reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDZIEŃ 2005

Witam dziewczynki!

Normalnie przyznaję sie bez bicia, że nie mam na nic czasu! Kurcze, zaczyna mi brakować wielu rzeczy... :p Mały często ma kolkę i wtedy płacze okropnie...A do tego nie moge mu dawać płakać, bo może się powtórzyć incydent z zachłyśnięciem i utratą oddechu...Normalnie koszmar! Espumisan niewiele pomaga... :-[

Do tego przypałętały się pleśniawki i muszę mu wkładać palucha z gazikiem i pędzlować!Normalnie żal serce ściska! Dzisiaj aż z języczka troszkę krwi poleciało i nie wiem czyżby to oznaczało, że za mocno pocieram ?!  :p

Natalia - mój synek 6 dni temu ważył 4kg! Normalnie tylko je i rośnie jak na drozdżach... ;D Średnio przybiera 80g dziennie!  ;D Mojego pokarmu absolutnie nie wystarcza i zauważyłam, że mam go coraz mniej... :p
Powiedz mi proszę ile płaciłaś za monitor oddechu ?

Didi, Pamcia - niech wasze maleństwa wracają do zdrówka!  ;D

Dziewczyny czy zdecydowałyście się na szczepienia ? Jakie wybieracie ?

reklama
Witam, znow tylko przelotem :p Ola przechodzi nieziemskie kolki i sama niewiem juz dlaczego, bylismy dzis u lekarza no i trza przeczekac :( a tak to rzadzi mna ;D
pozdrawiam Was wszystkie :laugh:

Przepraszam że nie przeczytam wszystkiego, ale może któraś z mam mi pomoże - czy jest jeszcze ktoś kto karmi butelką swoim mlekiem? Bo ja nie wiem czy da się przekarmić dziecko tym sposobem...mój mały smok zaczął wypijać straszne ilości mleka...

Czesc Dziewczyny,
wlasnie nadrobilam zaleglosci. :)
Kurcze, rzeczywiscie czasu brakuje na wszystko.

Jezeli chodzi o kolki to polecam taki niemiecki srodek, ktory sie nazywa SAB SIMPLEX. Dolewa sie 15 kropelek do butelki z mlekiem i przechodzi jak reka odjal. Dzieki temu nasz Pawko ma oszczedzonego troche cierpienia :) Nie mozna u nas kupic tego srodku, bo jest dostep[ny tylko w aptekach niemieckiech, ale jak poszukacie w internecie, to sa ludzie, ktorzy sie zajmuja jego przywozeniem. Ewentualnie mozecie jeszcze sprobowac INFACOL, ktory jest u nas. Ma bardzo podobne dzialanie. Ja dostalam to w swojej aptece bez recepty, ale slyszalam, ze moze byc ciezko.

Jezeli chodzi o spanie Mlodego, to lekarz od bioderek powiedzial, zeby jak najmniej klasc na boku!!! Po drugie za kazdym razem jak Pawko spi, to klade mu zwinieta pieluche pod glowke, zeby mu sie nie znieksztalcila. Podobno na to tez trzeba uwazac.

Magi, Ziemzia - wy chyba mialyscie ambitne plany uzywania pieluszek tetrowych. Wytrwalyscie? Jestem bardzo ciekawa. Przyznaje, ze chyba bym na glowe dostala, gdybym miala jeszcze prac pieluchy.

OK. Zmykam spac. Korzystam poki Mlody sie nie domaga jedzenia. Pa!!!

Wandzia - czy mi sie wydaje, ale imie Paulinka chyba nie bylo brane u Ciebie pod uwage? Z tego co pamietam to miala byc albo Matylda albo Martyna. Skad ta zmiana?

