reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Imię dla dziecka

reklama
W Telekspresie teraz mówili, ze jacyś ludzie z Warszawy chcieli nazwać synka Kermit. W USC się nie zgodzili i chłopiec ma na imię Gustaw. Mój M podsumował, że córka pewnie byłaby Pigi ;-)

Kermit jest imieniem kojarzącym się z postacia bajkową.Nie podoba mi się ,i napewno nie dałabym tak dziecku na imie.
Jednak bardziej interesujace są argumenty urzędników,czemu odmówili ???

kilka dni temu pisałam tu o tych samych rodzicach i imieniu Kermit, pisali o tym na onecie. Tusen oto dokładne wyjaśnienie odmowy USC: „Nadając swemu dziecku imię Kermit, rodzice naraziliby je na śmieszność. Jedynym bowiem skojarzeniem, jakie niesie z sobą nazwa Kermit w polszczyźnie, jest popularna żaba z programu The Muppet Show”.:)
Wspominałam też o innych odrzuconych propozycjach takich jak: Hosanna, Akira, Leo, Lisev, India, Jagienka, Kika, Ludon, Kiara, Viktor i Vitold... Ale nie doczytałam się wyjaśnienia:)

edit:
znalazłam jeszcze powód odrzucenia Hosanny: „Wskutek podniosłego charakteru tego modlitewnego wezwania w liturgii chrześcijańskiej i judaistycznej wezwanie hosanna, czyli: „daj nam zbawienie”, nie nadaje się na imię dziewczynki, bo w zestawieniu z nią musi wywoływać efekt komiczny. Pisząc to, zdajemy sobie sprawę z tego, że mniej więcej, co drugi Polak chodzi w niedzielę do kościoła i uczestniczy w śpiewaniu „Hosanna na wysokościach”. Mówiąc innymi słowy: hosanna nie nadaje się na imię tak samo i z tego samego powodu, co alleluja, czyli „chwalcie Pana/Jahwe””.

Ostatnia edycja:
niesamowite! nie wiedziałam, że muszą uzasadnić odmowę... No, ale cóż. Co racja to racja- Polska kraj wierzący. Wyobrażacie sobie co Hosanna miałaby w szkole, gdyby jej nadali takie imię? O matko! ;-)

kilka dni temu pisałam tu o tych samych rodzicach i imieniu Kermit, pisali o tym na onecie. Tusen oto dokładne wyjaśnienie odmowy USC: „Nadając swemu dziecku imię Kermit, rodzice naraziliby je na śmieszność. Jedynym bowiem skojarzeniem, jakie niesie z sobą nazwa Kermit w polszczyźnie, jest popularna żaba z programu The Muppet Show”.:)

Wybacz Traschka, nie czytałam Twojego postu ;-)
Ludzie naprawdę mają nie po kolei w głowach chcąc w ten sposób krzywdzić własne dzieci. Ci rodzice od Kermita pomimo iż dali mu na imię Gustaw, w domu dalej nazywają go Kermit. A wyglądali na normalnych ludzi...

Ignaś ślicznie!!Ale wybaczcie imieniem Kermit nie skrzywdziłabym nawet psa a co dopiero dziecko tak nazwać...koszmar

Kermit :szok: ale ludzie mają pomysły.
traschka a o co chodziło z Jagienką. W końcu w literaturze takie imie było i nie uważam, żeby było jakieś krzywdzące.

ramari myslę, że chodzi o to, że nie ma takiego imienia jak Jagienka tylko Jagna. To tak jakbyś chciała kogoś nazwać Małgosią zamiast Małgorzatą...

reklama
Do góry