reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grupa wsparcia

reklama
Krolcia słodzik też się stosuje robiąc wszelkie inne potrawy gdzie się dodawało cukru - można robić nawet desery
tylko Krolcia - najważniejsze - 2-3litry picia codziennie to ma być obowiązek! inaczej możesz sobie załatwić nerki.

Krolcia, ja jako substytut chleba proponuję placuszki:

2 łyżki otrąb owsianych
1 łysżka otrąb pszennych
nie cała yżeczka proszku do pieczenia

( jeżeli masz ochotę na placuszki na słodko to ok 4 ziarenek słodzika, moze byc trochę przyprawy korzennej - smakują wtedy jak pierniczki)
(jeżeli wersja na słono - placuszki jako chlebek np pod wedlinę, czy warzywka ( w fazie proteiny+warzywa ) solisz do smaku, mozesz dac zioła prowansalskie, co tam chcesz:)

i miksujesz na puch około minuty ( ja uzywam do tego młynka do kawy z tesco - koszt 35 zeta )

Potem przesypujesz to na miseczke, dodajesz jajko i łyżkę serka homo 0% i mieszasz.

Na rozgrzana patelnie teflonowa wylewasz placuszki - 1 łyżka = 1 placuszek, i kiedy pojawia się pecherzyki na wierzchu przerzucasz na 2 strone. Wychodzi okolo 7 - 8 placuszków.
smarza się chwilke:) dlatego ja osobiscie wolę je niż pieczenie chlebka i czekanie az mi się piekarnik nagrzeje, az się upiecze.... a smak bardzo podobny:)

Widzę, żez nowym rokiem temat sie reaktywował :-D
Krolcia - ja bardzo gorąco polecam tą dietę:tak: Schudłam na niej 15 kg i teraz postanowiłam jeszcze 5kg zrzucić (plus poświąteczne pozostałości), czyli razem 7.

Słodzik oczywiście przyda Ci sie do wypieków, deserów - bo TA dieta nie ogranicza nam "słodyczy". Polecam sacharynę - jest najmniej szkodliwym słodzikiem i nie pozostawia gorzkiego posmaku:tak:

A ta maze coś tam? Potrzebna? Bo ja pamiętam, że jak Ty się zaopatrywałaś to czegoś tam mało używałaś albo wcale...albo ja źle pamiętam:eek:

Ja za słodkim bardzo nie jestem więc...

Co można kupić w markecie a co ewidentnie trzeba na all?

Maizena to skrobia kukurydziana i przydaje się do chlebka, placuszków, naleśników, budyniu i wypieków. Dużo się tego nie używa, ja zużyłam przez prawie rok 0,5 kg. Jej nie dostaniesz w markecie i ciężko też jest z otrębami owsianymi, a jak są to drogie, na all kupisz duzo taniej:tak:. Słodzik w płynie i proszku do pieczenia jest np w kauflandzie, także w aptekach. Mleko odtłuszczone i kakao decomoreno też dostaniesz wszędzie. To tyle chyba.
Acha - dobra patelnia teflonowa jest konieczna:tak:
Na pierwszej stronie tego wątku s linki do różnych stron i blogów - polecam, bo to kopalnia wiedzy o dukanie:tak:

Krolcia - nie jesteś za słodkim? No nie mów że nie skusiłabyś się na taki torcik, albo pralinki:-)
http://dukanforever.blogspot.com/p/desery.html

Ostatnia edycja:
Ja otręby kupuję w tesco - i owsiane i pszenne, firmy sante. Sa na "zdrowym" dziale, gdzieś w pobliżu mąk, keczupów...kosztują jak dla mnie nie duzo bo cos w okolicach 3 zeta za opakowanie 200g, które na trochę mi wystarcza...
Cristal a są "złe" i "dobre" otręby? bo skoro Ty piszesz że ciężko dostać to moze ja te "złe" kupuję??:/ zgłupiałąm:)

Nie jestem na dukanie ale z chęcią skorzystam z niektórych przepisów. W końcu ważne, żeby jeść niskokaloryczne rzeczy. A jak już zacznę zarabiac to może sie przerzucę na dukana.

reklama
Głupie pytanie:sorry: ale czym się różni mazeina od mąki kukurydzianej?

Byłam w carrefourze i były i otręby i słodzik i właśnie mąka kukurydziana, wszystko według mnie w normalnej cenie od 1zł z groszami do 3-4 zł no nie licząc słodzika. Były otręby Sante o których pisze Ewwe ale były jeszcze jakieś tańsze w zwykłych szarych paczuszkach.

Torcik? Nie koniecznie:no:, praliny bleee nie lubię. Ja na prawdę nie przepadam za słodkim za to zabiła bym za kiszonego ogóra:tak::-p! Albo mizerię na SŁONO:-p( z samą solą-dużo!) albo pierogi ze słonym twarogiem:tak:. Twarożek grani tylko z dodatkiem soli inaczej jest dla mnie za słodki. Na słodkie to mnie nosi tylko przed @, ale da się przetrzymać.:tak:

Jestem inna:eek: czy mi się zdaje?

Do góry