reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona naszych dzieci?? Propozycje i ostateczne imionka:)

Ehh dziewczyny widzę, że nie zrozumiałyśmy się :sorry2: Ale już mniejsza o to.
Czytałam ostatnio jakiś artykuł, że gdzieś w Szwecji bodajże rodzice dali córce na imię " Talula Does Hula From Hawaii":szok: Sąd odebrał im prawa rodzicielskie za głupotę...

Marta tez to czytalam :-):-):-) Bylo tez cos o innych rodzicach ktorzy dali imie synowi na styl: przystanek autobusowy lini 127 czy jakos tak (pewnie zostal poczety na przystanku) heheheh
Co za ludzie :szok::szok:

reklama
a jak daja na imie tj marka auta:mercedes,bmw itp albo z oper mydlanych:-)

Masakra hehe ale kazde imie jest w jakis sposob wyjatkowe :-) Jak mozna dawac na imie róża, daisy (stokrotka) itp to czemu nie dać nazwy auta heheheh
Ja mam kolezanke mercedes(angielke) i jakos innego imienia sobie dla niej nie wyobrazam, i tak sie przyzwyczailam ze wydaje sie normalnym imieniem

Z Mercedes to jest tak, że nazwą tego samochodu jest po prostu imię żeńskie. Najpierw była pani Mercedes, a dopiero później firma :) I nie wiem czy z Różą nie jest tak samo...

Ehh dziewczyny widzę, że nie zrozumiałyśmy się :sorry2: Ale już mniejsza o to.
Czytałam ostatnio jakiś artykuł, że gdzieś w Szwecji bodajże rodzice dali córce na imię " Talula Does Hula From Hawaii":szok: Sąd odebrał im prawa rodzicielskie za głupotę...

Marta tez to czytalam :-):-):-) Bylo tez cos o innych rodzicach ktorzy dali imie synowi na styl: przystanek autobusowy lini 127 czy jakos tak (pewnie zostal poczety na przystanku) heheheh
Co za ludzie :szok::szok:

hehe te imiona to naprawdę można nazwać głupimi:-D
nie wyobrażam sonbie jakby mi się ktoś tak przedstawił..... chyba bym zdarła przy tj osobie.....:-p

Mojemu M nie bardzo podoba sie imie Maja ani Michal. Wlasciwie on o dziewczyce nie mysli chce drugiego synka. Ale jak powiedzialam, ze jak bedzie synek to w takim razie Eryk-tak jak chcialam przy Maciusiu, to szybko stwierdzil-to jednak zostanmy przy Michalku :)

Co do dziwnych imion to na szczęście w polsce sa regulacje prawne dotycczące nadawania imion i Kierownik Urzędu Stanu Cywilnego może odmówić przyjęcia danego imienia jeżeli jest ono ośmieszające, nieprzyzwoite, w formie zdrobniałej lub nie pozwalają odróżnić płci dziecka.
Niektóre zasady to:
- stosowanie współczesnej ortografii polskiej czyli poprawnie jest:
"ks" a nie "x" np. Aleksandra a nie Alexandra;
"w" nie "v" np. Wioleta nie Violeta
"k" nie "c" np. Klaudia nie Claudia
- imiona w polskiej wersji np.: Jan, nie John lub Johann, Katarzyna, nie Catherine;
- nie powinno się nadawać imion pochodzących od wyrazów pospolitych, takich jak antena, bławatek itp.
- nie powinno się nadawać imion pochodzących od nazw geograficznych, np. Dakota, Eurazja, Korea, Malta.
- wskazane jest by żeńskie imiona miały końcówkę "a"

Ale i tak są od tego wyjątki - idealny przykład to dzieci Wisniewskiego: Xavier, Fabienne i Etiennette ;o)

U mojej kuzynki(a wlasciewie mojego M) synek urodzony w grudniu ma wlasnie a imie Xavier... Nie wiem jak to przeszlo, moze dlatego, ze jej maz to Polak ale z niemieckim obywatelstwem...
A z perelek: Eunika- to moja mlodsza kuzynka...jej brat to Alan. Uwazam, ze ja skrzywdzili rodzice, ale to tuz...

reklama
A mnie sie Alan podoba :)
Nawet jest to nasza propozycja jesli okaze sie chlopczyk ,podoba nam sie tez Denis w polsce moze byc kojarzone z peni....
Ale tu w niemczech jest inaczej
Tym bardziej,ze nasze pierwcze dziecko nazywa sie Kevin wiec bedzie pasowalo,niechce typowo polskich imian bo tu inaczej je wymawiaja oczywiscie nie wszystkie ale bym niezniosla gdybym np miala corke imieniem Sandra a mowili by do niej Zandra...

Do góry