reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Harmonogram dnia malucha

A ja poproszę Was o podanie planu żywieniowego (co dzieciaczki jedzą i ile ml) wraz z całym harmonogramem (kiedy drzemka, kiedy spanie wieczorne itp.). Mam problem z małym, muszę się wziąć za jego wyregulowanie, a do tego Wasze harmonogramy będą niezbędne!

U nas wygląda to obecnie tak:

5-6 pobudka
Nie chce jeść, może troszkę UU
7-7.30 drzemka w aucie w drodze do babci :)
9-9.20 kaszka (100 ml wody + 3 łużku kaszki zbożowej + owoc). Zazwyczaj zjada wszystko.
Około 10 drzemka i tutaj różnie, bo czasem 30-40 minut a czasem nawet do 2 godzin.
13.20 obiad (zazwyczaj 3/4 dużego słoiczka 190 ml + czasem owoc/deserek).
Jeśli rano spał krócej, czyli te 30-40 minut to około 14 ma kolejną drzemkę do 15.30-16
16-16.45 UU
17-17.45 spacer i czasem drzemka. Ale ostatnio ta drzemka o 17 była w domu i spał już do rana z przerwami na jedzenie :szok:
18.30 kąpiel i mleko 180 (5 mmiarki mleka, 2 kaszki lub kleiku). Wypija wszystko.
19 sen

I teraz:
pierwsza pobudka coraz wcześniej :szok:, nawet około 22. Wypija wtedy 100-120 mleka.
Kolejne pobudki różnie- około 1,3, 4 a czasem tylko o 3. Wtedy UU.

Co sądzicie? Czy powinnam mu dawać więcej jeść w ciągu dnia, może bardziej zagęścić to mleko o 19? Może ma za mało mleka w ciągu dnia, że budzi się o tej 22 i w nocy. Z kolei rano o 6 nie chce jeść. A ja wolałabym, żeby nie jadł w nocy, tylko własnie o 6.

No i nie wiem, co zrobić z tą drzemką o 17. Bo jeśli on się budzi u teściowej po 15, to ciężko jemu (i nam też!) wytrzymać do tej 18.30 bez spania. Z kolei drzemki o 17 ostatnio skończyły się na tym, że spał do rana, bez kąpieli, bo jak się obudził o 20 na jedzenie, to jadł na śpiąco :confused2:

Pomóżcie :sorry2:

reklama
Iwon - moja śpi koło 10 (chyba ze wstanie jak dziś 6.30 to koło 9 idzie) i spi 1,5 h potem na spacerku koło 12 45 minut drzemki i koło 14 do 15 - 15.30. I do 19.30 - 20 wytrzymuje. Wydaje mi się ze 3 h bez drzemki już powinien wytrzymywać. Ale każde dziecko inne - moze twój lubi po prostu spać

Iwon niewiele pewnie pomogę bo u mnie wygląda jedzeniowo zupełnie inaczej. Ale ten sam problem miałam z porannym jedzeniem gdy jeszcze jadał w nocy. Odkąd przestał to śniadania wcina aż mu się uszy trzęsą, a aferę o butlę robi już w trakcie jej przygotowywania. Czołga się za mną do kuchni, wdrapuje po moich spodniach i krzyczy aby mu dać, a ja mieszam dopiero :szok:.
A więc u nas to jest tak:
7:30 pobudka (o tych nocnych to już nie wspominam bo mi słabo się robi na samą myśl)
8:00 śniadanko 210ml wody plus 7 miarek mleka i 2 miarki kleiku (jedna ryżowego, jedna kukurydzianego)
pierwsza drzemka ok 30 minut 9-9:30 lub 10:10:30. Potem spacer jeśli pogoda pozwala.
12:00 obiadek 200gram obecnie codziennie z żółkiem i mięskiem lub raz w tygodniu rybką
jeśli jest mocno śpiący bo spał od 9-9:30 to z reguły zaraz po odbiciu robi kupkę i idzie spać. I tu różnie bywa. czasami śpi godzinkę, czasami 2 ale bywa że i tak jak wczoraj, że spał 15 minut tylko na spacerze.
Jeśli spał 10-10:30 to ok 13 dostaje jeszcze deserek ok 130gram
16:00 podwieczorek 180ml wody plus 6 miarek mleka plus 2 miarki kaszki ryżowej lub 150ml wody plus 5 miarek mleka i 7 miarek kaszki i wtedy łyżeczką podajemy
Jeśli mało spał między 12, a 16 to zaraz po jedzonku idzie w kimę na ok. 1,5h. jeśli spał więcej to drzemka ok 17 na 30 minut.
Jeśli mamy gości to nie ma szans aby usnął.
19:30 kąpiel
20:15 kolacja i 20:30 spanie.

