reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imiona dla naszych maleństw - te zwykłe i te bardziej wymyślne!

Roxana w polskim urzędzie nie przejdzie .... tak jak Victoria, Viktoria itp .....
Myśle ze w tej chwili nie ma już takich problemów w urzędach jak kiedyś.
Znam dziewczynke o imieniu Nicoletta, więc jak takie imie przeszło kilka lat temu to Roxana chyba tym bardziej, ale mi sie rowniez bardziej podoba Roksana.

reklama
A moj kolega nazwal coreczke Samantha... to chyba wazne zeby na "a" sie konczyly imiona dziewczece...

u mnie po burzliwej dyskusji wyszło tak, że mąż wybrał imiona dla córy a ja dla syna bo jeszcze nie wiemy co będzie. a więc dla córci na początku miało być Anastazja na pierwsze ana drugie Izabela ale mąż zakochał się ostatnio w Angelice więc będzie Angelika na pierwsze a na drugie Anastazja:happy: za to dla chłopca postanowiłam dać imiona w odwrotnej kolejności niż ma nasz Ś.P. synuś. Pierwszy syn nazywał się Amadeusz na pierwsze a na drugie Oktawiusz więc teraz odwrotnie będzie - Oktawiusz Amadeusz :happy: i już się w język gryzę, że nic nie będę zmieniać choć każde imię jest ładne i tyle mi się podoba a szczerze wolałabym dla dziewczynki pierwszą wersję, ale mąż też ma coś do powiedzenia w końcu to też jego dziecko więc niech mu będzie ;-)

fajne imionka powybierałyście :)ja z mężem byliśmy zgodni co do imiona że dla dziewczynki Wiktoria,braliśmy też pod uwagę Patrycję ale Wiktoria jednak spodobało nam się bardziej. Oboje nie lubimy wymyślnych czy zagranicznych imion ani takich starych za czasów naszych babć więc szukaliśmy czegoś prostego ale ładnego i bardzo się cieszę że obeszło się bez sporów ale za to z chłopcem mieliśmy problem miało być Szymon, Łukasz, Kacper... ale na usg wychodzi że jednak córcia będzie więc jakby problem zniknął a ostatnio mój mąż stwierdził że jak będzie psikusek i urodzi się synek to po prostu Wiktor i też będzie w porządku hehehe :D

Przy córce zastanawialiśmy się z mężem nad trzema imionami: Alicja, Natalia lub Zuzanna. W sumie dostała na imie Natalka. Teraz czekamy na synka (termin na 22 września) i też wybraliśmy trzy imiona: Rafał, Przemek, lub Kuba. Ale ja się uparłam na Przemka, więc będzie parka Natalia i Przemek.

Moje maleństwo będzie miało na imię: Dominik (na to imię zdecydowałam się dopiero niecały miesiąc temu) :-)
u mnie na razie fasolinki nie ma niestety ale mam nadzieję, że już niedługo się pojawi, a jeśli bedzie to chłopiec to od chyba 10 lat albo i dłużej wiem, że będzie Dominik :tak: piękne imię :-) kiedyś się w nim zakochałam i pozostanę wierna - mężowi na szczęście też się podoba :tak:

reklama
Tak sie zastanawiam z problemami zwiazanymi z zarejestrowaniem imienia dziecka jesli jest jakies wymyslniejsze lub obcokrajowo brzmiace a rodzice oboje sa polakami, bo np Michal wisniewski ma dzieci i imiona ktore pierwszy raz slyszalam jak on z zona nadali dzieciom Xavier, Fabienne i teraz Etiennette, Vivienne ciekawe czy mieli problem w urzedzie ? a swoja droga jak oni wymyslili te imiona i skad brali inspiracje nie mam pojecia. A mi coraz bardziej sie podoba ALA

Do góry