reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Imię dla dziecka

U nas stanęło na Adamie. Mi bardziej pasuje Igor, ale mężasty jest nieprzejednany (a że przez pessar nie mogę nawet uciec się do użycia kobiecych względów w celu przeforsowania swojego zdania, to...:-p);
tak więc oficjalnie nasz junior jest Adamem (juz suwak zmieniłam nawet!);

mnie dla chłopca zawsze się podobało Adam, to była moja pierwsza myśl przy synku..ale wtedy mąż do mnie, ze lubi wszystkich Adamów, ma nawet najlepszego przyjaciela Adam - ale imię mu się nie podoba...i niestety odpadło już dawno

reklama
A ja się zastanawiam nad drugim imieniem...czy w ogóle muszę je dać.Niby to taka tradycja w rodzinie ,że wszyscy mają dwa.Ale do niczego w życiu mi się nie przydało to drugie imię.

andariel Adam to bardzo ładne imie :-) a z tym pessarem to pojechałaś :-D
katamisz my pierworodnemu daliśmy jedno imię i Radek też będzie miał jedno. Nie widzę sensu nadawania dwóch imion.

Imie Adas bardzo ładne i fajnie pasuje dla malucha, młodego chłopaka i dorosłego mezczyzny. Tez zastanawiamy sie nad Adasiem wiec moze bedzie dwoch na naszym forum:tak:
A ja się zastanawiam nad drugim imieniem...czy w ogóle muszę je dać.Niby to taka tradycja w rodzinie ,że wszyscy mają dwa.Ale do niczego w życiu mi się nie przydało to drugie imię.
moje drugie iie tez do niczego mi sie nigdy nie przydalo, a czasem wrecz komplikuje bo nie wiem gdzie podaje dwa, gdzie jedno i poźniej jak trzeba weryfikowac jakies dane to zawsze jest problem. Jula nie ma dwoch imion i bąki tez nie beda miały:tak:

Adam takie... ponadczasowe mi się wydaje w sumie; nie, no całkiem ładne jest, nie to, żebym się specjalnie obrażała; tylko jak je obstawiałam na początku, to mój M. nosem kręcił, a teraz nagle Adam i Adam:) ach te chłopy...
córci dałam drugie imię, bo mi się to romantyczne wydawało (i chyba nadal wydaje, a jak ktoś nie chce to nie musi go w ogóle ujawniać w dokumentach), więc jest Nina Maryśka; i akurat u nas w rodzince właśnie kobiety miały albo na 1, albo na 2 imię Maria, więc tak pojechałam tradycyjnie (ja tez na 2 Marycha jestem) ;-)
a co z synkiem to nie wiem - też M. decyduje;

edit. aaga - a dla Adasia do "pary" jakie imię dziewczęce obstawiacie? czy już pisałaś i nie doczytałam..?

do pary na razie nic nie obstawiamy, ogolnie rzecz biorac z wyborem imienia bedzie u nas duzy problem bo zupełnie inne nam sie podobają. Dlatego cos mi sie wydaje ze ten Adas zostanie bo obojgu nam sie w miare podoba, co do dziewczynki to ja chcialam Lena, ale M. bardzo kreci nosem, a w zasadzie wogole go nie uznaje. Mi sie Lena podoba i fajnie by brzmialo w zestawieniu z Adamem i jeszcze Julią do kompletu. A wogole to nie mam weny do wymyslania imion, ostatnio jestem bardzo "skapcaniała" i jakas bez życia:-(

Adaś ładnie:)

A co do dwóch imion - u nas w domu jest taka tradycja, że drugie imię nadaje się po jakimś ważnym przodku. Zatem i Szymek będzie się musiał pogodzić z tradycją. Przyjmie drugie imię po dziadku:)

reklama
dawno mnie tu nie było, miło popatrzeć, że niektóre z Was mają już powybierane imionka dla swoich pociech :-)
MY jeszcze nie mamy :-(, ale mam nadzieje, że niedługo się to zmieni. Mi się podobają takie jak: Igor, Eryk, Adrian, Milan a mojemu M. zupełnie inne, Więc czeka nas mała dyskusja :)

Do góry