u nas ostatnio jest tak:

7 - 180ml wody + 6 miarek mleka
9:30-10 - drzemka około 40 minut choć zdarza się nawet do 1h
11 - 180ml wody + 6 miarek mleka
13 - 130g owoce lub 150 ml sok i jak pogoda pozwala to idziemy na spacer
14 - drzemka ewentualnie podczas spaceru a długość j/w czyli około 40 minut lub ile jej się zechce na spacerze
15 - 190g obiad z mięskiem lub 2x w tygodniu z rybką + 1/2 żółtka co drugi dzień
17 - 90ml wody + 3 łyżki kaszki wielozbożowej - na gęsto więc łyżeczką
18:15 - kąpiel
19 - 180ml wody + 6 miarek mleka + 3 miarki kleiku ryżowego i spanie :)

oczywiście całość jest zależna od pobudki i pierwszego mleka i reszta idzie mniej więcej czyli posiłek+4h+posiłek+2h+owoce+2h+obiad+2h+kaszka+2h+kolacja ale jeśli rano jest duży poślizg to skracam np. nie 4h tylko 3,5h a między obiadem a kolacją tak żeby kaszka była gdzieś w połowie bo kąpiel raczej jest stała +/- 10 minut

Iwon u ciebie cięzko stwierdzić ile tego UU ale ogólnie myślę że pobudki nocne mogą wynikać z małej ilości jedzonka w dzień :sorry2: jakie mleko dajesz że tylko 5 miarek na 180ml wody? najpierw spróbowałabym jeszcze to wieczorne zagęścić a jak nie pomoże to zwiększyć porcję

Ostatnia edycja:
o własnie - Iwon ja daje 120 ml mm i 3 miarki kleiku/kaszki. Takie mega gęste robie. Wtedy mi od 23 do 3 czasem nawet 4 przesypia

Iwon ja mysle ze on sie tak budzi bo je bardzo malo w dzien,

moj 7:00 180

ok 10:00 jakis deserek ale ok 60gr lub owocka lub soczek

ok 12 cale 200g

ok 15 180

ok 18:30 180

i o 21 210

poki co jemy samo mleko ale planuje wprowadzic gdzies kaszke... i wtedy bedzie pewnie mniejsza porcja mleka

spimy cala noc czasem sie budzi bo smoka chce bo zeby ida

Ostatnia edycja:
O 12 MA OBIADEK Kasiu, no i o 10 deserek :) reszta mleko ... z czego do nocnego dostaje ekspozycje na gluten poltorejk miareczki. ale plan jest ze jak juz wprowadzimy to zmienimy jeden posilek na kaszke glutenowa, a teraz jakos mysle zmienic mu na zwykla kaszke ryzowa moze ten posilek o 18 bo te posilki 10 12 15 to w zlobku jesc bedzie

A czy orientujecie się może jak zacząć podawać gluten jeśli do tej pory tego nie zrobiłam? Czytam i co chwila widzę co innego - w dziesiątym miesiącu czy po dziesiątym miesiącu? Ekspozycja czy już od razu więcej? Zielona jestem, a nasi pediatrzy to o kant tyłka potłuc.

reklama
Do góry