reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ile po spodziewanym okresie wyszedł wam pozytywny test?

reklama
Owulacyjne zazwyczaj pokazują ciąże wcześniej niż ciążowe - wzrasta lh tak jak podczas owulacji

Niejedna tu już taka była, która twierdziła tak samo, nakręcała się tym że wychodzą jej pozytywne testy owulacyjne a później przeżyła gorzkie rozczarowanie jak na ciążowym pokazała się jedna kreska. Testy owulacyjne NIE WYKRYWAJĄ ciąży.

5 dni przez okresem przy cyklach 26dniowych test pozytywny, wiec jak widzisz u niektórych bardzo wcześnie pojawia się już ciąża a u innych w późniejszych dniach cyklu, ciężko jednoznacznie określić

Niejedna tu już taka była, która twierdziła tak samo, nakręcała się tym że wychodzą jej pozytywne testy owulacyjne a później przeżyła gorzkie rozczarowanie jak na ciążowym pokazała się jedna kreska. Testy owulacyjne NIE WYKRYWAJĄ ciąży.
tu chodzi o podobną budowę chemiczną tych hormonów, a test owulacyjny po prostu może wychwycić HCG myląc je z LH. Akurat sprawdziłam z ciekawości wiedząc już o ciąży i kreska w ciąży na teście owulacyjnym wychodzi dużo ciemniejsza niż testowa, wręcz fioletowa. W przypadku pozytywnego testu owulacyjnego powinny być takiego samego koloru.

tu chodzi o podobną budowę chemiczną tych hormonów, a test owulacyjny po prostu może wychwycić HCG myląc je z LH. Akurat sprawdziłam z ciekawości wiedząc już o ciąży i kreska w ciąży na teście owulacyjnym wychodzi dużo ciemniejsza niż testowa, wręcz fioletowa. W przypadku pozytywnego testu owulacyjnego powinny być takiego samego koloru.
To chyba nie do końca tak jest :)
Hormon LH rośnie przed owulacją i może, ale nie musi utrzymywać się do miesiączki. Jeśli się utrzymuje, wtedy testy owulacyjne będą wychodzić pozytywne cały czas do terminu miesiączki, dlatego część kobiet twierdzi, że wykrywają ciążę.
Niestety to, że test owulacyjny wyszedł pozytywny, a byłaś w ciąży to tylko przypadek.
Jeśli oczywiście nie mam racji i są jakieś źródła, chętnie poczytam.

Skoro są podobne i test owulacyjny może wychwycić HCG to dlaczego testy ciążowe bazuja na HCG a nie na lh? No i dlaczego "może"? Jeżeli by tak było to zawsze by wychodził pozytywny. No i z jakiej przyczyny podejrzewając ciążę robić wgl test owulacyjny? A nie ciążowy? Skoro ciążowy wykrywa strikte hormon HCG odpowiedzialny za ciążę? Co z tymi przypadkami kiedy testy ovu były pozytywne, a ciążowe negatywne i przychodziła@? Albo z tymi, u których testy owu po owulacji były negatywne, a ciąża jednak była?

Tak jak napisała @Ladycarooo czasami lh utrzymuje się długo w organiźmie i nie ma to związku z ewentualną ciążą. Cykl równie dobrze może zakończyć się miesiączką. A jeżeli pojawią się ciąża, to jest to po prostu przypadek.

No chyba, że jednak są jakieś nowe badania na ten temat. Chętnie poczytam rzetelne źródła.

Mi wyszedł w 25dc, dzisiaj mam 28dc. Wiec czekam na betę. W 25dc wyszła 25 a testy już były z ładna kreska :)

Wiesz kiedy miałaś owulację? Może Ci się przesunęła np ze względu na stres lub przeziębienie? Jeśli owulacja Ci się nie przesunęła to po 7 dniach spóźnienia test powinien już być wiarygodny. Każdy cykl jest inny, ja też zawsze miałam regularne a w lutym przez chorobę miesiączka opóźniła mi się o 10 dni i podobno jest to całkowicie normalne 🤷‍♀️
Kalendarzyk pokazuje ze od 17 do 20 kwietnia były dni płodne
Nie byłam przeziębiona ani zestresowana ostatnio

reklama
Do góry