reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile i co jedzą Wasze maluszki?

Mój synek dopiero co skończył 12 miesięcy i powoli nasza dieta sie zmienia, podaje nowe rzeczy.
Ok 7:00 - 210 kaszki zbożowej
ok 1:)30 - jakiś deserek/lub wprowadzam kanapeczki z masełkiem i ew. jakimś mięskiem ale z tym idzie nam wolno, bo ciągle mamy problem z gryzieniem.
ok 12-13 - obiadek (zupka)

i ok 14 - kończymy obiadek (albo drugie danie) - tak jakoś na raty mały sobie rozkłada.
16-17 - 210 kaszka (ale zje na ogół 150 ml)
ok 20 - kaszka , ale przed 20 podjadamy tarte owoce, biszkopty, deserki - różnie. Czasami wszystko odwróci do góry nogami malec i sobie jakoś to sam poprzestawia.
Mały jest pogodny, energiczny, wazy 11.5 kg i ma 82 cm długości :).
I podaj dużo picia. I podaje HIPP, ale tez soczki rozrobione z wodą oraz rumianek w torebkach.

reklama
Witam moja wiki ma 8,5 miesiąca
7,00 mleko 100ml z kaszka
10,00 serek danio, danonek
12,30 obiadek sama gotuje różne warzywka i mięska zjada pełną miseczkę około 180 ml
15 deserek
16 mleko 200 mlk z kaszką
19,30 mleko z kaszką 220 ml
23 220 ml mleka z kaszką
3 w nocy 200 mleka z kaszką

Pozatym w ciągu dnia zjada skórki od chlebka, flipsy, owoca (jabłuszko, kiwi, pomarańcza, banana0 i pije herbatki, wodę niegazowaną Gerbera dla dzieci, i soczki

Hej!'
Moja Wiki ma prawie 13 miesięcy, a nasz dzienne menu wygląda tak:

5-6 rano 100-150 ml bebiko 3, a potem dalej śpi,
8-9 kanapeczka, jajecznica lub paróweczki ( to zależy od ochoty mojego maleństwa i od tego czy właśnie wyżynają się nam ząbki)
11-12 jogurcik lub deserek owocowy, ale z tym bywa różnie
14 obiadek,jakaś zupka lub ziemniaczki z mięśkiem i warzywami, czasami rybka, naleśniczki
17 coś z owoców
19 kolacyjka podobna do śniadanka
o około 20.30 mleczko 100-150 ml bebiko
W ciągu dnia Małą dostaje do picia przeważnie soczki, czasami herbatkę i uczymy się pić wodę:-)
Między posiłkami Wiki lubi szamać paluszki, chrupki, obrane jabłuszko i uwielbia chlebki ryżowe!
Odkąd ma ząbki to gardzi kaszkami mleczno-ryżowymi!:tak:

Moj Szymek ma 7 miesiecy
rano ok. 6,30-7,00 mleczko nastepne 180ml
10,00 deserek owocowy 50-60 ml., biszkopt,soczek lub herbatka 120 ml
12,30 obiad ze sloiczka miesko z warzywami i ryzem lub makaronem lub rybka 1-2 razy w tyg. ok 200 ml. + lyzeczka kaszki mannej glutenowej
16,30 mleczko nastepne 180 ml.
20,30 po kapaniu mleczko nastepne z owocowa kaszka ryzowa 180 ml mleczka +3 lyzeczki kaszki

w dzien duuuzo pije..soczkow pol na pol z woda i herbatek...nie lubi wody
jest duzym chlopcem 72 cm i 10 kg wagi ale bardzo ruchliwym.

Celinka 6 czerwca skończy 5 miesięcy, jada:
- mleczko bebilon peptii 120 ml 4 razy na dobę
- kaszkę ryżową i malinową 120 ml raz dziennie z mlekiem
- zupkę z marchwi i ziemniaka z dodatkiem ryżu domowej roboty raz dziennie tak 8 łyżeczek
- czasami zamiast kaszy owocowej kasze ryżową z marchewką i groszkiem 120 ml
- do tego soczek albo herbatka 100 ml

Moja Natalka 24.05 skończy 8 miesięcy. Nasz dzień wygląda następująco;
ok. 7 - 150ml mlek
ok. 9 - 150ml mleka z kaszką ryżową owocową ale z butli
ok. 12 zjada obiadek przeważnie sama gotują jarzynki z mięskiem, rybką lub żółtkiem albo dostaje słoiczek z obiadkiem zazwyczaj gerbera
ok. 15 zjada deserek owocowy hipp, bobowita lub gerber
ok.17 180zl mleka
ok. 20 kąpiel po niej 210ml mleka z kaszką ryżową owocową i idziemy spać.
Przesypia ładnie całą noc czasem się przebudza ale wystarczy podać smoka i śpi dalej. Waży ok.9 kg i ma ok. 74cm. Urodziła sie w 40tyg ciązy i ważyła 2810 i miała 50cm. Ma już dwa ząbki jest bardzo ruchliwa ale nie raczkuje, próbuje za to wstawać.

Bruno ma 11 miesiecy i jada:
ok. 7:30 - 8 :00 śniadanko - 240 ml kaszki na mleku z butli
ok. 11 - słoiczek owoców czasem z kaszką na wodę łyżeczką albo banan z herbatnikiem
ok.13-14 obiadek - duży słoiczek gerberowego obiadku mięsnego (a dodatkiem żółtka albo coś sama gotuję)
ok. 16 jakiś deserek ( kaszka lub kanapka )
ok. 18-19 owoc
ok. 20:30 kąpiel i potem 300 ml kaszy na mleku i śpi do rana ( jeśli nie idzie mu ząbek ;) )

witam wszystkie mamusie i ich pociechy
moja Olenka ma 13 miesiecy i jej jadlospis wyglada tak:
6 rano pobudka
kolo 7 mleko nan+kaszka 150ml
kolo 10 po drzemce rannej sniadanko- chlebek z wedlinka lub paroweczka badz jajecznica, zalezy na co ma ochote
kolo 12 zupka, albo przygotowana przeze mnie lub ze sloiczka
o 15 drugie danie- ziemniaczki z mieskiem i suroweczka
o 17 deserek , albo owoce lub jogurcik
0 19.30 kolacyjka- kaszka z mleczkiem nan
miedzy posilkami podjada buleczke maslana, chrupki kukurydziane
czasami zdarza jej sie wypic jeszcze w nocy kolo 1 mleko z kaszka
obecnie wazy 10kg i ma 74cm wzrostu
jak sie urodzila mierzyla 53cm i wazyla 2,790kg
pozdrawiam:)

Alunia 9miesięcy i 10dni.
7.00 wstajemy
8.00 kaszka 150ml
10.00-11.00kanapeczka z wędlinką
13.00 obiadek około 100ml
15.00deserek,chrupeczki
18.00-18.30kaszka 180ml
1.00 cycuś i tyle.
obecnie waży 11kg wzrost jakieś 82cm
urodziła się 4220 i 61cm

reklama
Witam
Moja Majeczka dzis skonczyla 8 miesiecy a je tak:
ok 8 210ml mleka (powinna z kaszką lub kleikiem ale rano samo mleko jej wystarcza)
ok 12 zupka jarzynowa z mięskiem (zrobiona przeze mnie) herbatka do popicia
ok 14 deserek (owocki) lub soczek 150ml
ok 16 mleko z kaszką (150ml mleka 3 miarki kaszki)
miedzy 19 a 20 210 samego mleka i spi cala noc az do 7/8:-)

pory jedzenia sa rozne bo wszystko zalezy od spacerkow
pozdrawiam

Do góry