reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Harmonogram dnia malucha

U nas tak:
6 - pobudka 150 ml mleka
9 - kaszka na gęsto podawana łyżeczką (w weekendy czasem dodatkowo trochę jajecznicy, bułki z masłem)
9 - drzemka, czasem 30 minut a nieraz i z 1,5 h
13 - obiad
14-15 drzemka
16 - mleko 150 ml
17-18 spacer
19 kąpiel
19.15 kaszka w butli (180 mleka + 3 miarki kaszki)
Zazwyczaj 23 albo 1 mleko 150 ml

W międzyczasie owoc/deser, bułka, biszkopt/chrupek. I sporo herbatki albo wody.

reklama
6.30-7.30 UU
9.00 kaszka podawana łyżeczką 150ml (ostatnio zamieniam na rzecz jajecznicy lub kanapki)
10.30 drzemka
12.00 obiadek
15.00 drzemka poprzedzona UU
17.00-18.00 owoc lub kisiel (ewentualnie naleśnik czy kanapka)
20.00 kąpiel
20.30 kaszka podawana łyżeczką 180ml

W międzyczasie chrupki kukurydziane, herbatniki, wafle ryżowe. Pije dużo wody i/lub herbaty owocowej.

u nas

jesli jest w zlobku
7:00 pobudka
8:30 w zlobku sniadanie
10:00 dostaja jakis owoc
11:30 obiad
12:00-14:00 drzemka
14:30 podwieczorek zlobkowy
17:00 jakas przekaska w domu juz
19:00 kapiel
19:30 kaszka i spanie (bez pobudek)

jesli jest caly dzien w domu

7:00 pobudka
8:00 sniadanie
11:00 obiadek
12:00-14:00 drzemka
14:00 zupa
16:30/17:00 podwieczorek
19:00 kapiel
19:30 kaszka i spanie (bez pobudek)

oczywiscie sa dni kiedy wstaje wwczesniej sa dni kiedy przesuna sie posilki albo drzemka ... ale harmonogram najczesciej taki jak powyzej

u nas:

7-7.30 pobudka
8 mleko
10.30-11 z nami śniadanie
13.30-14 owoc
16 obiad
19.30 mleko

śpi najczęściej całą noc ostatnio od 2 tyg budzi się raz lub dwa

zazdroszczę Wam tych przespanych nocy :-)

u nas wygląda to tak
ok 6 cyc bo mala się wybudza
7/7:30 pobudka
ok 9-10 coś na ząb albo troche kanapki - najczęsciej zjadana jest sama wędlina :rofl2: albo trochę kaszki
ok 12 zupka
12:30 spanie od 1,5 do 2,5 godziny
ok 15:30 drugie danie tzn jakieś ziemniaczki z naszego obiadu, albo pół słoiczka z gotowych dań
poźniej jakiś owoc lub ciastko
ok 18 robi się głodna więc dostaje jakąś kanapkę ale znów zjada nie za wiele
ok 19 kaszka
19:30 kapiel
ok 20 cyc ;-) i spanie
w nocy od 2 do 4 pobudek na cycowanie

czy wasze dzieci zjadaja duże porcje jedzenia?
Bo na tle waszego planu to ja za często karmię, ale to wynika z tego że wg mnie nie zjada za duzo na raz -i w sumie nie wiem czy nie zjada bo za często dostaje?

Ostatnia edycja:
darla moja też najczęściej z kanapki zjada samą wędlinę i zlizuje masło, czasami na obiad więcej zje bo potrafi zjeść całą zawartość słoika tego dużego ale tak jak mówię że czasami, jest tak że podłubie trochę obiadku a jest tak że potrafi zjeść całego kotleta z cycka kurzego z ziemniakami także zależy od dnia
dziecko powinno mieć 5 posiłków dziennie trzy główne czyli śniadanie, obiad, kolacja i dwa lżejsze typu właśnie owoc, kisiel lub coś innego mi też się wydaje że ja źle karmię no ale mała waży oki i nie chodzi głodna z tego co widzę

U nas (w weekendy, bo w tyg. jest w żłobku)

6-7 pobudka (czasem mleko z butli, jeśli nie jadł w nocy)
8.30 śniadanie
10 drugie śniadanie
11-13 spanie
14 obiad
16 podwieczorek (często jest to mleko)
18 kolacja
18.30 kąpiel
18.45 mleko
19 sen

W nocy najczęściej jedna pobudka około 3 na mleko. Ostatnio zdarzają się nocki przespane :)

reklama
W domu

7-7:30 pobudka=mleko 240ml
9= 2-gie sniadanie (kaszka lub kanapka pokrojona w kosteczke)
9:30- 12 drzemka 2.5h nie raz dluzej
13-13:30= obiad (czasem z dwoch dan ale mniejsze porcje)
16= owoc, deserek, resztki ze sniadania nie dojedzone, ogolnie o tej porze zaglada do lodowki i co znajdzie to jej :-D
19= kapiel po kapieli mleko 240ml i spi cala noc.

jak jest u opiekunki to ma podobny harmonogram z tym, ze moze wiecej przekasek:-p

Ostatnio robi sie glodna ok 18 czyli jak my jemy obiad po pracy :sorry:

Do góry