reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ile i co jedzą Wasze maluszki?

Witam serdecznie wszystkie mamusie. Mam problem z córeczką, ponieważ moja 7-mio miesięczna Maja nie chce pić mleka "sztucznego". :sorry2:
Mała jest cały czas na piersi ale ponieważ wróciłam już do pracy to Maja "musi" jeść kilka posiłków podczas mojej 8 godz. nieobecności.
Maja odżywia się tak:
ok. 5.00 - pierś
8.00-9.00 - 60-70 ml kaszki smakowej z mlekiem Bebilon 2 podawanej łyżeczką,
ok. 12.00 - zjada cały słoiczek zupki z mięskiem (130 ml, Gerber albo Bobovita)
ok.14.30 - zjada pół lub cały słoiczek deserku (130 ml, Gerber albo Bobovita)
i po moim powrocie (pracuję od 7.00 - 15.00) jest już tylko na piersi.
W międzyczsie wypija 60-70 ml herbatki (owocowej, jabłkowej lub innej). Soczki za bardzo jej nie smakują.
Jeżeli chodzi o mleko to próbowałam podawać jej mleko z butelki czyste lub zmieszane z kaszką bananową, jabłkową, malinową niestety tak się denerwuje, że jak widzi białą butelkę to od razu odwraca główkę. Dzisiaj chcę iść kupić mleko innej firmy, bo za około 2 miesiące będę chciala ją od piersi odstawić. Oczywiście próbowałam podawać mleko z różnych butelek. Po pracy karmię małą kilka razy, oczywiście w nocy też kilka razy. Mam nadzieję, że w końcu polubi jakieś "sztuczne" mleczko z kaszką lub bez. PS. Zazdroszczę mamom, których dzieciaczki wypijają określoną porcję mleka 3-4 razy na dobę:-).

reklama
Moja Patrysia ma 2,5 miesiąca
Je co 3-4 godziny ok 120 mleka modyfikowanego z kleikiem ryzowym
czesto zdarza sie ze zje i 150 mleczka z kleikiem
raz dziennie dostje herbatke ziolowa
i raz dziennie albo soczek z jablka ktory sama robie
albo odrobine swiezo utartego jabluszka

Na wadze przybiera. urodzila sie wazac 3kg 200 g a po 6 tyg wazyla juz 4 kg 700 g

Rozwija sie prawidlowo i jest wesolym i pogodnym dzieckiem

a ja znow mam z moja problem bo ostatnio ma maly apetyt ale tak je:

7 rano-same mleczko
10-kanapeczka z szyneczka,pomidorek,albo kaszka owocowa a raz w tygodniu 2 zoltka z buleczka i maselkiem.
12:30-13-mlleczko i spac
16- jakas zupka z mieskiem
17-17:30 jakis owoc albo chrupeczki kukurydziane
19-20-mleczko z kaszka
21-22 kaszka wowocowa ispac

wciagu dnia pije wode (zadnych herbatek i soczkow mala nie toleruje)
jak byla malenka to pila koperek i sczek z jabluszka i marchwi.

Witam. Mój Gracjan ma 6 m-cy ( i skazę białkową ) i w ciągu dnia zjada: 7-8rano mleko Nutramigen-210ml (choć nie zawsze), 13-14 obiadek(zupka-ziemniak, marchewka, pietruszka i gotowana pierś indyka), dwie godzinki później zjada całe starte jabłko i na wieczór znów 210ml mleka. w nocy budzi się raz na mleko. oczywiście dopajam go wodą bez cukru lub sokami dla danego m-ca życia. obecnie waźy 7.800kg, a urodził się z wagą 3.500kg. ne miał kolek i ogólnie jest pogodnym i spokojnym dzidzusiem :) Pozdrawiam

Witam!! Moja Majeczka ma 6 mięsięcy i 2 tygodnie. Jej menu :-)) :

7.00- mleko z kleikiem ryżowym 200ml
11.00- kaszka mleczno-ryżowa lub na wodzie 150ml
13-14.00- obiadek (słoiczek z gerbera dla dzieci po 6 mięsiącu 190g)
16.30-17.00- danonka lub krem z owoców coś na ząb raczej desorowato
19.00- mleczko z kleikiem kukurydzianym

W ciągu dnia Niunia dostaje pić na żadanie i od czasu do czas chrupki kukurydziane, herbatniki czy biszkopty.

