reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile i co jedzą Wasze maluszki?

Oliwka 9miesiecy
6-7rano kaszka 200ml
9.30deser jogurtowy z platkami owsianymi lub kukurydzianymi + kanapka z maslem
12. obiadek (sloiczek 250ml)przewaznie ziemniaki i miesko(cale zoltko co drugi dzien)
15.30kaszka(100ml) z deserkiem owocowym(100ml)
20.sloiczek(200ml)(ryz,makaron lub kasza z ryba lub miesem)+kanapka z maslem

jest zdrowa,pogodna,przesypia cala noc

Ostatnia edycja:
reklama
Celinka (prawie 7 m-ca):
4 rano 180 ml mleczka z kaszką do picia
8-9 rano 170 ml wody i 10 miarek Sinlaka
12-13 200ml zupki
16-17 kisiel mleczny z 180 ml wody+1/2 słoiczka owoców
19:30-20 250 ml kaszki
W między czasie pije wode bądz herbatke, zjada 4 chrupki kukurydziane i 2 chrupaczki od Nestle.

Joanna30055 widze że podajaszesz danonka, nic nie jest Ksaweremu? Bo słyszałam, że danonki są powyżej roku, a myślałam o wprowadzeniu jogurtu.

Witam serdecznie wszystkie mamusie. Mam problem z córeczką, ponieważ moja 7-mio miesięczna Maja nie chce pić mleka "sztucznego". :sorry2:
Mała jest cały czas na piersi ale ponieważ wróciłam już do pracy to Maja "musi" jeść kilka posiłków podczas mojej 8 godz. nieobecności.
Maja odżywia się tak:
ok. 5.00 - pierś
8.00-9.00 - 60-70 ml kaszki smakowej z mlekiem Bebilon 2 podawanej łyżeczką,
ok. 12.00 - zjada cały słoiczek zupki z mięskiem (130 ml, Gerber albo Bobovita)
ok.14.30 - zjada pół lub cały słoiczek deserku (130 ml, Gerber albo Bobovita)
i po moim powrocie (pracuję od 7.00 - 15.00) jest już tylko na piersi.
W międzyczsie wypija 60-70 ml herbatki (owocowej, jabłkowej lub innej). Soczki za bardzo jej nie smakują.
Jeżeli chodzi o mleko to próbowałam podawać jej mleko z butelki czyste lub zmieszane z kaszką bananową, jabłkową, malinową niestety tak się denerwuje, że jak widzi białą butelkę to od razu odwraca główkę. Dzisiaj chcę iść kupić mleko innej firmy, bo za około 2 miesiące będę chciala ją od piersi odstawić. Oczywiście próbowałam podawać mleko z różnych butelek. Po pracy karmię małą kilka razy, oczywiście w nocy też kilka razy. Mam nadzieję, że w końcu polubi jakieś "sztuczne" mleczko z kaszką lub bez. PS. Zazdroszczę mamom, których dzieciaczki wypijają określoną porcję mleka 3-4 razy na dobę:-).
A próbowałaś podać Sinlak, to jest kaszka która nie zawiera mleka i robi ją się tylko na wodzie. Ja podaje butelką, a na opakowaniu piszą że nie można;-). Sinlak ma kolor żółty i jest smaczny. Może to przekona Maje do butelki.

danonki sa przeznaczone dla dzieci powyżej 3 roku zycia a mleko krowie do 3 lat jest po prostu nie zdrowe dla dzieci ja mojemu dziecku nie daje przetworów mlecznych tylko modyfikowane zawiera witaminy żelazo i wapn! pozdrawiam

Olu, można dawać jogurty, maślanki, kefiry i twarożki. Są łatwiej trawione dzięki fermentacji przy produkcji. Wapń z takich produktów jest lepiej przyswajany, a i białka mają mniej. Nadmiar białka jest szkodliwy dla takich małych dzieci. Ja też odradzam wszelkiego rodzaju serki dosładzane. Więcej w nich cukru niż mleka.

cze, moja córcia Olimpia 3 lipca skończy 8 m-cy

nasz plan dnia wygląda następująco:

6:00 - 180ml mleka z kleikiem
9:00 - 180ml kaszki na mleku HA / sinlac
12:30 - 190ml zupki / obiadku
15:00 - słoiczek deserku
18:00 - 180ml kaszki j.w.
ok 20:00 (po kąpaniu) - 150ml mleka z kleikiem

w dzień pije herbatkę lub wodę ok 150ml. zjada też kilka chrupków kukurydzianych. w nocy natomiast jest różnie, niekiedy się obudzi i chce jeszcze mleka ok 150ml a niekiedy prześpi całą noc.

my niestety mamy skazę białkowa wiec wszystkie produkty mleczne odpadają :)
Nam też lekarka zdiagnozowała skaze, aokazałosię że była to alergia na Lovele. Po zmianie proszku wszystko mineło, ale zdążyłam przestawić dziecko na bebilon pepti i teraz będziemy wracać do zwykłego bebilonu, tylko że zanim to zrobimy Celinka musi dostawać chociaż przez tydzień bebilon ha:baffled:. Paronoja jakaś.

reklama
mój synek Alanek właśnie skończył 6 miesięcy jego dzien wygląda następująco :
ok. 7:00 zjada 180 ml kaszki śpi do 8:30
ok. 11:00 ok.140 ml mleka ( przeważnie nie dojada ) śpi ok 1,5 h
ok. 13:00 zjada obiadek (sloiczek)
ok. 15:30 zjada deserek (sloiczek) śpi ok.1 h
ok. 18:00 ok.180 ml mleka zjada śpi ok. 0,5 h
ok. 21:00 po kąpieli zjada 180 ml kaszki na noc i śpi do rana od 3 miesiaca życia :-)

Do góry