O matko jeden dzien zaleglosci i tyle stron. Nie wiem czy czegos nie pomine.
Monia nasz maly swobodnie uklada glowke w obie strony podczas snu czy zabawy, ale np jak lezy na przewijaku czy w foteliku to ma tendencje do trzymania jej skierowanej w prawo, i to jest m.in objaw asymetrii u niego.
Stefanka lekarz poznala to po badaniu go jak lezal tylko w pampersie, jej zdaniem jak sie rusza to skreca troszke cialko w jedna strone (brzuszek), tlumaczyla nam ze on nie lezy w linii prostej i do tego ta glowka ktora kieruje czesciej w jedna strone. Nie jest to tak bardzo widoczne bo przeciez codziennie go przebieram i nie zauwazylam tego wczesniej, ale jak mi to pokazala to teraz zauwazam ale nie wiem czy to nie wina sugestii. Lekarz kazal nad tym pracowac mimo ze w tym wieku to jeszcze moze byc normalne u maluszkow ale lepiej zeby sie nie poglebialo. (moze to od braku sterylizacji ???? ;-);-)
).
Magda_Lenka ja jak sciagalam pokarm jak karmilam piersia to zamrazalam w specjalnych torebkach do zamrazania mleczka. Kupilam je w aptece.
Dota super
Anetka troszke dlugo ten @ u Ciebie, ja pierwszy mialam ok 5 dni i raczej mniej obfity niz wczesniej. Moze powinnas pojsc do ginka niech Cie przebada. Ja dzis juz zaczelam przerwe w braniu tabletek bo skonczylam opakowanie wiec dostane @ i po 7 dniach zaczynam nastepne.
Viki widze ze i u Was szukaja WNM, to naprawde jakas plaga. U nas to wykluczone na szczescie oby i u Was tez. A przy podciaganiu naszego to z glowka roznie, raz ladnie ciagnie a raz nie i mu zwisa. Lekarz to tez wymienil jako jeden z objawow asymetrii, maly ma za slabe miesnie brzucha i dlatego ta glowa nie zawsze idzie do gory. A moze po prostu jest jeszcze za wczesnie na pelne ciaganie glowy, nie wiem co o tym myslec.
Aneczka nie chce Cie zmartwic tym co napisze bo moze to tylko u nas tak ale mi wczoraj neurolog jak mu powiedzialam ze maly nie lubi lezec na brzuchu i zaraz placze powiedzial ze on nie lubi tak lezec bo nie umie tego robic i dlatego tego nie znosi. To kolejny objaw asymetrii w jego przypadku, bo miesnie brzucha za slabe i krzywo sie maly uklada i dlatego nie moze podniesc glowy a w jego wieku dziecko powinno juz lezec na zgietych raczkach, czego on nie robi. Kazali nam go czesto na brzuszku klasc zeby trenowal miesnie.
Stefanka piszesz ze mala sie wygina jak placze, a byliscie u neurologa??. Moze powienien ja zobaczyc bo to WNM jest jakies modne u wszystkich maluchow. U nas wykluczone ale lekarz jak go badal to pytal jakim jest dzieciek, czy mam problemy przy ubieraniu i o zaciskanie piastek wiec to chyba objawy tego napiecia. Nasz czasami ma zasicniete piaski ale tak lekko i bez problemu rozprostowuje jak mu palec podaje. A i wazne aby przy zacisnietych piastkach kciuk byl na zewnatrz a nie w srodku.
Monia gratuluje moj synek jeszcze tego te nie ale mysle ze to przez to ze ma problemy z podnoszeniem glowki na brzuszku i przez to wszystko bedzie u niego troszke pozniej.
Co do ulewania to naszemu sie rzadko zdarza najczesniej jak po jedzeeniu nie beknie i go poloze do lozeczka i on sie wscieka na widok zabawek to wtedy dostaje czkawki i zaraz mu sie ulewa.
My dzis po szczepieniu, maly byl dzielny i tylko przy wkluciu zaplakal i jak narazie jest spokojny i zadnych reakcji niepozadanych nie ma.
A i znow co lekarz to opinia. Ta co go dzis badala to zadnej asymetrii nie zauwazyla
za to zapytala czy mam alergika w rodzienie i jak powiedzialam ze tata ma astme to kazala dawac BEBILON HA
. Inni lekarza nic nie mowili o zmanie mleka a ta kazala profilaktycznie dawac to antyalergiczne zeby zapobiec alergii. I ja juz glupia jestem i nie wiem co robic. A tak w ogole to juz mam dosc tych lekarzy. Oni sie chyba malo przejmuja tymi badaniami bo gdybym nie byla w poniedzialek u tantej tylko dzis u tej to bym nie miala pojecia ze maly ma asymetrie i nie bylibysmy u neurologa
. Ach ta nasza sluzba zdrowia, szkoda slow jak oni sie przejmuja badaniem maluchow.
Dobra starzy bo cala strone zajme tymi wywodami