Noc przesypia od 19.15 do 7.00, bez budzenia się na jedzonko.:happy2:
Jej pora na sen w ciągu dniato: 11.00 i po obiadku ok 15.00. (w dzień śpi 2 razy po 1 h)
Maja ur się z wagą 3040, w tej chwili waży 8000.
Jest bardzo energicznym i zdrowym dzieckiem.:-)
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
U mnie jest następująco:

8:00 mleko (karmię piersią)
10:00 zupka warzywna (różne mixy warzyw) - około 100 ml
13:00-14:00 drugie danie (warzywa + mięsko/jajko, czasami jak zje więcej zupy to wystarcza deserek owocowy
15:00-16:00 mleko
19:00-20:00 mleko lub kaszka smakowa na mleku modyfikowanym
00:00 mleko
4:00 mleko

do tego pije jedynie wodę i zajada to co ją interesuje na naszym talerzu. Właściwie to ostatnio bardziej smakuje jej to co ja jem więc zaczynam jej podsuwać różne kąski takie jak: ziemniaczki, kotleciki mielone z cielęcinki (gotowane), gotowany bób, brokuł w całości, kasza gryczana, zupa pomidorowa itd. Wsuwa jak odkurzacz... ;-)

11,5 miesiąca:
5:30/6:00 - 180 ml mleka z 1 miarką kaszki ryżowej (z butli)
9:30 - kromka chleba z masłem i pomidorem lub z jajkiem
12:30 - owoce (świeże lub ze słoiczka)
15:00 - zupka warzywna z ryżem lub ziemniakiem lub makaronem (ok.80 ml)
15:20 - obiadek warzywny z mięskiem (ok.120 g)
17:00/17:30 - owoce/owoce z jogurtem i twarogiem
19:00 - kaszka mleczno - ryżowa podana łyżeczką ok. 200 ml
W ciągu dnia synek pije herbatki owocowe (dorosłe), dosładzam je odrobinę herbatkami dla dzieci, jadam chrupki kukurydziane.

Aduś 9 miesięcy
ok 4 rano kasza bez glutenu + swoje mleczko z butki ok 220 ml
8 kaszka glutenowa karmiony łyżeczka ok 120 ml
11-12 obiadek ze sloiczka danie miesne
15 kaszka na mleku (łyżeczka)modyfikowanym 150 ml
17 owocek lub owoce z jogurtem
19-20 kaszka bezglutenowa na swoim mleczku belilonie pepti(łyżeczka) 150ml

w ciągu dnia wcale nie chce pic mleka z butli tylko przez sen o 4, jest bardzo żywy nie usiądzie na 2 min rzadko sam sie bawi jest towarzyski i wymaga uwagi lubi pomarudzic :) wcina chrupki, biszkopty czasem pozwolę zjeść kinderka do picia soczek i herbatki bobovita na przemian

Ostatnia edycja:
Kswery prawie 7miesięcy;
7.30-8.00-mleko z kaszką
10.00-10.30-danonka
13.00-13.30obiadek(zupka i danie)
16.00-16.30deserek
20.00-20.30mleko z kaszką
między czasie soczek,flipsiaki,biszkopciki (do spróbowania co my jemy)i przesypia całą noc

reklama
Kuba 7 miesięcy

6 rano mleczko 150
9-10 rano kaszka 150 + świerze owoce
13-14 obiadek 200 (zupka lub obiadek)
17 mleczko 120
18 deserek (różnie bywa czasem nie je)
20 kaszka 200

mało nie je dopija soczkami i herbatką między posiłkami

Do góry