reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Imiona dla naszych pociech:)

kamia ma rację. Ja jestem Daria i wśród rówieśników nie było innej w całej podstawówce, więc byłam zła na mamę czemu nie jestem Ania jak siostra, potem im starsza tym dumniejsza byłam, że tylko ja, a jak się potem Darie posypały, które teraz mają po 14-18 lat, to jest to już zwykłe pospolite imię.
.
jakbym siebie słyszała:-D jak miałam tak 5, 6 lat to się obraziłam na rodziców czemu mi dali na imię Kamila:-D bo nikt w zerówce ani na podwórku tak nie miał:-D a moja siostra miała Ania:-D a teraz powiem nie skromnie, że mam 23 lata i doczekałam się już 3 imienniczek, których mamy mówią, że nazwały tak córeczki bo te imie usłyszały jak mnie poznały i im sie spodobało;-)

reklama
salsera wiem ze to Twoje zdanie dlatego się nie obrażam...
i dlatego właśńie was spytałam o opinię , co sądzicie na ten temat....:tak:
pewnie nie damy tego imienia bo D się nie zgodzi... ale ja tak bardzo bym chciała:-)

Kamcia imię które ci się podoba mi się kojarzy z muzułmanami i jakoś nieładnie z terroryzmem. To chyba przez wydarzenia z ostatnich lat.

Imię trzeba dobierać bardzo ostrożnie, żeby się dziecko nie stało punktem ataków ani pośmiewiskiem. Dorośli uważają oryginalne imię za atut, pseudonim, cechę charakterystyczną, ale dzieci w szkole są okrutne.

Wanda to imię mojej mamy :-) Starodawne, znane imię a jak niedoceniane.

Tymoteusz bardzo mi się podoba, jest z tej samej grupy fonetycznej co Amadeusz, Mateusz, Tadeusz (czyż nie brzmi pięknie Tadeusz? Mój dziadek tak miał i ma mój brat na drugie).

Podoba mi się zestawienie Piotr Paweł.

A gdy 11 lat temu dałam córce na imię Zuzanna, wszyscy byli zdegustowani i zdziwieni a teraz nie wyobrażają sobie dla młodej innego. Można na wiele sposobów zmieniać, zdrabniać i brzmi pięknie, poetycko. Ale początki były trudne, próbowano mnie od tego pomysłu odwieść. Na szczęście jestem uparta jak osioł no i trzeba być pewnym swojej przemyślanej decyzji.

Mamy w rodzinie Różę, Polę, Amandę a teraz do kompletu dziwadeł dojdzie Jagoda :-)

oczywiście każdy ma prawo nadać swojemu dziecku takie imię jakie mu się podoba, ale mi osobiście w ogóle nie podobają się te wszystkie zagraniczne imiona, a mamy tyle pięknych polskich imion... ale świat idzie do przodu, pokolenie jest inne no i wchodzą inne zwyczaje :)

co do zagranicznych imion, to nie zapominajcie, że częśc z nas mieszka za granicą i pewnie nigdzie sie nie rusza :) dlatego imiona "inne" w Polsce mogą być zupelnie normalne "gdzieś tam" :)

co do zagranicznych imion, to nie zapominajcie, że częśc z nas mieszka za granicą i pewnie nigdzie sie nie rusza :) dlatego imiona "inne" w Polsce mogą być zupelnie normalne "gdzieś tam" :)

o tak:tak:
jakbym dała na imię dziecku jakieś typowo polskie imię to tu gdzie jestem mieliby problemy z wymową pisownią itp itd...
no a że póki co zamierzamy tu zostać nie myslę o typowo polskich imionach tylko o takich ogólnych których używa się wszędzie , nie tylko w polsce i które sa łatwe wwymowie i po polsku i po angielsku:tak:

już ja wiem jak oni przekręcają imiona...:baffled::-D

My tez chcielismy dac Tymoteusz, baaaaardzo podoba mi sie to imie. Ale ze okazalo sie ze bedzie dziewczynka, i bedzie Michalina. Ale Tymoteusz nadal czeka w rezerwie, chociaz juz tak duzo sie robi tych Tymkow, a mnie podobalo sie to, ze swego czasu bylo to malo popularne imie.

dużo Tymków? chyba na maju :) u mnie na konserwatywnym wschodzie Tymon to fanaberia ze ochocho, generalnie znam jednego Tymona, ale jest Warszawski, a Tymoteusza żadnego - gdzieś mi sie na forum przewinął jeden - nie licząc majówkowego - bo u nas wysyp :)

reklama
Do góry