Przy okazji odgrzebania watku dla Krakusek przypomnialam sobie, ze obiecalam napisac, jak bylo na warsztatach:
Warsztaty odbywaja sie na Ujastek (w poblizu szpitala, ale nie w samym budynku szpitalnym) - dla mnie to prawie koniec swiata, bo bardzo rzadko bywam w Hucie, a w tamtych rejonach to juz w ogole.
Bylo okolo 15 osob, czyli raczej mala grupa, a frekwencja i tak zaskoczyla organizatorow - salka jest bardzo mala, wiec generalnie spotkanie mialo kameralny charakter. Temat mial dotyczyc porodu - tradycyjnego i alternatyw. Bylo wiec dokladnie o tym jak przebiega porod fizjologiczny i troche o porodzie w wodzie. Infomarcje byly ciekawe, choc musze przyznac, ze spodziewalam sie troche szerszego ujecia - ze bedzie tez i o cc (w koncu to tez forma porodu) i o porodach np. w domu. Bron Boze, nie jestem zainteresowana rodzeniem w domu, ale skoro mialo byc o roznych mozliwosciach, to myslalam, ze bedzie cos wiecej niz porod fizjologiczny i w wodzie.
Duzym atutem byla obecnosc lekarza, poloznej i psychologa - dzieki temu, kazdy dodal cos ze swego obszaru.
Musze przyznac, ze dosc kompleksowo omowili sprawy zwiazane z przygotowaniem sie do porodu i juz samym porodem.
Nie obylo sie tez bez reklamy szpitala na Ujastek, ale mozna to poniekad zrozumiec - fundacja jest ze szpitalem powiazana.
Na koniec, dla kazdej ciezarowki byly drobne upominki - troche materialow dydaktycznych (ulotki broszurki) oraz ostatni numer Dziecka i probka herbatki HIPP dla ciezarnych.
Reasumujac - jesli macie wolny czas to uwazam, ze skorzystac warto (warsztaty sa bezplatne), ale jesli nie - to tez nie ma powodu to duzego zmartwienia - wydaje mi sie, ze wiekszosc z tych rzeczy mozna wyczytac w ksiazce lub znalezc w necie (np. na forum bb u kwietniowek
)
Ja planuje wybrac sie jeszcze przynajmniej raz - maja byc jeszcze jakies 3 tematy, ale wydaje mi sie, ze wiecej skorzystam ze szkoly rodzenia, do ktorej tez zamierzam sie zapisac.
No i wlasnie - macie jakas dobra, polecana w Kraku??? Czy sie w ogole wybieracie??