia, Maria, a z chłopięcymi imionami jest o wiele gorzej. Uważam, że wybór imienia dla rodziców to jedno z większych wyzwań, bo konsekwencje wyboru imienia ponoszą przez resztę życia, a imię, które wybierzemy nie powinno powodować u dziecka kompleksów, bo się z nim utożsamia od kiedy zrozumie, że to Jego nazwa na całe życie :) i co z tego, że mnie się podoba imię Henio, Tadzio jeśli w mojej ocenie będzie dla MOJEGO dziecka zbyt oryginalne i staromodne.

reklama
Siaalala - dziękuję za pocieszenie :-), mi też się właśnie wydawało że rzadko jest teraz wybierane. jak już poznacie płeć to Wam łatwiej pójdzie z wyborem. mi osobiście podobają się wszystkie proponowane przez Ciebie imiona. ja miałam też ten problem że po małżonku mam takie trochę specyficzne nazwisko do którego nie każde imię pasuje.

bett cieszę się, że nie odebrałaś tego negatywnie, bo w sumie dopiero potem się zorientowałam, że ktoś może poczuć się dotknięty
baffled5wh.gif
i też mi się w sumie wydaje, że to zalezy od regionu i też od przypadku, bo to że jakaś grupka dzieci o tym samym imieniu pojawiała się akurat na moich zajęciach, to nie znaczy, że tych imion jest nadawanych więcej
yes2.gif
ale tak jak pisałam to tylko taka subiektywna lista... bo ja tez główkuję na tymi imionami i niby już wcześniej z mężem wybraliśmy, ale treaz jakoś z dnia na dzień jeszcze zaczynam się zastanawiać, kombinować i kalkulować czy potem dziecko nie będzie miało jakiś pretensji
rofl.gif
ciężka sprawa dziewczyny
yes2.gif

Judytaw - ale czym mógłby się ktoś poczuć dotknięty? przecież napisałaś tylko, że tych imion masz dużo w grupie a nie, że te imiona są brzydkie a rodzice je wybierający nie mają gustu czy coś... nie przejmuj się tak. a nad jakimi imionami się teraz zastanawiacie? mi się kiedyś wydawało że dla dziewczynki będzie mi łatwiej wybrać ale jak przyszło co do czego to naprawdę mam ciężki orzech do zgryzienia. podoba mi się też imię Basia, ale wersja podstawowa Barbara nijak do nazwiska nie pasuje :-(

bett dzięki
laugh.gif
my jesteśmy narazie zdecydowani na Lilianę dla dziewczynki, ale jeszcze podoba mi się Matylda (choć odpada, bo właśnie moja koleżanka powiedziała,że jej przyszła córka tak będzie miała na imię i nie chce jej go "zabierać") jeszcze wpadło mi w ucho Amelia, ale wydaje mi się że swego czasu po tym filmie "Amelia" było ich dużo... A dla chłopca to już jest zdecydowanie gorzej..narazie zostajemy przy imieniu Beniamin, ale jakbym miała podać jakąś alternatywę to pustka
confused.gif
ale jak Ci się podobają bardziej proste imiona, bo takie pasują do nazwiska to np. jest jeszcze Hania (mi się osobiście podoba) z kolei inna koleżanka też w ciązy będzie dziewczynce dawać Alicja... ogólnie ciężka sprawa,ale mamy jeszcze rochę czasu
wink2.gif
głowa do góry
yes2.gif
wżane żeby Wam się podobało(no i dziecku potem oczywiście)
biggrin.gif

na poczatek chcialam serdecznie sie przywitac :-)
pod serduszkiem wiemy juz ze jest coreczka wiec mam maly klopot co do imienia bo mimo iz mam juz dwoch synow to szykowalam sie na trzeciego i mial byc Maksymilian a ze bedzie dziewczyna (huraaa!!! ) to wymyslilam narazie

Liliana
Lena
Nina
Nadia
Ja osobiscie najbardziej biore pod uwage Lilianke maz natomiast Nadie a starszy synek wymyslil jeszcze Izabela :-D i teraz mam naprawde problem ...

Ania 25d mnie z wymienionych przez Ciebie podoba się Nina i Lena, Iza też, chociaż ostatnio Lena i Nadia to jedne z najbardziej popularnych imion dawanych dziewczynkom, przynajmniej w mojej okolicy, ja nie przepadam za imionami wymyślnymi a za takie uważam np. Nadię, Nataszę) ale najważniejsze żeby Wam się podobało, a dziecku nie przeszkadzało w życiu :)

Judytaw - Liliana to bardzo ładne imię, takie niewinne. też mi się wydaje że ostatnio jest sporo Amelek, ale to też pewnie zależy od regionu. o Hani też myślałam, ale mężowi się nie podoba, Alicja też mi przemknęła przez myśl, ale mamy w rodzinie ciocię o tym imieniu, za którą średnio przepadam i nie chciałabym żeby myślała że nazwałam córkę na jej cześć. jak jeszcze dodać do naszych rozważań to że niektóre imiona kojarzą nam się z konkretnymi osobami i czasem są to skojarzenia negatywne, to już naprawdę można mieć niezły mętlik w głowie :szok:
Ania25d - witam i gratuluję. widzę, że Ty masz większe grono wybierających, to będzie jeszcze ciężej ;-)

bett mam tylko nadzieje ,ze moi mezczyzni pozwola podjac mi ostateczna decyzje :tak: Lilianka jednak najbardziej mi sie podoba...jezeli zostanie mi tak do rozwiazania to mam nadzieje ze bedzie Lilianka :tak:

reklama
Ja dopóki uparcie wierzyłam, że będzie dziewczynka to miała być Antonina:-) Jednak będzie chłopak i nie mam kompletnie pojęcia jakie imię wybrać. Owszem propozycje są Aleksander, Igor, Ksawery, Seweryn, Sergiusz, Julian, Olaf no i to chyba na tyle. Ale do żadnego nie mam 100% przekonania.

Do góry