Siaalala
Szczęśliwa Mama Pysia ;)
Ewelinka mi też podane przez Ciebie imiona się tak kojarzą, ale prawda jest taka, że większość imion kojarzymy a to ze szkoły podstawowej, a to z podwórka, z TV itd. I masz rację to nam ma się podobać imię, nie ma sensu pytać znajomych o rady, bo oni mogą mieć inne skojarzenia, doświadczenia z danym imieniem i odmienny gust. Trzeba tylko pamiętać, że nasze dziecko będzie musiało się później całe życie przedstawiać tak, jak damy mu na imię, będzie miało je na świadectwie, w cv, w dowodzie dlatego trzeba wybierać z głową. Mnie też podoba się wiele imion np. staropolskich, albo jakichś zupełnie archaicznych czy supernowoczesnych, ale biorę pod uwagę oprócz brzmienia nazwiska również to jak czułoby się dziecko na podwórku, w szkole, wśród rówieśników. Moim kryterium też jest imię mało popularne dlatego nie dam dziecku na imię Anna, Katarzyna, Ewa ani Jakub, Michał, Marcin bo po prostu ludzi o tym imieniu jest od groma, jednak nie chcę aby dziecko miało super oryginalne niepowtarzalne i charakterystyczne imię typu: Iwetta, Samanta, Brygida, Ambroży, Chryzostom itp. Póki co nasze typy z mężem zmieniły się tyle razy, że nie stawiam na jedno konkretne imię, bliżej porodu a już na pewno po poznaniu płci będziemy decydować na poważnie )