reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

I, II i III trymestr - samopoczucie, uczucia, emocje, pytania, wątpliwości

Kamcia...ja miałam w poprzedniej ciąży długi okres czasu 105-60, w tej często miałam 115/65 i jest ok. Najgorzej jak jest a wysokie.

reklama
Co do ciśnienia to też bym się nie przejmowała, tak jak Takhisis pisze - gorzej jak by było za wysokie (mogło by dojść do stanu przedrzucawkowego i lepiej nie myśleć co dalej...).

A z tym spaniem na plecach, nie jest dziecku niewygodnie? Bo ja czasem mam ochotę poleżeć dla odmiany na plecach, ale mam wrażenie że dziecko jest jakieś "ściśnięte" w tej pozycji.

Macdalenka, a mnie wlasnie na plecach jeszcze najwygodniej. W pierwszej ciazy faktycznie nie dalam rady inaczej jak na lewym boku. A teraz latwiej mi na plecach lub prawym boku. Moze to troche zalezy od tego jak i po ktorej stronie malenstwo jest ulozone?

To ja na plecach jestem w stanie leżeć tylko chwilę, bo potem mnie kręgosłup boli. Najczęściej leżę na lewym boku, a czasami dla odmiany na prawym.

Z tym leżeniem na plecach chodzi o to, że w takiej pozycji dziecko jest mniej dotlenione. Najlepiej dla dziecka jest, kiedy leżymy na lewym boku. W sumie wcześniej się tym nie przejmowałam, ale teraz kiedy łożysko zaczyna się starzeć i robić mniej wydolne to warto pomyśleć.

Takhisis niby wiem ze na lewym boku sie powino, ale jakos wcale mi nie wygodnie na tym lewym. Pozatym na plecach i tak nie leze na plasko, tylko bardziej w pozycji polsiedzacej. Sama juz nie wiem.

Kamcia jak mówił lekarz - byleby nie było wysokie to ciśnienie.
Ja walczę z bardzo niskim - oczywiście bezskutecznie. U mnie standardowo ciśnienie to 90/50. A jak mnie zabierali do szpitala karetką,gdy miałam atak woreczka to miałam 65/40!!!
Wtedy człowiek widzi świat jak karuzelę i słabo słyszy wszystkow wokoło.Także zbyt niskie też nie jest czymś fajnym. Ale twoje jest w normie,więc się nie stresuj :)

A na prawym boku też coś tam uciska? Ja leżę raz na prawym, raz na lewym lub na plecach. Chyba bym sfiksowała leżąc cały czas w tej samej pozycji. Zresztą w nocy trudno kontrolować ułożenie ciała.

Ja staram się na lewym, ale wiem, że w pierwszej ciąży było mi strasznie niewygodnie na lewym i zadko na nim leżałam.

Kamcia ja mam ciśnienie 100/60 cały czas.

reklama
A macie takie coś jak bolące wnętrze dłoni w nocy? Ostatnio zauważyłam że mnie bolą..mam też mniej pary w dłoniach..może to woda..:confused:

Do góry