reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Harmonogram dnia malucha

U nas tak:
6 - UU
9 - 180ml wody + 6 miarek mleka + 1 miarka kaszki ryżowej malinowej ;-)

12 - zwykle był duży słoiczek 190g

14:30-15 (zależy jak szybko wrócę z pracy) - UU

16:30-17 pół słoiczka kaszki z hippa biszkopcik / wanilia, albo jogurcik

18:30-19 180ml wody + 2 miarki kleiku ryżowego

w nocy raz UU koło 2-3..

w międzyczasie herbatka / woda (nawet do 200m) / chrupki kukurydziane / ciasteczko hipp

reklama
Dziekuję za odzew :-)

Porcje - i tu proszę się nie wzorować :) ok 100 g lub odpowiednio 100 ml.

u nas też takie małe porcj, dlatego właśnie chciałam się zorientować jak u innych

u nas wygląda to tak
rano 6-7 cyc,
potem przed 10 cyc i usypianie, - cyc raczej jako usypiacz niż jako posiłek
następnie ok 12 zupka - 3/4 małego słoiczka (pewnie to ok 100 g będzie)
ok 14 trochę mojego odciągniętego mleka z butelki - 100 ml to rzadko kiedy wypija
ok 16 jakiś owoc ze słoiczka, lub banan też 3/4 słoiczka
o 18 kleik na moim mleku też robię jej ze 80-100 ml mleka
no i w nocy 2-4 pobudki na UU

a ze spaniem to róznie - jak jestem w domu to albo na spacerze ok 13, albo po cycu ok 14 i ok 17
a jak jestem wpracy to mamie udaje sie dziecko uspic tylko raz ok 14-15

Dzięki kochane :-*

Kasia.natka daję mu hippa 2, na 180 ml 5 miarek mleka + jedna miarka kaszki mleczno-zbożowej. Albo jesli kaszka jest bezmleczna (lub np. kleik) to daję normalnie 6 mleka + 1-2 kaszki/kleiku.

Wczoraj wieczorem dałam mu 210 :szok: wody + 7 mleka + 2 kleiku o 18.45. Obudził się o 22 i zjadł jeszcze 100 ml mleka :sorry2:
Nocka ciut lepsza, może ze dwie krótkie pobudki na UU.

Jezdym i ja !!:-)

Się uregulowałyśmy, więc piszę:

ok. 7.30 mleczko (nie więcej niż 150ml)

10.00 - mleczko 180ml + 2 miarki kleiku kukurydzianego + 2 miarki kaszki

drzemka (max. godzinna)

między 13.00-14.00 - obiadek, niecały duży słoiczek, albo moja zupka.

między 14.00 - 16.00 drzemka, potem deserek, ale nie zjada go za dużo.

16.00 - mleko 180ml

jeśli nie zjadła deserku wcześniej, to ok. 17.00 jej daję, ale też nie zawsze zje, albo daje ten zaczęty wcześniej.

19.00 - kaszka (potrafi wciągnąć 200ml)

W nocy czasem jeszcze mleczko, ale rzadko.

Oczywiście do tego jakaś chrupka, piętka chleba/bułki, picie (soczek/woda/herbata)
No i pewnie jak u każdej z Was zdarza się czasem zaburzyć harmonogram w ilości jedzenia, czy przesunięcia godzinowego.

Ostatnia edycja:
hmm chciałam właśnie napisać nasz plan i wcale jednak to nie jest łatwe:nerd:
8ma- pobudka
11-12 spanie
12-13ta obiadek około 180-200
15-16ta spanie
20ta kaszka na gęsto 150 wody plus owoce.
20-21- spanie

Ostatnio coraz częściej śpimy do 9tej :) około 4tej i 6tej w nocy cyc i w dzień na żądanie.
Czasami dostanie sok lub owoc do siatki czy ostatnio jego przysmak chrupki gryczane.

Nasz idealny dzień wygląda tak:
8.30-9.30 - pobudka; 210 ml wody+5 miarek mleka+2 łyż. kaszki
ok 12 - deserek lub owoc
13-14 - obiadek (duży słoiczek lub małe opakowanie po jogurcie)
17-17.30 - 210 ml mleka
19.30-20 - 210 ml mleka+1 łyżka kleiku

Drzemki są ok południa i ok 16.30, ale ta druga nie zawsze.

Dziewczynki doprecyzujcie jeszcze proszę, czy te mleka z kaszką to takie na gęsto dajecie łyżeczką czy w butelce.
Czy tylko ja podaję rano gęstą kaszkę łyżeczką? :huh:

reklama
Do góry