reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grupa wsparcia wagi ciężkiej

Mimi a starszy chodzi do przedszkola, czy siedzisz z dwójką?

zem3ha00c8ymi2vu.png

l22nio4pq4aihh5l.png

reklama
Ja zjadłam dwie kanapki żytniego. Jedną z szynką a drugą twarogiem do tego serek wiejski.

Napisane na SM-A310F w aplikacji Forum BabyBoom

Ja bilans na styczeń mam dobry. Udało mi się wytrwać bez słodyczy. W sumie zjadłam kostkę czekolady i trochę żelków [emoji16]
Jednak żeby nie było tak pięknie to luty już mam na minusie, bo zjadłam dwa kawałki ciasta [emoji55]
No, ale mnie pokarało od razu bo goni mnie do toalety [emoji23]
Nie wiem czy to bunt organizmu na słodycze, bo ciasto na pewno świeże i dużo osób jadło. Jest jeszcze opcja, że to po sałatce, bo godzinę wcześniej jadłam sałata+feta+oliwki.
Ale ja będę obstawiać, że to po słodkim i że mi nie wolno.

zem3ha00c8ymi2vu.png

l22nio4pq4aihh5l.png

Edysiek brawo:* Gratuluję wytrwałości!:* Napewno masz rację i to placek Cię popędził!:)

Edysiek, nie mogę chłopa olać do końca, bo jak ugotuję to, na co mam sama ochotę, to jest 50% szans, że nie zje tego [emoji23] zwykle dogadujemy jakiś kompromis, żeby byli wszyscy zadowoleni i gotujemy na zmianę, kto ma czasu więcej :)

Mimi, bez scyscji, nie mam siły psychicznej na to, taka miękka rura ze mnie ostatnio, że szok [emoji23]
Co najwyżej siądę i pochlipię sobie w kącie [emoji23]

Co do cukru, to nie musisz całkiem ze słodkiego smaku rezygnować. Wyeliminuj biały cukier, rzeczy z białym cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym (czyli w zasadzie 99% kupnych rzeczy), bo on też tragicznie huśta cukier. Jak masz ochotę na słodkość to zjedz sobie pieczone w piekarniku jabłko z cynamonem, albo zrób więcej ciasteczek owsianych, gdzie jako słodziwo jest miód, ale w niedużej ilości. Możesz spokojnie jakieś ciasto zrobić, są takie bez mąki w ogóle, albo z inną niż pszenna mąka (owsiana! [emoji1][emoji173]) i zamiast cukru można dać ksylitol lub erytrol - jest słodkie, jest grzeszne, ale nie ma nic, co cukier huśta :) nie ma co się tortutować, jak się coś bardzo lubi. Można się troszkę oszukać :) to są takie rzeczy, które pewnie chętnie i dziecko zje :)

No i jak Edysiek mówiła... Śniadanie to podstawa. Ponoć maksymalnie do godziny od wstania powinno się coś wrzucić na żołądek, bo inaczej trzustka cierpi.

Może się wydawać, że to skomplikowane i trudne na początku, ale po tygodniu poczujesz już giga różnicę. Powiem Ci, że ostatnio mama poczęstowała mnie kęsem takiego czegoś jak pączek, tylko z dziurą w środku, z lukrem na wierzchu i marmoladą w środku, no i po jednym gryzie mnie zmuliło na maksa. Już nie umiem takich słodkich rzeczy jeść. Jak będziesz chciała to daj znać, wyszukam przepis na ciasteczka owsiane, które kiedyś robiłam, i na ucierane ciasto owsiankowe :)

Zuza, zdrówka życzę [emoji9] przy chorobie trzeba przymknąć oko na ten cukier w syropie, czarny bez ponoć faktycznie cuda działa [emoji1]

8une3e3kck8m6mea.png

No, składam meldunek jedzeniowy:

Na śniadanie: 3 małe kromki chleba razowego, jedna: kiełki brokuła + ser żółty + papryka czerwona, druga: serek topiony + ogórek, trzecia: serek wiejski + ogórek + gorzka herbata

Drugie śniadanie niedługo: resztka serka wiejskiego ze śniadania + łyżeczka dżemu

Na obiad w planie jednak razowy makaron z sosem pomidorowym z oliwkami zielonymi [emoji1] jak nie zapomnę to wrzucę fotkę :)

8une3e3kck8m6mea.png

Edysiek, nie mogę chłopa olać do końca, bo jak ugotuję to, na co mam sama ochotę, to jest 50% szans, że nie zje tego [emoji23] zwykle dogadujemy jakiś kompromis, żeby byli wszyscy zadowoleni i gotujemy na zmianę, kto ma czasu więcej :)

Mimi, bez scyscji, nie mam siły psychicznej na to, taka miękka rura ze mnie ostatnio, że szok [emoji23]
Co najwyżej siądę i pochlipię sobie w kącie [emoji23]

Co do cukru, to nie musisz całkiem ze słodkiego smaku rezygnować. Wyeliminuj biały cukier, rzeczy z białym cukrem i syropem glukozowo-fruktozowym (czyli w zasadzie 99% kupnych rzeczy), bo on też tragicznie huśta cukier. Jak masz ochotę na słodkość to zjedz sobie pieczone w piekarniku jabłko z cynamonem, albo zrób więcej ciasteczek owsianych, gdzie jako słodziwo jest miód, ale w niedużej ilości. Możesz spokojnie jakieś ciasto zrobić, są takie bez mąki w ogóle, albo z inną niż pszenna mąka (owsiana! [emoji1][emoji173]) i zamiast cukru można dać ksylitol lub erytrol - jest słodkie, jest grzeszne, ale nie ma nic, co cukier huśta :) nie ma co się tortutować, jak się coś bardzo lubi. Można się troszkę oszukać :) to są takie rzeczy, które pewnie chętnie i dziecko zje :)

No i jak Edysiek mówiła... Śniadanie to podstawa. Ponoć maksymalnie do godziny od wstania powinno się coś wrzucić na żołądek, bo inaczej trzustka cierpi.

Może się wydawać, że to skomplikowane i trudne na początku, ale po tygodniu poczujesz już giga różnicę. Powiem Ci, że ostatnio mama poczęstowała mnie kęsem takiego czegoś jak pączek, tylko z dziurą w środku, z lukrem na wierzchu i marmoladą w środku, no i po jednym gryzie mnie zmuliło na maksa. Już nie umiem takich słodkich rzeczy jeść. Jak będziesz chciała to daj znać, wyszukam przepis na ciasteczka owsiane, które kiedyś robiłam, i na ucierane ciasto owsiankowe :)

Zuza, zdrówka życzę [emoji9] przy chorobie trzeba przymknąć oko na ten cukier w syropie, czarny bez ponoć faktycznie cuda działa [emoji1]

8une3e3kck8m6mea.png
Colorado fajnie, jak udaje Wam się wspólnie gotować. Mój niestety nie potrafi wcale to jestem skazana na siebie. Ale za to musi zjeść to co jest [emoji16]

zem3ha00c8ymi2vu.png

l22nio4pq4aihh5l.png

reklama
Colorado super:* Mój podobnie jak mąż Edysiek nie umie gotować. Wrzuć przepis na te ciastka,chętnie zrobię. Kupujesz mąkę owsianą czy mielisz płatki górskie???

Do góry