Ja tylko na chwilke, bo wlasnie wstawilam galerie ze zdjeciami Malej na mojej stronce - jakby ktos chcial to podaje: http://republika.pl/lisieccy/home.html

Bartys i Aussie tez (bo wlasnie tez napisalas) - przewazyly jednak walory artystyczno symetryczne - jakby to wygladalo jakbym na stronie internetowej napisala: Stronka rodzinna Wandy, Pawla, Wiktorka i ... jakies imie na M... no musialo zostac Paulinka :)
Aussie - Paulinka byla brana pod uwage, jednak pozniej wygraly niby te na M, ale jest Paulina i jest dobrze - na drugie bedzie miala Wanda ;D ;D ;D a Wiktor na drugie ma Pawel - wiec maja odwrotne inicjaly hehehe :)

No dobra, mykam spac, bo po tym szpitalu to niewyspana jestem... Malutka aniolek - spi jak suselek, a budzi sie tylko na cycka, ktorego szczesliwie mam wiecznie pelniotkiego po obrzezek ;D ;D ;D

Dobranoc...

Wandzia Paulinka bardzo ładnie! :D

Ketsa z teściową Cię rozumiem doskonale, bo mam to samo. Niby jest tolerancyjna i mam że tak powiem dużą swobodę działania, ale... Na przykład jeśli chodzi o przepajanie. Pediatra mówiła, że jak się karmi piersią to nie trzeba przepajać, więc postanowiłam tego nie robić mimo "dobrych rad" teściowej bo "za jej czasów się przepajało". Codziennie słyszałam "oczywiście zrobisz jak uważasz, bo to twoje dziecko, ale ja bym ją przepoiła", i tak w sumie za każdym razem jak Mała płakała. W końcu się wkurzyłam i powiedziałam, że jak chce to niech jej da tej herbatki, ale ta, że nie, bo to przecież moje dziecko i jak ja nie chcę to nie będzie jej przepajać. Po kilku dniach tej gadaniny w końcu nie wytrzymałam i dałam jej tej cholernej herbatki. Ingusia wypiła aż 100ml bo była pora karmienia, a teściowa triumfowała... :mad: Potem jednak przez 3 godziny Ingusi się ulewało. Następnym razem jak usłyszałam o przepajaniu (bo niby jej pomogło ostatnim razem) nakrzyczałam na teściową, że NIE!!! i koniec. A teraz lekarka powiedziała, żeby jej nie przepajać absolutnie bo Ingusia ma rzadkie kupki i herbatka może je tylko rozwodnić jeszcze bardziej. Tylko nie wiem jak ja to wytłumaczę teściowej... :-[

Magi ja też kładę z reguły na boczku, a na wznak tylko jak leżę z Ingusią.

Beata monitor oddechu firmy Angelcare kupiliśmy za 345 zł, nowy, w sklepie w Gdyni. To jest cena po zniżce i to jest chyba najtaniej jak tylko można kupić. Potem go chcemy sprzedać za ok. 250 (po tyle chodzą używane), więc będzie nas to kosztowało tylko 100 zł. Myślę, że warto. :)

Aussie my też mamy Sab Simplex tylko że z Czech (tam ponoć taniej). Faktycznie jest dobry, Espumisan na przykład nie pomagał wcale, ale i tak Ingusia ma kolki, fakt, że lżejsze.

Cześć mamuski :)
Ja tylko na chwilę pomiędzy spaniem małej ;) normalnie nie mam na nic czasu, niewyrabiam z wszytskim :p
Współczuję wam z tym narzucaniem co dziecku powinno się dawać, a co nie ::) moja mama tez wczoraj powiedziała, że jak mała marudzi to jej herbatki dać..a ja na to że mam sporo pokarmu i napewni jest dojedzona i napita :) zobaczymy jak dalej będzie ::)

Mam do was pytanko, w którym tygodniu trzeba zrobić badanie bioderek ??? bo już zgłupiałam, a musze się do przychodni wybrać :p

reklama
Czesc Dziewczyny,
ale noc!! Pawko cala noc marudzil. Wydaje mi sie, ze ma temperature i troche kaszle. Nie wiem czy jechac do lekarza czy nie... Zobaczymy jak bedzie dzis...

Agnes - badanie bioderek robi sie mniej wiecej po miesiacu, jezeli rodzilas normalnie. Moj synek musial miec robione po 2 tygodniach, bo byl polozony miednicowo i takie sa zalecenia.

Nathalie - a ile dajesz kropelek SS? Moze za malo. Podobno mozna do 15. My dajemy 8 do 150 ml mleka i bardzo pomaga...

Do góry