reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile na "+?" czyli jak przybieramy na wadze...

moj maluch w 25 tc wazyl 864g.Lekarz powiedzial wtedy ,ze duzy chlop rosnie,wyglada na tydzien starszego.Teraz nie wiem ile wazy,ale literatura donosi,ze w 33tc ok 2kg.Brzuchol u mnie spory,wiec mysle,ze moj brzdac tez niczego sobie.Juz chyba do porodu sie nie dowiem ile wazy,bo tu maja taki system nie podawania wagi ani dzidziusia ani mamy.Usg juz tez nie bede miec:-(Mierza tylko brzuszek i jak jest ponad norme to wtedy wysylaja na dodatkowe usg,w celu sprawdzenia czy faktycznie dzidzia duza czy wod duzo.
Ja sie dzisiaj zwazylam i mam 12,5 kg +.Czyli od dwoch tygodni przybylo mi tylko 0,5kg:-DMam nadzieje,ze waga na dobre przystopowala.

reklama
Ten przybór masy jest chyba nieprzewidywalny, bo moja w 23 t ważyła 700 gr a teraz zaledwie 1200..i na dwoje babka wróżyła, do porodu będzie 2 albo 5 kg:)

wczoraj byłam na usg i pytałam lekarza o wagę dzidzi. Powiedział, że właściwie te wyliczanki są czysto matematyczne i tak naprawdę są obarczone dużym błędem. Także chyba nie warto się tym za bardzo sugerować. Nie mniej wypatrzyłam na jednym ze zdjęć dane o wadze i wynika z nich, że mała ma 1196,6 grama. Za to pan doktor powiedział, że ma bardzo długie nogi :-)... po mamusi ;-).

ja mam usg prawdopodobnie w przyszłą środę i już umieram z ciekawości jak tam moja Dzidzia się czuje no i ile waży:tak: w 21 tyg ważyła 500g, lekarz powiedział wtedy, że odpowiednio do mojej figury i żebym nie liczyła na duże dziecko:sorry2: zobaczymy w środę:-)

Ja usg będę miała dopiero za jakieś 3 tyg, ale wczoraj byłam u ginki i moja waga to 65 kg, czyli + 9 kg....czyli jest ok. No i ginka powiedziała, że dosyć skromnie się prezentuję jak na ten okres,ale widocznie taką mam budowę ciała.

ja się dzisiaj nasłuchałam od życzliwych sąsiadek, że w ogóle po mnie ciąży nie widać (mimo że 10 kg na + i krzyż nie wyrabia) i co najlepsze - brzydne z każdym dniem, więc pewnie będę miała dziewczynkę:crazy: po co człowiekowi usg i wizyty u lekarza jak wyjdziesz na chwilę z domu i masz diagnozę od ręki i za darmo:-p

he he
dokładnie tak, ludzie wszystko wiedzą :-D:-D:-D, przelatuje mi koło uszu ten cały szum, razem z poradami co powinnam zrobić a czego robić nie wolno.
Ja mam USG w piątek i też nie mogę się doczekać zwłaszcza że ostatnie miałam w lutym.

Ja mam USG jutro i już też odliczam godziny bo ostatnie było w 22 tc! To strasznie dawno! Mam wrażenie że Marcel już fiknął i ustawił się łebkiem w dół bo gdy ma czkawkę to czuję to bardzo nisko w dole brzucha.... no zobaczymy czy mamuśka dobrze wyczuwa maluszka ;-)

post_ptaszyna - mam nadzieję, że ze zdrówkiem już o niebo lepiej. Ponieważ będę uczęszczać do tej samej szkoły rodzenia, już powoli zaopatruję się w szalik. Nie mam ochoty się klimą załatwić, a z tego co pisałaś to całkiem możliwe. Wiem, że Twoja szkoła rodzenia już na zaawansowanym etapie. Mam małą prośbę: daj znać, czy wszystkie wykłady są warte obecności. Rozpiskę mamy zapewne taka samą tyle, że ja zaczynam w przyszłym tygodniu:tak: Duuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuużo zdrówka i do zobaczenia na aqua. Mam nadzieję, że wkrótce:-D

Co do USG - ja mam na każdej wizycie, czyli przeciętnie co 3 tygodnie. Jakoś mnie to uspokaja zwłaszcza, kiedy Pani doktor mówi, że wszystko ok. Zawsze coś tam przyfiluję na tym ekranie i mam tonę wrażeń do następnej wizyty. Nastąpi ona w ostatnich dniach maja. Już bym poszła:rofl2: Pozdrawiam ze słonecznego Krakowa:-D

reklama
święta racja :happy: Mnie od początku wszyscy mówili że będzie chłopak bo ładniej w ciąży. Na USG w 20 tc wyszedł chłopak , więc zobaczymy przy porodzie co faktycznie się "wykluje".

Do góry